用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學機票問題
go

開學機票問題 [複製鏈接]

今年九月開學只買單程機票去英國London,  學期尾才買倒頭機票。 不知過英國海關有冇問題(如只得單程票)?
   10    0    0    0

totoro 發表於 19-3-11 16:49
今年九月開學只買單程機票去英國London,  學期尾才買倒頭機票。 不知過英國海關有冇問題(如只得單程票)? ...

點解唔買來回?
學生票有一年期,中間Half Term買倒頭

今年九月開學只買單程機票去英國London,  學期尾才買倒頭機票。 不知過英國海關有冇問題(如只得單程票)? ...

無問題,我兩個孩子到英國讀書,第一程是單程機票,之後的假期全部都是買倒頭機票。過關唔會有問題。

SYSquare 發表於 19-3-11 17:16
無問題,我兩個孩子到英國讀書,第一程是單程機票,之後的假期全部都是買倒頭機票。過關唔會有問題。
...
為什麼買倒頭機票价钱優惠嗎?我也在頭疼機票應該怎麼買!謝謝分享

雨眾不桐73 發表於 19-3-11 22:24
為什麼買倒頭機票价钱優惠嗎?我也在頭疼機票應該怎麼買!謝謝分享

我自己覺得倒頭機票會平一點和適合我家一點。平一點是因為聖誕和復活節假期都是三星期,所以買一個月內的來回機票,而暑假亦少過2個月。機票期限大致分為一年、半年、三個月、一個月等幾種,除普通票外,香港至英國有學生票(Student bundle ticket)。機票期限和類別會影響價格。

Student bundle ticket 貴好多,但有flexiblity, 可以帶兩件行李,但兩個所謂的優點都不合我用(我仔學校少更改校曆),所以每次都是買普通票。如果學生經常更改坐機日期,買bundle tickets吧。

以下月回港的機票參考,我細仔below 16,   維珍$43xx, 大仔$52xx,平過bundle ticket好多。各有所需,按自己需要和能力而作決定吧!

回覆 SYSquare 的帖子

維珍真是平好多,但是每天得一班,而且回到英國那程是當地早上,學校又未開放給小朋友回校,真是難搞

可以考慮俾錢pre-book機場Arrival lounge, 沖個涼、飲杯咖啡休息下,等校車

SYSquare 發表於 19-3-11 22:45
我自己覺得倒頭機票會平一點和適合我家一點。平一點是因為聖誕和復活節假期都是三星期,所以買一個月內的 ...
你是提前多久買機票,會有這麼優惠的價格?

倫敦單程好貴,除左國泰系5,6千,其他都同來回差不多。

其實買單程機票同買來回票係差不多價錢,所以唔係咁贊成買單程票,如果今年係第一年過去UK,我嘅意見係買一套學生票,時間係開學果程加暑假回程,而中間放假就買倒頭票,因為初去開學有兩件行李可以帶多D野,而中間假期買倒頭票,每套相比起買普通票大約可以平千幾蚊,而盡量及盡快儲飛行里數,希望喺第二年用里數換一程單程票,之後就可以全部買倒頭票。今年我幫亞女買左8程 (4套)機票,全部倒頭票,大約用左 26xxx,其中有兩程係用積分換。

雨眾不桐73 發表於 19-3-12 12:40
越早越好,通常小朋友坐完果套就準備買下年同期果套,我已經幫個仔買左明年開學、第一個 mid-term break、同埋聖誕假期,應該呢兩日會買埋2020年2月第二個 mid-term break 果套機票!

雨眾不桐73 發表於 19-3-12 12:40

我好早買機票。BA會在飛前12月個月出機票,維珍就只出到前11個月的機票。舉例,2019月1月初出2020月1月的機票,一出價錢,我覺得合理,就幫BA買,如果覺得貴,我會等多一個月,睇埋維珍的價錢。多數都是維珍平,偶爾會有一次是BA平。如果BA和維珍都貴,我才考慮轉機。每次假期,都多香港學生坐飛機來往英國,我會盡早買機票。這4年來,我仔的機票(以直航計算),平均價大概6千幾。你就住你自己想要咩就決定買啦。

LAS01 發表於 19-3-12 00:32
可以考慮俾錢pre-book機場Arrival lounge, 沖個涼、飲杯咖啡休息下,等校車

想問希斯路機場是否有arrival lounge,在那裏?是否要跟航空公司,多少錢?如何訂?

SYSquare 發表於 19-3-12 17:38
我好早買機票。BA會在飛前12月個月出機票,維珍就只出到前11個月的機票。舉例,2019月1月初出2020月1月的 ...
今年9月開學,我還沒有學會買機票!!!驚看機票看到頭暈,還沒有頭緒!
以我現在的情況,應該怎麼安排?請教

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

https://www.loungebuddy.com/LHR?source=adwords&gclid=EAIaIQobChMI34fC0uT84AIVAamWCh1bygI9EAAYASAAEgLusfD_BwE
俾錢預約即可

雨眾不桐73 發表於 19-3-12 22:18
今年9月開學,我還沒有學會買機票!!!驚看機票看到頭暈,還沒有頭緒!
以我現在的情況,應該怎麼安排?請 ...

我book左幾年機票,所以熟咩是靚價,咩叫貴價。如果你第一年,唔熟,穩陣d,可以學前面個家長的提議:第一套機票出學生年票,可改期,可帶2件行李。用多少少錢,買個安心和flexiblity。

當年,大仔第一張單程,$61xx.  第二年細仔出國,$46xx, 兩次都係由於當時直航好貴,所以坐轉機,故揀服務好和口碑好的星航,出普通單程機票,把admission letter 交比航空公司,佢地會加行李重量比學生,由30kg增加到40kg, 兩個仔都係一樣處理。我們父母同行,有40kg +30kg+30kg, 所以唔需要專登買bundle ticket, 有足夠位帶物品。今日我睇過星航,求其揀個日子,8月26日單程由英國去倫敦是$3403,靚價。8月尾就over$5000。

LAS01 發表於 19-3-12 22:20
回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

https://www.loungebuddy.com/LHR?source=adwords&gclid=EAIaIQobChMI34fC0uT84A ...

好似沒有T5 outside?如果要去T4,如何去呢?
DouglasMaMa :lol

雨眾不桐73 發表於 19-3-12 22:18
以我現在的情況,應該怎麼安排?請 ...

我今年也是第一年,已經買哂轉機曼城,第一年會比佢返香港四次,已經買左三套,冇買學生票,因為30kg已經足夠,13歲亦吾需要UM,有校曆就早點買了,越滿越貴。

https://www.heathrow.com/airport ... l-between-terminals

有免費接駁,由T5>T4建議搭巴士、T5>T2/T3建議搭Connect,可以推行李車到平台;  T5好細,接駁位,無論巴士/Connect,好容易搵好清楚.  唔好搭錯Tube出市區就得喇

嚴格來說,Tube都去到其他terminal, 但個細路要識得睇下一班開行列車路綫,是路經T4 定 T2/3。太細個就唔好複雜,仲要有Osyster Card
‹ 上一主題|下一主題