用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學機票問題
樓主: totoro
go

開學機票問題

LAS01 發表於 19-3-13 09:41
https://www.heathrow.com/airport-guide/getting-around-heathrow/travel-between-terminals

有免費接駁 ...

多謝你的信息,明白。
因為未用過,所以好多問題,是否有地方安放行李?
如果由T5過去,是否容易找到?
好似有好多選擇,你用開那一間,可以參考下。
DouglasMaMa :lol

回覆樓主:

想問有冇人用過asiamiles換單程票, 抵唔抵? 九月用里數book唔book到票?
我見渣打存錢可以有廿幾萬里, 唔知抵唔抵

只用過Plaza Premium Lounge, Arrival 計,T4比較大和靜,T3有一個好似係最新。有些校車個集中喺T3等,視乎需要。如果無所謂、建議T4,比T2/T3容易搵,跟指示路牌行,不會太難

有自助餐飲,飽肚但不能期望太高;最好係可以沖涼,搭完long haul最醒神的回氣方法。行李要自己跟身,一眼關七。正常行李量,帶埋入淋浴間鎖門沖涼。

SYSquare 發表於 19-3-12 22:59
我book左幾年機票,所以熟咩是靚價,咩叫貴價。如果你第一年,唔熟,穩陣d,可以學前面個家長的提議:第一 ...

這個單程票價確實實惠,但是轉機需要從新托運行李嗎?行李加重是打電話還是如何處理?如果12歲或13歲的小朋友自己乘坐新航轉機可以嗎?需不需要辦理無人陪伴服務?謝謝

LAS01 發表於 19-3-13 13:01
只用過Plaza Premium Lounge, Arrival 計,T4比較大和靜,T3有一個好似係最新。有些校車個集中喺T3等,視乎 ...
請問 T3 個 Plaza Premium Lounge 係唔係喺閘外?因為我亞仔通常搭 BA,會喺 T5 arrival 但要喺 T3 等校車!

Sadman07 發表於 19-3-13 12:04
想問有冇人用過asiamiles換單程票, 抵唔抵? 九月用里數book唔book到票?
我見渣打存錢可以有廿幾萬里,  ...
Asia mile 以前單程英國要 40,000里,來回就 60,000里,但最返好似改左 30,000至 35,000里單程,可以上網睇下,不過而家換明年九月開學應該已經換晒,除非係 8 月2x日(早去幾日去)或者九月中出發(大學開學)就可能仲有票。我個人較喜歡用 英航 Avios 積分,因為如果唔係 high season,佢只需要 19,500分就可以換單程,而且仲可以用比多少少錢用少D積分換機票!
High season 換機票要好貼時間換,如果唔係跟本搶唔到!

T3 arrival Hall有,但reception入口唔太起眼,打印 or save 定定張步行路线俾D小朋友傍身會安心D。

Plaza Premium 喺departure hall都有,記住睇清楚唔好搞錯,T3 一般比較繁忙,建議pre-book,有last min cancellation term。

SYSquare 發表於 19-3-12 17:38
我好早買機票。BA會在飛前12月個月出機票,維珍就只出到前11個月的機票。舉例,2019月1月初出2020月1月的 ...
我上年幫亞仔買機票平均可以做到 5000 一套,因為亞仔未夠16歲,但今年就大約要 5500-6000 有一套,因為亞仔今年要比英國稅同埋燃油附加費又加左幾百蚊!

雨眾不桐73 發表於 19-3-13 13:20
這個單程票價確實實惠,但是轉機需要從新托運行李嗎?行李加重是打電話還是如何處理?如果12歲或13歲的小 ...

Singapore airlines有學生票價已加多咗行李限額,至於12、13歲自己轉機就看個人能力,我的孩子也是13,將會多哈轉機,平常成日都飛,所以自己搞得掂。如果你怕孩子唔識轉,第一次可以安排UM,以後就看自己需要,周圍都是大同小異。

basbyy 發表於 19-3-12 14:53
越早越好,通常小朋友坐完果套就準備買下年同期果套,我已經幫個仔買左明年開學、第一個 mid-term break、 ...

單程真系同來回差不多價錢,所以買唔過,但系學生機票除左維珍之外,其他航空公司未出學生計票啊

yuyueng 發表於 19-3-13 14:03
單程真系同來回差不多價錢,所以買唔過,但系學生機票除左維珍之外,其他航空公司未出學生計票啊。 ...
係呀,聽講 BA 要 4 月先出,所以要成日打電話上去 check 住,希望搶到平 D 個 log.

basbyy 發表於 19-3-13 13:23
請問 T3 個 Plaza Premium Lounge 係唔係喺閘外?因為我亞仔通常搭 BA,會喺 T5 arrival 但要喺 T3 等校車 ...

仔都是坐BA,在T5入境,所以考慮T4或是T2/3,如果有免費車到,又容易找,就唔系問題

cfs 發表於 19-3-13 13:43
Singapore airlines有學生票價已加多咗行李限額,至於12、13歲自己轉機就看個人能力,我的孩子也是13,將 ...
就是說13歲可以自己搭飛機航空公司不需要一定有成人陪同是嗎?他可以自己搭沒問題

雨眾不桐73 發表於 19-3-13 16:46
就是說13歲可以自己搭飛機航空公司不需要一定有成人陪同是嗎?他可以自己搭沒問題 ...

每間航空公司都不同規定,你先决定坐邊間航空公司先。我訂Qatar airways 沒有規定要做UM,國泰航空也可以,英航要有16以上人仕陪同。所以先决定直航定轉機,再查下

yuyueng 發表於 19-3-13 14:03
單程真系同來回差不多價錢,所以買唔過,但系學生機票除左維珍之外,其他航空公司未出學生計票啊。 ...

國泰航空出咗

basbyy 發表於 19-3-13 14:44
係呀,聽講 BA 要 4 月先出,所以要成日打電話上去 check 住,希望搶到平 D 個 log.
...

我已經預訂19/20機位啦!一年3套,12月回程已經好Full啦!
DouglasMaMa :lol

DOUGLASMAMA 發表於 19-3-13 18:35
我已經預訂19/20機位啦!一年3套,12月回程已經好Full啦!

今年聖誕飛好貴,請問你出BA學生飛幾多錢呀?

cfs 發表於 19-3-13 16:49
每間航空公司都不同規定,你先决定坐邊間航空公司先。我訂Qatar airways 沒有規定要做UM,國泰航空也可以, ...

英航十六歲以下可以自己飛,不過要簽 parent consent ,但亞仔話冇睇。

Chole 發表於 19-3-13 20:41

英航十六歲以下可以自己飛,不過要簽 parent consent ,但亞 ...

14先可以,我仔13唔可以,必須有16以上陪同,其實主要講緊英航唔做UM服務

cfs 發表於 19-3-13 20:49
14先可以,我仔13唔可以,必須有16以上陪同,其實主要講緊英航唔做UM服務
...

I see.