用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各中學文憑試表現評band
go

各中學文憑試表現評band   [複製鏈接]

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1
終於有比較客觀的網頁

若見到以下字句
(該校近年較少公佈文憑試成績,估計組別僅供參考。)

請小心

10    0    0    0

long0 發表於 19-3-11 15:22
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1
終於有比較客觀的網頁
客觀?

定"嚇觀" (嚇親觀眾)?

王家爸爸    發表於 19-3-13 12:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-11 15:31
客觀?

定"嚇觀" (嚇親觀眾)?
其实有很多都跟我们的认知颇吻合,但例如“港华”跟“皇仁”都是1B-1A, 就比较大落差,难以接受。

客觀亦嚇觀
總比100強可信
所有野其實教局最清楚
佢唔公佈
係要黑箱作業
中間升升降降
有人知咩

回覆 hkpapa852 的帖子

B3:

呢類學校無謂再去細分了,因為DSE成績同入大學率已經唔重要,校風同對學生日後既畢業支援(如有否開辦應用學習,協助職訓等)緊要D

其實B1家長需要知道邊間B1學校出名D重要
定B3家長需要知道邊間B3學校有做野重要?

醒目開學勳章 王國長老

終於有比較客觀的網頁

終於?你當ek果個流嘅?

long0 發表於 19-3-11 16:05

B3:呢類學校無謂再去細分了,因為DSE成績同入大學率已經唔重要,校風同對學生日後 ...

大部份坊間認為既B2中游和B3中學, 基本上都唔會公佈成績, 所以佢仲可以細分呢, 真係有趣!

B3學生, 如果目標係6年後入大學, 係咪理想咗D (雖然有讀B3中學學生靠成績入到U, 但每年有多少?)

黃棣珊呢D"神校"(神秘學校), 都可以有"DSE走勢", 的確夠客觀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王錦輝都有1C?

猴子爸 發表於 19-3-11 15:48
其实有很多都跟我们的认知颇吻合,但例如“港华”跟“皇仁”都是1B-1A, 就比较大落差,难以接受。 ...
你所認知, 有幾多間吻合?

至少在我目前有資料個~230間中學裡, 有一半以上既差距係好大 (如B2B話係B3A......)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

好有興趣知,個網掌握咩資料,可以高準確性去估聖士提反成績,反而港同要大約估計咁辛苦

醒目開學勳章 王國長老

今朝玩神經衰弱鳥

依家到思覺失調鳥

不如殺左我鳥

little_yolky    發表於 19-3-11 16:42
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我似乎冒犯到你的專業抱歉

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 16:08
終於?你當ek果個流嘅?
嗱, 我夠膽講, EK現存有詳細將學校分類為B1A/B/C既, 一定係流既

EK對上一份有明確列出學校係B1A/B/C既資料, 已經khmama係2010年發佈

係今時今日嚟講, 一定係流嘢

greenapple同我, 一直無發佈過任何一份有詳細列出B1A/B/C既資料, 所以EK現存有B1A/B/C既, 都只係流料

greenapple1093    發表於 19-3-13 19:28
洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-11 21:32
MCLIAN    發表於 19-3-11 16:40

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 16:22
好有興趣知,個網掌握咩資料,可以高準確性去估聖士提反成績,反而港同要大約估計咁辛苦
因為港同太大方咁公開晒資料, 唔好玩囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 19-3-11 16:18
你所認知, 有幾多間吻合?

至少在我目前有資料個~230間中學裡, 有一半以上既差距係好大 (如B2B話係B3A..... ...
我所认知的当然不是绝对多,始终不是专家,但以我熟识的几区来看:九龙城:不对的-九真,银禧,邓镜坡太高?LS和迦密可以高一格?但DBS评为1B, 你应该高兴。
沙田:WKF和培侨太高?但overall颇合理
SSP:德雅太高?其他都颇合理

long0 發表於 19-3-11 16:29

我似乎冒犯到你的專業抱歉
我既專業係IT技工喎!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-11 16:33
嗱, 我夠膽講, EK現存有詳細將學校分類為B1A/B/C既, 一定係流既

EK對上一份有明確列出學校係B1A/B/C既資料 ...
個份野好老實真係流左好耐, 咁人地可以抄既得返個份, 我係咪快快手回收左份野好呢

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-11 16:33

EK對上一份有明確列出學校係B1A/B/C既資料 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732
我講呢份咋

終於有比較客觀的網頁
La Salle 1B ?

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 16:36
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732
我講呢份咋

呢份都無"詳細列出學校係屬B1A/B/", 只有少部份學校, 唔係全港學校

嗱, 係我眼中, LS同丘中, 都只係同級, 係B1咋!

B1A/B/C..... 等更專業既人仕去評估啦! 點解大頭仔仲未出書教人升中既? 佢大女應該升咗中喎? 仲未知點教人?

Arabellahk    發表於 19-3-11 17:41
‹ 上一主題|下一主題