用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各中學文憑試表現評band
樓主: long0
go

各中學文憑試表現評band   [複製鏈接]

miriam 發表於 19-3-11 17:03
乜唔係玻璃廠既打手咩, 成日搞到成地玻璃碎要人換玻璃
IT係 I Think,正如人地講IB,其實可能只係話 I Believe
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-11 18:15
所以中國人傳統智慧真係好掂:
銀樣蠟槍頭

“中看不中用“-请问在此处的用法,是什么意思?其实我也只是提出我的看法,我又没有坚持什么,又没有践踏别人,而当这个看法跟大家的看法不一样时,就惹来了单单打打,所以话这世界其实是充满黑暗的,还好我刀枪不入,任何攻击,尽管来吧,I love it!
在EK讲教育的论坛,有此等的气氛,果然对应了现实教育界学校里面的黑暗。。。

猴子爸 發表於 19-3-11 18:18
“中看不中用“-请问在此处的用法,是什么意思?
只係上嚟Kill time又何必深究呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 19-3-11 17:39
攬炒既九真, 同有分 local 同 oversea degree 既油真係同級個野更勁
九真點都叫同油真同級丫, 培道同迦密同級先想死!咁我整咁多嘢做乜呢? 印印腳直接入聯繫就得啦!

little_yolky 發表於 19-3-11 18:23
九真點都叫同油真同級丫, 培道同迦密同級先想死!咁我整咁多嘢做乜呢? 印印腳直接入聯繫就得啦! ...

妳應該同校內家長大力推薦呢個網站先啱。

hkpapa852 發表於 19-3-11 18:20
只係上嚟Kill time又何必深究呢?
kill time都可以有讲究地kill ga, 可能我表达错误,对不起,我意思是讨论ranking是无聊吹水的事,不是制作ranking是儿戏的事。

hkpapa852 發表於 19-3-11 18:28
妳應該同校內家長大力推薦呢個網站先啱。
梗唔得啦, 大話講100次會變咗事實架!阿妹仲要入聯繫架, 個個信晒, B1衝晒入去點算?!

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-3-11 18:23
九真點都叫同油真同級丫, 培道同迦密同級先想死!咁我整咁多嘢做乜呢? 印印腳直接入聯繫就得啦! ...

我好記得九真之前已經睇左一定唔係 B1B, 因為九真條數實在太正, 攬炒既 73.x%, 同油真分開兩條數既 73.x% 絕對有分別, 但呢個網站可以評為同級, 絕對係明燈指引.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-3-11 18:31
我好記得九真之前已經睇左一定唔係 B1B, 因為九真條數實在太正, 攬炒既 73.x%, 同油真分開兩條數既 73.x%  ...

馬騮兄話齋, 都係B1啫, 差半級無所謂啦, 好過間B2A同間B1A同級掛。

鴨真咪仲經典。

little_yolky 發表於 19-3-11 18:31
梗唔得啦, 大話講100次會變咗事實架!阿妹仲要入聯繫架, 個個信晒, B1衝晒入去點算?!  ...
今年推完呢個,有兩年俾妳搭另一個棚

little_yolky 發表於 19-3-11 18:32
馬騮兄話齋, 都係B1啫, 差半級無所謂啦, 好過間B2A同間B1A同級掛。

鴨真咪仲經典。
嗱,全部改為B3C-B1A,咁一定無得輸!

little_yolky    發表於 19-3-11 18:38

hkpapa852 發表於 19-3-11 18:08
除咗揀女朋友,我無乜嘢會用first impression去決定
你仲想揀女朋友? 小心hkmama852同你算賬喎。

little_yolky 發表於 19-3-11 18:31
梗唔得啦, 大話講100次會變咗事實架!阿妹仲要入聯繫架, 個個信晒, B1衝晒入去點算?!  ...

B1生衝哂入去, 幾年後學校便可名乎其實B1了!

RoseRosa 發表於 19-3-11 18:38
其實, 响神區, 小學生想做B1難, 中學想升做B1都係好難, 唔係佢唔好, 係响太多神底下, 神經衰弱鳥。佢本身其實係好好, 好高增值架。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-3-11 18:32

鴨真咪仲經典。
唔會睇校務報告既會收貨
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-11 18:34
今年推完呢個,有兩年俾妳搭另一個棚
怕佢會癲左喎

醒目開學勳章 王國長老

RoseRosa 發表於 19-3-11 18:38
拋磚引玉

猴子爸 發表於 19-3-11 18:18
“中看不中用“-请问在此处的用法,是什么意思?其实我也只是提出我的看法,我又没有坚持什么,又没有践 ...

冇一份是可以完全正確,我覺得此網站伊一份都唔錯,banding突然升高既我都會按入去睇一下,至於EK個份冇計2018年DSE既數據,例如中華基金,系EK評為band2,但此網站評為band1B,以2018年成績,我就認為此網站較准確.(有每年走勢)
以EK既評分標準,其實band1A既极少,Band1B既多Band1A很多倍.
此網站較重視3322率,大家心目中既名校,如果3322低于80%,是否理所當然是band1A
我認為應該兩邊都值得參考,冇一個評級是完美既.總比用家長印象評級好.
至于PK,WKF,用兩邊既標準來睇,評級band1B及band1C,冇問題.

Sing13 發表於 19-3-11 18:51
冇一份是可以完全正確,我覺得此網站伊一份都唔錯,banding突然升高既我都會按入去睇一下,至於EK個份冇計 ...
fair comments只是对PK and WKF有些保留

猴子爸 發表於 19-3-11 20:50
fair comments只是对PK and WKF有些保留

你應該睇PK最近兩年親生仔同WKF最近一年親生仔既成績,成績大躍進,唔能夠停留在過去既印象.
‹ 上一主題|下一主題