用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各中學文憑試表現評band
樓主: long0
go

各中學文憑試表現評band   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-3-11 21:26
你應該睇PK最近兩年親生仔同WKF最近一年親生仔既成績,成績大躍進,唔能夠停留在過去既印象.
...

係wo, 冇諗過呢點,講親生仔,剩係記得YW, 其實好多直資都開始有嘢睇

回覆 猴子爸 的帖子

唉, 作為一眾準備升中的迷途小羔羊之一, 除了在這裡不停爬文做功課之外,
想在坊間找一盞苦海明燈, 何處尋

Catnat123 發表於 19-3-12 21:15
回覆 猴子爸 的帖子

唉, 作為一眾準備升中的迷途小羔羊之一, 除了在這裡不停爬文做功課之外,
不可能在坊间找到懶人包~必須逐间逐间細心瞭解並請教正就讀家長。搜集資訊後再自己消化分析。

Catnat123 發表於 19-3-12 21:15
回覆 猴子爸 的帖子

經歷咗幾年小學生涯, 無可能連一堆較心儀既目標都無啩?

集中火力研究心儀個堆學校既校務報告就夠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝 Yanamami
會繼續努力

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝 hkpapa852, 會根據呢個方向做.

目標係有的, 但想盡量現實地了解理想與實力之間的差距, 估計心儀學校有冇機會.

Catnat123 發表於 19-3-13 09:35
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝 hkpapa852, 會根據呢個方向做.
一般来讲,都是看师兄师姐的过往派位结果,对比自己的级排名,估计那一个级数的学校是比较有把握,再在其中选择。通常小学派开哪些学校,以后每年来来去去都是那些,相信自行的选择也不会相距太远。
有时候师兄师姐有第一手资料,是不错的收风方法。

至于学校的情报,真的要看哪间学校,举个例子,现在新闻热炒的教学团体,我朋友的儿子是band2尾band3头,在他们辖下的其中一间学校读,他们大力推荐他们的中学(一间是他区寄宿,一间是同区),讲到有多好多适合,但其实是band3尾的,如果不详细做功课,不看EK的评论,朋友说早死在他们的手上。(有些家长真的乖乖听他们的话,没有难度地入左)

猴子爸 發表於 19-3-13 10:40
一般来讲,都是看师兄师姐的过往派位结果,对比自己的级排名,估计那一个级数的学校是比较有把握,再在其中 ...
其實只要肯做吓功課, 就唔會相信有人話B1學生去到一間主收B2/B3學生讀既直資中學都覺得辛苦既笑話

多人追捧的學校, 好多時都唔一定同成績有直接關係, 更多既只係人云亦云

幾年前有學生係學校內墮樓無人理個間小學, 到今時今日仲係區內熱門就知, 香港人係幾善忘

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-13 10:51
其實只要肯做吓功課, 就唔會相信有人話B1學生去到一間主收B2/B3學生讀既直資中學都覺得辛苦既笑話

多人追 ...
sorry, 边间小学?

hkpapa852 發表於 19-3-11 15:31
客觀?

定"嚇觀" (嚇親觀眾)?
港華同QC同級就已經足夠驚嚇。

hkpapa852 發表於 19-3-13 10:51

多人追 ...
人云亦云、懶惰,連睇年報都懶,無得怨。

hkpapa852 發表於 19-3-11 16:33
嗱, 我夠膽講, EK現存有詳細將學校分類為B1A/B/C既, 一定係流既

EK對上一份有明確列出學校係B1A/B/C既資料 ...

(emoji)(emoji)

回覆 猴子爸 的帖子

https://evchk.fandom.com/wiki/20 ... 3%E6%85%98%E5%8A%87

MCLIAN    發表於 19-3-13 17:20

王家爸爸 發表於 19-3-13 12:40
港華同QC同級就已經足夠驚嚇。
港華好差咩?

sunflower2000 發表於 19-3-13 18:21
港華好差咩?
我都想知,自行我有選。有人説港華落咗去2A, 真定假?咁咪浪費咗一個自行額

myluckyson 發表於 19-3-14 08:24
我都想知,自行我有選。有人説港華落咗去2A, 真定假?咁咪浪費咗一個自行額 ...

http://web.wahyan.edu.hk/attachments/article/366/School%20Report%202017-18%20UPLOAD.pdf

Page10

港華 2018   DSE

最佳5科, 5級以上百分比25%

=>即使第6科5級以上百分比0%, 25%*5/6=20.8%

最佳5科, 4級以上百分比60%

=>即使第6科4級以上百分比0%, 60%*5/6=50%

即6科來計, 5級以上>20.8%, 4級以上>50%

以此兩個數據來睇, 點都有Band1C.

但由於沒公佈3322率, local degree率等, 如果3322低於60%, 就唔是Band1C啦.

我認為合理推測大概是Band1B-C

名校尤其男校一段唔止考6科,平均最少6.5科或以上,港華比盡band 1C

73662710 發表於 19-3-14 09:18
名校尤其男校一段唔止考6科,平均最少6.5科或以上,港華比盡band 1C

有得考7科既人應該比考6科既成績好.

計最佳6科成績都夠啦.

如果福建/長天/高主教, 4級以上百分比4x% 都是Band1C, 咁港華應該是Band1B-C,

港華所有科目4級以上百分比不過60%, 唔是Band1B

Sing13 發表於 19-3-14 09:22
有得考7科既人應該比考6科既成績好.計最佳6科成績都夠啦.
如果福建/長天/高主教, 4級以上百分比4x% 都是Ba ...
同意你部分講法,还是觉得有点樂觀了。
不是1B, 自然是1C了。

見到一些地区性学校東華三院xxx, 保良局yyy盤數也比它靚,真是令人卻步。

當然有些人認為讀書不是求分數,道不同不相为謀。

carolyk 發表於 19-3-13 15:55
回覆 猴子爸 的帖子

https://evchk.fandom.com/wiki/2013%E5%B9%B4%E5%9F%BA%E7%9C%9F%E5%B0%8F%E5%AD%B8% ...
基真是热门小学?
‹ 上一主題|下一主題