用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各中學文憑試表現評band
樓主: long0
go

各中學文憑試表現評band  

回覆樓主:

醒目開學勳章 王國長老

B.BB 發表於 19-3-11 16:49
醫人憎?
我有老花睇錯字添
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

gracelam 發表於 19-3-11 16:59
樓上講左: Ian
oh...教育顾问Ian Tsang...我都是刚刚google才知道,可见我不是你们的级数

港華 1A
九華1C

搞笑。

jumphigh 發表於 19-3-11 17:10
港華仲超越好多学校添
其實我真係好想知, 點解學校唔公佈任何DSE成績, 都一樣可以出到按DSE成績有變化既Banding趨勢圖

應該係我學藝未精, 睇嚟要搵AI幫吓手

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 19-3-11 17:03
我觉得如果只是上下一格半格是可接受的,例如培道,你觉得它只有B2A? 华英应该B1A? 其实也要看它 ...
銀禧B1A-B, 但迦密係B1B-C, 都真係好難話佢貼近民情。而且培道同迦密同級, 銀禧同MCS同級, 我無言了。如果你覺得只要係B1範圍入面, 細分無所謂, 咁你啱既, 佢都幾貼地。

Arabellahk    發表於 19-3-11 17:42

猴子爸 發表於 19-3-11 17:03
我觉得如果只是上下一格半格是可接受的,例如培道,你觉得它只有B2A? 华英应该B1A? 其实也要看它 ...
唔, 咁你認為 schooland 又係咪貼近民情呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

大頭仔話中學已經要左搵幼稚園時考慮埋, 好似佢個囡咁

hkpapa852 發表於 19-3-11 17:21
唔, 咁你認為 schooland 又係咪貼近民情呢?
所以我咪话这一份ranking比较好,schooland明显比较差啦。“比较好”-当然还有很多地方可以改善啦,就如各位随便都可列出来的“错处”,但整体来讲,我觉得是外面各网站中so far最好的一份 (不计算阁下那一份)。

醒目開學勳章 王國長老

jumphigh 發表於 19-3-11 17:10
港華仲超越好多学校添
攬炒既九真, 同有分 local 同 oversea degree 既油真係同級個野更勁
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-3-11 17:20
銀禧B1A-B, 但迦密係B1B-C, 都真係好難話佢貼近民情。而且培道同迦密同級, 銀禧同MCS同級, 我無言了。如果 ...
記住, 個 range 要夠大先可以吸晴

猴子爸 發表於 19-3-11 17:30
所以我咪话这一份ranking比较好,schooland明显比较差啦。“比较好”-当然还有很多地方可以改善啦,就如各 ...
如果你認為 schooland 比較差, 呢個大考網比較好, 咁應該係你主觀感覺出咗問題

schooland 所有學校banding, 其實都係參考自呢個大考網

schooland 每版學校介紹都有講:

更多資訊:大考網站:學校的 Banding 估計及高中教學語言詳情 ※ Band XX ※

所以, 根本只係一丘之貉

如果齋睇九龍城區, 我諗 schooland 會更準確

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-11 17:16
其實我真係好想知, 點解學校唔公佈任何DSE成績, 都一樣可以出到按DSE成績有變化既Banding趨勢圖

應該係我 ...
我報名做斟茶遞水, 唔包洗廁所同掃地

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-11 17:41
如果你認為 schooland 比較差, 呢個大考網比較好, 咁應該係你主觀感覺出咗問題

schooland 所有學校banding ...
你做乜又篤穿人地條盲腸丫

hkpapa852 發表於 19-3-11 17:41

schooland 所有學校banding ...
那么在沙田和SSP的学校中,你有没有什么意见?我,当然是用我主观的观察来作出评语啦,是first impression, 我没有仔细做研究调查,只是很快地看过这几个区,所作出的评价,我也点出一些不同意的地方,只是我看的是大体,你们是针对错误而已。
至于说到“参考”这回事,我写paper都要参考其他文件,但不等于我的结论就等同那些文件吧,逻辑是如此的,事实他们如何运作,我没有深究wo。

miriam 發表於 19-3-11 17:42
你做乜又篤穿人地條盲腸丫
mmmm其实我就没有什么盲肠被人家篤穿的,正所谓“事不关己,己不劳心”,所以谢谢你啊! 据我所知,通常姓“8”的年老女性都有此等心肠的。

猴子爸 發表於 19-3-11 17:50
那么在沙田和SSP的学校中,你有没有什么意见?我,当然是用我主观的观察来作出评语啦,是first impressi ...

除咗揀女朋友,我無乜嘢會用first impression去決定

hkpapa852 發表於 19-3-11 18:08
除咗揀女朋友,我無乜嘢會用first impression去決定

那就要看subject matter有几重要啦,对我来讲,这只是无聊kill time的东西,难道我要花长时间整理资料,再入电脑分析,得出结论,再有peer evaluation, 才可以公布我的看法?

猴子爸 發表於 19-3-11 18:11
那就要看subject matter有几重要啦,对我来讲,这只是无聊kill time的东西,难道我要花长时间整理资料,再 ...

所以中國人傳統智慧真係好掂:
銀樣蠟槍頭

咁就可以呃like