用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ABC pathways VS York
go

ABC pathways VS York

聽完ABC pathways 簡介會,校長說過校內課程巳足夠考小一,比起York較小班而上屆畢業生都有不少offer,但考慮到始終係新校
而York會近啲但怕中文較淺
有無用家分享

我未聽過 abc pathways 的簡介同課程內容 , 但係我覺得兩間主力都係英文 , NET 質素都好好 , 兩間中文都一定唔夠 , 如果要比較 , 不如比較一下校舍設施 , 地點 , 學費 , 雜費...!!

york 用家 , 有聽過 abc 外補課程簡介 , 亦有上過 abc istart...!!

lemongrass927 發表於 19-3-11 14:19
聽完ABC pathways 簡介會,校長說過校內課程巳足夠考小一,比起York較小班而上屆畢業生都有不少offer,但考 ...

大女當年曾經讀過York PN only,英文的確唔錯!中文我覺得一般不太深!
細仔而家讀緊ABC pathways K1 ,我覺得d中文都唔淺,英文教phonics,學Cambridge d野,課程唔錯,校長有心辦學,我好相信課程係好夠上小一,不過黎緊想阿仔做大b,所以會轉校!

chriskaan 發表於 19-3-11 17:05
我未聽過 abc pathways 的簡介同課程內容 , 但係我覺得兩間主力都係英文 , NET 質素都好好 , 兩間中文都一 ...

謝謝回覆,請問York 中文係咪多數都有外補?

lemongrass927 發表於 19-3-11 18:12
謝謝回覆,請問York 中文係咪多數都有外補?

我仔k3, 中文有外補, 一星期一堂, 但英文不用, 學校教phonics+oral好好!我仔從來不用死串字, 可自己看chapter books.

回覆樓主

ABC新校,無乜往績可參考,不過有聽過用家講都唔錯

York課程都好好,英數都深,算有名氣對叩門有利

兩間揀,我會揀York

pekovian 發表於 19-3-11 19:31
ABC新校,無乜往績可參考,不過有聽過用家講都唔錯

York課程都好好,英數都深,算有名氣對叩門有利

一定係York

回覆樓主:

兩者賣點都係英文,除英文外,可比較下其他如:地點設施,中數,學費,活動等。
我會揀york, 因為規模大,歷史悠久,亦多活動俾小朋友參與,abc太新,同埋比人感覺較似補習社。

回覆 lemongrass927 的帖子

我覺得 , 不論讀邊間都要外補 , 除非你自己有一套方法同免傷親子關係的情況下可以教得識小朋友 , 中數係比較淺 , 英文應該唔駛擔心...!!

ABC Pathways 強調不用外補,有冇k2/3用家可以分享多些?
我仔Pn to k1讀太古分校,開心快樂,老師有愛心,仔好鐘意返學,中英都唔淺,今年k3 同學仔全有好offer (救恩/ 真道等)

chocotung 發表於 19-3-12 22:02
ABC Pathways 強調不用外補,有冇k2/3用家可以分享多些?
我仔Pn to k1讀太古分校,開心快樂,老師有愛心, ...

如果target小學係真道 / 救恩之類,可以唔外補

Amymichelle 發表於 19-3-11 18:01

大女當年曾經讀過York PN only,英文的確唔錯!中文我覺 ...

請問點解做大b要轉校嘅?
我剛take 咗abc pn offer. 但只係pm, 我從網上資料發覺pm班好少學生,基本上只有一班pn. 雖然我會request轉am, 但萬一轉唔到,我concern太少學生,俾唔到機會學習人際交流。請問有冇媽媽有返abc下午班comment? Thanks

chimhoiching 發表於 19-3-18 13:34
我剛take 咗abc pn offer. 但只係pm, 我從網上資料發覺pm班好少學生,基本上只有 ...

因為想讀返家姐讀過間幼稚園,我仔11月尾出世,所以會讀多年K1! 我見佢PN上午班有3班喎,下午班就好似少人d...我仔上午班的

Amymichelle 發表於 19-3-18 14:28
因為想讀返家姐讀過間幼稚園,我仔11月尾出世,所以會讀多年K1! 我見佢PN上午班有3班喎,下午班就好似少人d.. ...

明白了, thanks.

chimhoiching 發表於 19-3-18 13:34
我剛take 咗abc pn offer. 但只係pm, 我從網上資料發覺pm班好少學生,基本上只有 ...
一班有幾多人?如果12-13個,我覺得好好,師生比例1:6,老師畀到足夠attention 每位小朋友~

回覆樓主

York

lemongrass927 發表於 19-3-11 14:19
聽完ABC pathways 簡介會,校長說過校內課程巳足夠考小一,比起York較小班而上屆畢業生都有不少offer,但考 ...

ABC Pathways 環境幾差!又無窗!空氣又唔好!行反學那條路車來車往!

這兩間之中應該選 York。

如果真係要選York,中文真係要自己外補

我小朋友喺abc讀k3,本身唔太熟悉york,不作評論。不過我個人好喜歡abc,昵間學校好有愛。小朋友好中意返學。雖然學習冇壓力,不過學嘅嘢一D都唔淺。我小朋友k2尾先轉入abc,所以唔算親生仔,喺學校只係中間水平。不過佢而家已經識閱讀理解,寫一句句子,程度大概係小一、二左右。我讀abc都係想佢輕鬆開心讀幼稚園,唔想谷佢。而且abc可以做到唔谷之餘有成績睇到,真的好感恩。我諗作為家長,要好清楚你想小朋友成為點的人,你希望學校比到咩佢,唔好跌入名氣的陷阱。每間學校都有佢的好,名校當然唔洗講,但希望家長係為小朋友揀學校,揀一間適合。因為我曾經迷網過,為響往的名氣,谷小朋友,最終發現佢好辛苦,嗰D學校根本唔啱佢,我只是為了自己的面子而已,現在說來漸槐。所以希望身邊的人勿重蹈覆轍,珍惜小朋友的快樂童年。谷唔谷,水平高唔高唔係標準,最重要係啱唔啱佢。純分享,不喜勿插,謝謝