用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中大生住公屋月入2萬呻辛苦 埋怨父母不思進取:有時真的 ...
樓主: elbar
go

中大生住公屋月入2萬呻辛苦 埋怨父母不思進取:有時真的很. [複製鏈接]

October. 發表於 19-3-23 10:41
不是,现在呢間做得最耐,好似幾滿意。

唔知問題在哪裡,或者,人各有志,有啲人冇乜職業生涯上既規劃和追 ...

有些年輕人幾重視工作做得開心與否,工時長短,與同事及上司夾唔夾都是重要考慮因素。

最近知道一個年輕人,由 Big 4 轉 iBank,人工加了一倍,工時差不多要多一倍,最後時薪差不多,到現在都是考慮回流,再做落去擔心自己身體健康。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁我家姐對仔女真的幾好。讀書中等成績。我家姐話唔駛補習,費事哂錢, 亦都無比佢地學任何興趣班, 佢話有書緣就會入倒大學。唔駛補。最後兩個都入唔倒大學, 兩個都搵倒萬六一個月,中六生黎講,我覺得ok. 最重要兩個都比一半人工做家用。佢地無埋怨我家姐唔比補習,唔比參加興趣班等。我成日話,你執倒啦,兩個都孝順。 佢地細個果時,我家姐就灌輸做仔女一定要比家用, 屋企你都有份, 個個大左都話唔比, 咁父母老左邊個養。 我都有同我自己個女咁講, 佢話邊有人唔比家用架。跟住我話,你要記住你講o既的說話。 即使我自己,讀完中五之後做野, 一路都有比家用, 結婚後無做野廿年,我叫我老公比埋外家果份。其實我阿媽唔係無錢的, 不過自己唔比阿媽。個心好似好不孝咁。

October.    發表於 19-3-23 14:14

ANChan59 發表於 19-3-23 11:46
有些年輕人幾重視工作做得開心與否,工時長短,與同事及上司夾唔夾都是重要考慮因素。

最近知道一個年輕 ...
係呀,自己家中都有年輕人,知道佢哋依家搵工真唔係人工排第一,做得開唔開心,工時長短都幾重要。

呢幾年,有倆個朋友仔女都係Big 4 轉政府工,佢哋話都係要OT,但好啲。

圖書寶寶 發表於 19-3-23 12:13
咁我家姐對仔女真的幾好。讀書中等成績。我家姐話唔駛補習,費事哂錢, 亦都無比佢地學任何興趣班, 佢話有書 ...

我們的家教也是會俾家用,不是多少的問題,是心意!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-3-23 11:46

最近知道一個年輕 ...

如果 巴黎,法蘭克福 要從 倫敦 手上搶走 歐洲金融中心,首先要睇吓 法國人,德國人 捱唔捱得

ANChan59 發表於 19-3-23 15:22
我們的家教也是會俾家用,不是多少的問題,是心意!

講心意好過強調責任,令孩子冇咁大壓力,壓力大佢哋易有抵觸,我見到親子關系好錫父母既仔女,通常都有俾家用。

October. 發表於 19-3-23 22:59
講心意好過強調責任,令孩子冇咁大壓力,壓力大佢哋易有抵觸,我見到親子關系好錫父母既仔女,通常都有俾 ...

我們都老懷安慰,他給的份額,我們有點喜出望外!

他俾得樂意,我們欣然接受!

October. 發表於 19-3-23 22:59
講心意好過強調責任,令孩子冇咁大壓力,壓力大佢哋易有抵觸,我見到親子關系好錫父母既仔女,通常都有俾 ...

我重視責任多於心意,若由小開始灌輸"責任"這個慨念的重要,大概他們應該不會視為一種壓力,我們不會視誠諾是一份壓力(若有者,肯定活得不怎快樂)。
給家用也增加成員間感情,對家的一份關懷,更願意分享。
給家用也並不單純責任,隱含分享丶關愛丶付出丶考悌等,是對孩子的教育。

Cheeselover 發表於 19-3-24 07:29
我重視責任多於心意,若由小開始灌輸"責任"這個慨念的重要,大概他們應該不會視為一種壓力,我們不會視 ...

我相信美好家庭是以“愛“、”關懷“、“感情” 等...等去維繫,“責任”排在好後好後。有心的孩子會自動自覺俾家用,俾家用若要強調、追究"責任”,那孩子說:是你自動生下我的,你要負責養我一生。佢哋咁講都唔係冇邏輯。

俾家用身教都好重要,我們孝敬長輩,仔女自細睇到,長大會有樣學樣的。

我從未對仔女灌輸過俾家用係責任,我唔中意用“責任” 去俾壓力佢哋,我心諗佢哋俾我就收,佢哋唔俾我都唔會出聲,好彩女剛剛出來做野,自動自覺俾家用,而且非常準時,過年都俾利事錢嫲嫲婆婆,我好好彩,感恩。

我重視責任多於心意,若由小開始灌輸"責任"這個慨念的重要,大概他們應該不會視為一種壓力,我們不會視 ...

責任,我覺得有些壓力,甚至強加別人身上!

心意是發自內心,愛心,俾得開心樂意!

有少少不同層次。

我的唯一經驗,如果強調責任,他都會俾 minimum ,我們都會開心,但他有壓力,因為人工太低了。如果是心意,可以多,可以少,他俾得甘心樂意,是美事。

我相信你我都有給父母家用,不論是責任抑或是心意,已經是身教。孩子們是會明白,學習的。

回覆樓主:

以前政府有個廣告,講到"關懷、照顧父母,就是孝”,真係好有意思。孝係要人到力到,唔係得把口。

我和小朋友的關係,一定係愛和關懷行先。家用放到好後了。責任一直有教,但主要係努力學習,對自己人生負責,多過供養父母。

Jane1983 發表於 19-3-24 10:42
以前政府有個廣告,講到"關懷、照顧父母,就是孝”,真係好有意思。孝係要人到力到,唔係得把口。

我和小 ...

我 buy 你嗰套多D。

Jane1983    發表於 19-3-24 19:51
Jane1983    發表於 19-3-24 19:51
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

個年青人講左啲負氣說話啫,呻下屈悶,都唔使咁認真;佢又無學壞,起碼佢有能力完成學業,畢業有人請,父母講嘅腳踏實地,未賞唔係一種關懷,初初踏足社會,發泄下都係正常。
畀唔畀得出家用,過來人都明白每個人經濟條件唔一樣,同老人家飲餐茶,買件衫,都係孝心。

咁我家姐對仔女真的幾好。讀書中等成績。我家姐話唔駛補習,費事哂錢, 亦都無比佢地學任何興趣班, 佢話有書緣就會入倒大學。唔駛補。最後兩個都入唔倒大學, 兩個都搵倒萬六一個月,中六生黎講,我覺得ok. 最重要兩個都比一半人工做家用。佢地無埋怨我家姐唔比補習,唔比參加興趣班等。我成日話,你執倒啦,兩個都孝順。 佢地細個果時,我家姐就灌輸做仔女一定要比家用, 屋企你都有份, 個個大左都話唔比, 咁父母老左邊個養。 我都有同我自己個女咁講, 佢話邊有人唔比家用架。跟住我話,你要記住你講o既的說話。

我唔係咁睇。中國古代提倡的孝順,目的並不見單純,有時有違人性及邏輯。

自問自己侍父母都算孝順,但我不強求子女像我們一樣侍奉父母。我希望子女有孝心,但像西人一樣對待父母足矣。

父母愛子女乃出自天性。從孩子瓜瓜落地,到牙牙學語,到亭亭玉立,高大威猛,父母從中得到無數快樂。孩子孝順,父母足以老懷安慰,這是因為孩子有良好品格,并不是要求得到報答。如以報答看待孝順,咁對子女會很不公平。

judy 發表於 19-3-25 12:20
我唔係咁睇。中國古代提倡的孝順,目的並不見單純,有時有違人性及邏輯。

自問自己侍父母都算孝順,但我 ...

中國人的養兒防老,傳統以來在農村社會係有其必要性,但這一兩代已經不合時宜了
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

同意。
有心和有責任照顧父母,沒有互相排斥。家教/取向不同,有些人強調感情、有些人強調責任。父慈子孝,莫非子不孝則父不慈乎?我就會教小朋友應該怎樣對待父母,如我怎樣對父母一樣。

shadeslayer 發表於 19-3-25 20:14
中國人的養兒防老,傳統以來在農村社會係有其必要性,但這一兩代已經不合時宜了
...

養兒目的為了防老,現在很少人那麼天真了。

養貓防鼠、養狗防賊,更有把握。

nkd 發表於 19-3-26 14:50
養兒目的為了防老,現在很少人那麼天真了。

養貓防鼠、養狗防賊,更有把握。

養貓防鼠、養狗防賊,也沒把握。

貓狗只是寵物。

shadeslayer 發表於 19-3-26 15:25
養貓防鼠、養狗防賊,也沒把握。

貓狗只是寵物。

看,貓狗的本能也失去了。牠們能不埋怨家長嗎?

judy 發表於 19-3-25 12:20

自問自己侍父母都算孝順,但我 ...

我同意

‹ 上一主題|下一主題