用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中大生住公屋月入2萬呻辛苦 埋怨父母不思進取:有時真的 ...
go

中大生住公屋月入2萬呻辛苦 埋怨父母不思進取:有時真的很. [複製鏈接]

有中大畢業生在網上大呻自己輸在起跑線,因父母的不思進取,令他的生活過得很痛苦。

公屋仔大學畢業,第一份工月入2萬,算不算理想?有中大畢業生在facebook專頁「CUHK Secrets」帖文訴說自身經歷,掀起中大校友和網民討論香港生活的悲歌。

該名中大畢業生家住公屋,自稱千辛萬苦考入中大,但4年的大學生活並不快樂,不斷趕projects和功課,幾乎日日2、3點才睡,苦笑自己Year 1個樣似18歲,畢業時已捱到似38歲。

更令他痛恨的是,自己的生活圈子貧富懸殊,身邊有中學同學去了外國讀書,日日吃喝玩樂好似不用讀書,每次返香港都容光煥發。

最重要係佢地唔洗俾家用、仲有靚屋住、揸靚車,唔洗煩結婚買樓,我呢?

他大呻自己在這20幾年都過得好苦,住在40年樓齡舊式公屋,沒有房間,為了入大學日讀夜讀,現在畢業後初投身社會月入2萬,買樓對他來說是遙不可及,但若儲到首期買樓,之後的供樓生活會更痛苦。

為人生努力打拼,最終會輸俾命運?我只係想講,世界好唔公平,努力左(咗)咁多年,我都會攰架(㗎)……

他在帖文中,將自己「輸在起跑線」的命運歸究於父母不思進取,只顧賭馬玩電腦,還教他腳踏實地不要有大想頭。

有時真係好憎佢地咁樣,唔怪得佢地會住公屋啦。

很多網民鼓勵該中大畢業生要振作,人生規劃不應來自比較和歸咎於起跑線不平等,「很多成功人士能闖出一片天,正因為懂得捱苦,合作和先苦後甜。」

有網民自稱是同路人,曾有過同樣的想法,但他後來想通要接受自己的人生,毋須羨慕他人,因為別人看似完美的人生未必比你幸福快樂。

有人更直指他新入行月入2萬已經很好,更不應遷怒於父母,他的父母出身基層,也可以供養他到大學畢業已經了不起,他應該感恩。

1    0    0    0

elbar 發表於 19-3-11 13:57
▲ 有中大畢業生在網上大呻自己輸在起跑線,因父母的不思進取,令他的生活過得很痛苦。
公屋仔大學畢 ...

1. 父母健在

2. 中大畢業

3. 第一份工已有2萬

4. 有公屋住

5. 仲有富貴中學同學傍住

簡直係人生勝利組. 晒命!

Esther19    發表於 19-7-7 21:04
hohoho888    發表於 19-4-23 17:14
ivory0915    發表於 19-3-29 10:36
Arabellahk    發表於 19-3-15 14:09
b3410    發表於 19-3-14 10:51

有好多"窮人"很喜歡說: 佢屋企有錢之嘛....雖然有些有錢人賺錢純粹因為好運,但大部份"有錢上一代人" 都是靠努力,有些甚至靠慳儲錢,"窮下代"通常睇吾到點解自己上一代會窮……

youma 發表於 19-3-13 20:06
1. 父母健在2. 中大畢業3. 第一份工已有2萬4. 有公屋住5. 仲有富貴中學同學傍住
簡直係人生勝利組. 晒命! ; ...

好正向思維

呢幾年有個風氣,中意怨出身怨父母,係我既年代,係諗住快啲畢業快啲賺錢交家用。

好明顯個價值觀從何來,有冇$都好,做下義工識得感恩

有好多"窮人"很喜歡說: 佢屋企有錢之嘛....雖然有些有錢人賺錢純粹因為好運,但大部份"有錢上一代人" 都是靠努力,有些甚至靠慳儲錢,"窮下代"通常睇吾到點解自己上一代會窮……

佢就係睇到點解自己上一代會窮先至發神經。能睇到父母缺點, 如能引以為鑒,係好事。

父母供書教學, 養育成人,己盡了父母責任。子女應該感恩。

October. 發表於 19-3-16 10:03
呢幾年有個風氣,中意怨出身怨父母,係我既年代,係諗住快啲畢業快啲賺錢交家用。 ...

現在有幾多下一代食住屋企肯俾家用?

阿仔自己公司一 team 人做個不太科學的統計,十幾人當中,係由剛畢業到經理級,只有一個俾家用。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

公屋仔大學畢業,第一份工月入2萬,「輸給命運」。

Xxxxxxx

知唔知香港入息中位數幾多。

知唔知香港幾多人活在貧窮綫下,活得比你差。

知唔知中國幾多人活在貧窮綫下,活得比你差。

知唔知印度幾多人活在貧窮綫下,活得比你差。

知唔知非洲幾多人活在貧窮綫下,活得比你差。

我諗,有公屋二萬元月薪單身人士,在香港生活比地球上8成人活得好。

輸給命運?

Arabellahk    發表於 19-4-11 13:44
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 19-3-20 08:08

阿仔自己公司一 team 人做個不太科學的統計,十幾人當中,係由剛畢 ...
社會富裕了,不少父母自己有能力就不要求仔女俾家用。我身邊倒是一半半,父母打份工未退休有層自住樓,生活不算富裕,但過得去,幾個人既仔女多多少都俾家用;又有啲冇俾既,有個家境不錯,仔女12,3歲就外國留學,大學畢返港做野,讀專科但冇考牌,成30歲人,斷斷逐逐返工,未俾過1分錢家用,屋企仲俾樓俾錢(不是少數目),父母講到好無奈。最近聽到一個CASE,大學畢業左5年了,人工唔過2萬。

October. 發表於 19-3-20 10:44
社會富裕了,不少父母自己有能力就不要求仔女俾家用。我身邊倒是一半半,父母打份工未退休有層自住樓,生活 ...

讀專科但冇考牌,成30歲人,斷斷逐逐返工

Xxxxxx

專科唔考牌,斷斷逐逐,似乎人的問題多,是自己的選擇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 19-3-20 08:08

阿仔自己公司一 team 人做個不太科學的統計,十幾人當中,係由剛畢 ...

班後生仔屋企唔等佢錢開飯的話,唔奇。自己有無心肝畀家用,第件事。

shadeslayer 發表於 19-3-20 12:56
讀專科但冇考牌,成30歲人,斷斷逐逐返工

Xxxxxx
佢對所讀既專科冇興趣,返來打工又成日OT到好夜,所以唔去考牌,除本身原因外,冇經濟壓力,父母長輩錫住,衣食住行樣樣野唔需要憂心,依家就父母俾錢,發展緊自己興趣。

October. 發表於 19-3-20 19:07
佢對所讀既專科冇興趣,返來打工又成日OT到好夜,所以唔去考牌,除本身原因外,冇經濟壓力,父母長輩錫住, ...

大學讀三四年沒興趣的科?好辛苦。

October. 發表於 19-3-20 10:44
社會富裕了,不少父母自己有能力就不要求仔女俾家用。我身邊倒是一半半,父母打份工未退休有層自住樓,生活 ...

五年唔過二萬,好大機會有 d 問題!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-3-20 22:37
五年唔過二萬,好大機會有 d 問題!
有冇B仔唔知,個個月人工就唔過二萬,副學士駁入大學讀文科,普通女仔一個,係我呢個C9眼中,佢最大問題是“唔打扮哩哩肥肥”,做野做成點就真係唔知,我地成班C9同佢媽建議轉工。

October. 發表於 19-3-22 09:27
有冇B仔唔知,個個月人工就唔過二萬,副學士駁入大學讀文科,普通女仔一個,係我呢個C9眼中,佢最大問題是 ...

工隨時可以轉,但如果問題在公司。如果是自己有問題,轉來轉去都不一定可以解決。

五年都是同一間公司?

ANChan59 發表於 19-3-22 23:31
工隨時可以轉,但如果問題在公司。如果是自己有問題,轉來轉去都不一定可以解決。

五年都是同一間公司?
不是,现在呢間做得最耐,好似幾滿意。

唔知問題在哪裡,或者,人各有志,有啲人冇乜職業生涯上既規劃和追求,都唔定。

‹ 上一主題|下一主題