用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小1 留班, K3 留班問題
go

小1 留班, K3 留班問題 [複製鏈接]

我女現在K3
第一輪已入心儀學校(HAPPY SCHOOL)
但我內心擔心我女難適應小1 生活
因為她慢熱怕羞, 學術都係一般

請問現在決定她K3留班可以嗎?
還是待她上小1 後,如果真是未能跟上進度時, 到時先要求小1 留班.

請多多指教
   0    0    0    0

小朋友的適應能力你無法想像,所以讀了不適應再念,無須過度憂慮~

chanchan0920 發表於 19-3-11 11:04
我女現在K3

你已成功獲派學位,仲註了冊,你要問問是否仲可以參加小一入學統籌辦法?就算可以,又一定入到心儀學校?

宜家嚟開學仲有半年,你可以和小朋友看多些中、英文書,以及寫下字。無需要太擔心。

chanchan0920 發表於 19-3-11 11:04
我女現在K3
慢熱怕羞唔緊要, 如果係中文小學, 現在開始伴讀多D中文書, 小學中文掂, 就萬事OK。

我個都係細B, 都係happy school, 由P1中間偏上成績, 到依家P6, 名列前少少既茅了。佢睇好多書的。

little_yolky 發表於 19-3-11 14:16
慢熱怕羞唔緊要, 如果係中文小學, 現在開始伴讀多D中文書, 小學中文掂, 就萬事OK。

我個都係細B, 都係happ ...

我阅讀理解有问題?“第一輪已入心儀學校(HAPPY SCHOOL)” 係咪指间小学係happy school唔係幼稚園?都已係happy school仲怕唔適应?咩学校先適应?

Yanamami 發表於 19-3-11 14:38
我阅讀理解有问題?“第一輪已入心儀學校(HAPPY SCHOOL)” 係咪指间小学係happy school唔係幼稚園?都已係 ...
咦? 我都係理解成happy primary school喎。就算K係happy school, 只要小學唔太谷, 咁我覺得都係無問題既。只要睇多D書就得。

little_yolky 發表於 19-3-11 14:42
咦? 我都係理解成happy primary school喎。就算K係happy school, 只要小學唔太谷, 咁我覺得都係無問題既。 ...

禁仲要怕唔適应?会唔会太保護左d?慢熱怕羞幫佢改善吔~学術-般陪佢阅讀呀~避到小六升中仲係怕羞点去面試呢?又等大抽獎派位?他日揾工又点呢?反正要改,趁佢仲細仲有时间做野呀~

Yanamami 發表於 19-3-11 14:45
禁仲要怕唔適应?会唔会太保護左d?

有時係阿媽們太多慮, 其實驚唔驚易老呢呵。不過, 適應各人有不同定義, 有人升到班就適應, 有人要100分至叫適應, 標準可以好寬。其實happy school反而唔係要擔心小朋友係咪適應, 擔心下升中時阿媽見個B1率低, 心理係咪適應到仲好。(利申:現在經歷ing)

唔好意思, 我講得唔清楚, 我女幼稚園係HAPPY SCHOOL, 而家入到個間小學都係HAPPY SCHOOL.
好, 多謝大家解答, 我而家開始多D 同佢睇多D 書, 好好預備上

小學

5tgb    發表於 19-3-17 14:16

我女現在K3

小學唔係你想留就比你留,除非成績好差,當然亦可以考過第二間。
仲有最好chk 清楚小學點happy 法

如果佢依家 K3 各項能力都係差啲啲,咁等多一年冇問題。
但如果只係你覺得佢係細 B,追唔上班大 B,咁等多一年就無謂。
唔好成日覺得「佢係細 B,能力差啲」。小朋友嘅適應力同潛能,遠大於你預期。
既然學校唔係大壓力學校,應該有充足時間裝備過渡。學校亦唔係第一次收細 B,亦唔係冇試過細 B 讀得好好。畀信心個小朋友同學校。
趁呢段時間多伴讀、寫字、玩耍。

1998Ruby1998 發表於 19-3-11 19:32
如果佢依家 K3 各項能力都係差啲啲,咁等多一年冇問題。
但如果只係你覺得佢係細 B,追唔上班大 B,咁等多 ...

其實細B上到小學不是咁大問題!
我女是超細B,幼稚園時不斷俾老師話性格BB,我也有考慮過俾佢在幼稚園留一年!

但最終沒有repeat,反而考到一間不錯的小學,現在小一下學期了,跟得唔錯,完全不覺得佢係班中最細有任何問題!

Cherry7443 發表於 19-3-11 20:12
其實細B上到小學不是咁大問題!
我女是超細B,幼稚園時不斷俾老師話性格BB,我也有考慮過俾佢在幼稚園留一 ...

我見小學細 B 計數係最叻最準,佢地未必話多,但實際行動絕對唔會落後。

所以除非小朋友 K3 已經被診斷係有發展緩慢,否則我覺得只要家長準備充足,細 B 大B 都冇問題。

正如上面所講, 如果自行階段""已經""註冊了小學 ! 
代表你已經參加了小學入學統籌,唔可以再玩第2次 ! 

既然米已成炊,去了解下該小學教育程度/模式 !
等你去習慣了解, 擔心基於無知知道了解左,
好等自己安心, 也可以安排對折, 積極d !

小朋友有好大適應空間的, 通常適應唔到的是家長
加油吧 !

**官津小學留班期實唔容易

醒目開學勳章

回覆樓主

直升啦
讀多年k3 然後再下年讀邊間小一?

我都好開心最後揀左直升小一
無再搵學校repeat k3

其實小朋友適應力好強
我女唯一麻煩問題係.....唔去小學個廁所
呢樣未適應到

我女現在K3

我朋友個12月細B,照升津校小一,然後下一年轉去一條龍直資重新小一。
‹ 上一主題|下一主題