用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019英國監護人***急
樓主: 雨眾不桐73
go

2019英國監護人***急  

CMH8888 發表於 19-7-17 17:03
囡囡都係用佢,又唔覺得佢哋d服務差 跟野都跟得唔錯,如果有咩問題都好快覆返俾我. ...

算,已經跳船

cfs 發表於 19-7-17 11:57
我朋友也是頂JL唔順,中途跳船,已經係最貴的計劃,冇服務可言,監户人家庭及公司服務跟進也很差
...

請問JL是那一間?可以的話請pm我,感激

DOUGLASMAMA 發表於 19-7-17 12:07

對,還講自己是最好服務,什麼什麼服務提供,唔會另外 ...
因為仔仔第一年過去讀書,我們選擇了JL價錢是貴!!!但是希望給孩子比較全面的照顧。能不能把你的不愉快經歷詳細的告訴我們,讓我們盡量注意!!!非常感謝

回覆樓主:

入咗EK海外版幾年,間間agent都有正負評,真係睇彩數。

DOUGLASMAMA 發表於 19-7-17 12:07

對,還講自己是最好服務,什麼什麼服務提供,唔會另外 ...
仲有冇多啲分享,我都想知道多少少.  因為我都準備幫我個仔申請去英國.
宜家做下資料搜集先.

etoile 發表於 19-7-18 11:10
同意!有認證ge都好啲, 起碼有監管,至少安全啲先

無錯,唯有自己醒少少,跟貼啲,吾可以依賴監戶人及監戶人公司。

是呀!好看個人的工作態度!好彩遇到負責任的就會很順利。

我是熟人的亲戚做监护人,请问这样好吗?我念着只是一个手续,尽量不会麻烦到他,需要付他钱吗?还是带点礼物表示感谢?

另外有一页资料只是填了监护人信息都不需要监护人签字,这是什么情况?

sweetsue 發表於 19-7-21 14:43
我是熟人的亲戚做监护人,请问这样好吗?我念着只是一个手续,尽量不会麻烦到他,需要付他钱吗?还是带点礼 ...
我的孩子曾經病倒,学校要临护人侭快把他接走。你这个监护人会这样幫忙吗?

sweetsue 發表於 19-7-21 14:44
另外有一页资料只是填了监护人信息都不需要监护人签字,这是什么情况?
不需要。

雨眾不桐73 發表於 19-7-20 09:56
是呀!好看個人的工作態度!好彩遇到負責任的就會很順利。
同意!到現時都沒什麼大問題出現

cfs 發表於 19-3-29 14:11
我考慮WHG了,平啲

係咪White House Guardian ?
你覺得好唔好? 請指教

JazzStyle 發表於 20-5-28 07:39
係咪White House Guardian ?
你覺得好唔好? 請指教

是。到現在感覺良好。因為小朋友已經13歲,大個了所以我對監戶人公司沒有特別要求,自己小孩習慣自己聯絡,和學校之間也是我自己做聯絡,每次有問題也是直接電郵學校,所以我用不着監戶人什麼幫助。二月half term假期本應回香港,突然疫情打亂了不能回來,WHG立即幫忙安排Home stay,安排得很快,而且個Home stay家庭各方面也很好,當然是好彩,到現在停課WHG通知如果一直停到九月,自動退回40%年費,非常均真。看你有什麼需要監戶人服務啦,我自己就沒有,只係以備不時之需,所以基本上最慳的計劃已經足夠

cfs 發表於 20-5-28 07:52
是。到現在感覺良好。因為小朋友已經13歲,大個了所以我對監戶人公司沒有特別要求,自己小孩習慣自己聯絡 ...

睇嚟都幾好喎!
我本來join咗間,都未開學,想佢幫下手都叫我自己攪掂……好無奈

想問下WHG係咩收費?

謝謝!

JazzStyle 發表於 20-5-28 08:08
睇嚟都幾好喎!
我本來join咗間,都未開學,想佢幫下手都叫我自己攪掂……好無奈  

咁未開學未開始合約又叫人幫手做嘢,又真係....,我乜都自己搞掂架,監戶人角式只係有事入醫院先用得著,應該冇乜野父母會處理唔到架。
上年年費780磅,如果住Home stay 收42磅一晚,交通另計,交通我叫學校安排夾其他同學車,抵啲架。至於機場接送本身學校已經包埋。

cfs 發表於 20-5-28 08:35
咁未開學未開始合約又叫人幫手做嘢,又真係....,我乜都自己搞掂架,監戶人角式只係有事入醫院先用得著,應 ...

因為未比錢時,佢話可以陪開學,幫手買校服 …… 當然要另收費啦!

但比錢後就話唔可以,又唔安排到機場接送,咁我叫佢幫手book車,佢都叫我自己攪掂 ……

未join時就講到乜都得,我諗咁好,應該家長做嘅,但佢都幫手做埋,點知講一套做一套 ……

JazzStyle 發表於 20-5-28 08:43
因為未比錢時,佢話可以陪開學,幫手買校服 …… 當然要另收費啦!

但比錢後就話唔可以,又唔安排到機場 ...

吓咁又真係好差喎!比咗幾錢呀?一早答唔可以就冇所謂,收咗錢之後變咗咁就騙人了,邊間呀?

其實校服多數係網上面訂,送貨去學校,唔岩可以退貨改碼,學生請matron幫手聯絡,我哋學校開學當日Matron逐個House走睇吓有乜幫手,告訴她校服想換碼佢會收集找低哂,一次過聯絡校服商更換,因為好多學生都有呢個需要。至於如果因為疫情父母陪唔到開學,如果有中二以上,我覺得學生可以處理到,加上學校老師舍監其實好helpful ,一定會幫助學生,唔知係咪使太擔心,再唔係十月有half term假,如果疫情好啲,家長可以飛去睇下有乜幫到手,小朋友頂住個半月先。

cfs 發表於 20-5-28 15:29
吓咁又真係好差喎!比咗幾錢呀?一早答唔可以就冇所謂,收咗錢之後變咗咁就騙人了,邊間呀?

其實校服多 ...
係呀~所以 ... 唉 !!!
傾時話1300鎊, 到SEND FORM我填時就1400鎊, 我問點解價錢唔同, 佢話係加咗價, 之前講的係舊價, 我諗算啦, 都係100鎊啫, 同佢傾都好似好NICE, 好HELPFUL, 點知要做野時就 NO NO NO ...

謝謝你的資訊!!! 我都諗住上網上訂校服~