用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記今日放榜,大家收到email 通知結果未?? ...
樓主: ccnp
go

維記今日放榜,大家收到email 通知結果未??   [複製鏈接]

ronjojo 發表於 19-3-15 16:34
其實報咩喜? 喜在哪裏? 升小一咪又要再鬥過 。唔識謙虛唔緊要, 但基本思考邏輯就唔可以 ...
入到心儀嘅幼稚園點解唔可以開心下?父母小朋友都俾左心機,有成果係值得慶祝。唔通入到心儀嘅小學就話中學又要再鬥,入左中學就擔心大學,大學又擔心搵工。。。永無止境嘅擔心?

唔係話入左vic 就一世無憂,無人咁天真。不過 cwb vic PN 1600 個 application 得 150 個位,唔少要留俾 siblings,剩返嘅收生比例同世界頂尖大學差唔多,其實聽落都有啲誇張。所以開心下我覺得好正常。

ricemanhk 發表於 19-3-15 17:10
入到心儀嘅幼稚園點解唔可以開心下?父母小朋友都俾左心機,有成果係值得慶祝。唔通入到心儀嘅小學就話中學 ...

Cannot agree more. 入到鍾意的學校為何不可以開心一下?人生點會無難關,唔通為著幾年後的難關每天愁眉苦臉(emoji)(emoji)(emoji)

不過唔講都唔知,今年有1600份application咁多?

chocolatebbb 發表於 19-3-15 17:22
Cannot agree more. 入到鍾意的學校為何不可以開心一下?人生點會無難關,唔通為著幾年後的難關每天愁眉苦 ...
以前幾多?可能拆家之後,好多家長VEO 同 cwb vic 一齊報?起碼我地都係咁。
收到cwb vic offer letter,無提要俾 levy,學費仲平過 HH。。。

ricemanhk 發表於 19-3-15 17:10
入到心儀嘅幼稚園點解唔可以開心下?父母小朋友都俾左心機,有成果係值得慶祝。唔通入到心儀嘅小學就話中學 ...

同意!人生路漫長,每個階段都可以慶祝開心下和感恩!

ricemanhk 發表於 19-3-15 18:23
以前幾多?可能拆家之後,好多家長VEO 同 cwb vic 一齊報?起碼我地都係咁。
收到cwb vic offer letter,無 ...

可唔可以八下vic cwb 學費幾多呢?

ricemanhk 發表於 19-3-15 18:23
收到cwb vic offer letter,無 ...

唔知係咪下一次收信先提要俾levy呢?

ronjojo 發表於 19-3-15 21:41
世界頂尖大學係由全世界頂尖高中生競爭,CWB Vic 只係香港連嘢都未講得好嘅bb爭,咁邊個競爭激烈啲呢? 邏 ...

邏輯推理?哈哈我根本無話入幼稚園同入頂尖大學一樣,剩係話兩者收生比例差唔多有啲搞笑同誇張。你自己小朋友入到vic 唔覺得開心就算,唔需要貶低別人嘅快樂。做家長,思維正面啲對小朋友發展都好。

chocolatebbb 發表於 19-3-15 20:02
唔知係咪下一次收信先提要俾levy呢?
cwb vic PN 學費18-19年 10萬有找,19-20 未confirm。veo HH 11萬多啲 (veo 入面好似最貴),仲要每年俾 levy: PN/K1 11k, K2/K3 9.5k.  VEO 留位時已經要俾 levy,cwb vic 剩係要俾幾百蚊留位費,所以無理由之後先馬後砲再收 levy。第二封信應該只係 confirm 幾時註冊同交第一期學費。

check 返2封信,原來VEO 3/9 已經寄出,cwb vic 真係3/11先寄出!

回覆樓主:

考到心儀幼稚園都唔俾慶祝?咁唔通要考到頂尖大學先可以慶祝?(定係要搵到好工先可以?定做到老闆級....? etc)

ronjojo 發表於 19-3-15 16:34
其實報咩喜? 喜在哪裏? 升小一咪又要再鬥過 。唔識謙虛唔緊要, 但基本思考邏輯就唔可以 ...

其實我唔係好明 .... 點解有 Vic offer 而開心(報喜)係冇基本思考邏輯?(虛心賜教)

我雖然得PM Offer 但我都幾happy喎

ekb0524 發表於 19-3-15 23:24
其實我唔係好明 .... 點解有 Vic offer 而開心(報喜)係冇基本思考邏輯?(虛心賜教)

Agree, 我地都有cwb pm offer, 覺得入到心儀幼稚園係值得開心既事。唔明點解上黎報喜都比人話,仲要大家都係維記家長,似乎呢位媽媽雖然入左維記不過都好似好唔滿意咁。

另外位媽媽話小一再鬥過,其實搵間心儀學校比自己小朋友係希望教學理念一致,唔係要同人鬥wor, 下下乜都鬥做人都好辛苦

cathyshen 發表於 19-3-13 15:02
I just got the mail from CWB Victoria. No levy requirement is

Not sure if any levy in CWB PN, but my girl is in K1, definitely need to pay levy in K1.

回覆樓主:

反問問題就當係 "攻擊" 架o拿?我地作為家長唔駛咁敏感。如果唔係上 forum 分分鐘會成日覺得俾人攻擊。

其實大家常在呢個 教育forum 分享收到 offer 的喜悅(呢個 forum 通常話叫做報喜),我覺得好合理. 又唔係在其他 forum (eg X登) 度分享。

ronjojo 發表於 19-3-16 08:20
我俾人"老屈"話我唔俾佢慶祝!你咁都話唔係"攻擊"就真係是非不分。 ...
其他家長算吧啦,呢個人同佢講多無謂食多會滯。

gingercatcat 發表於 19-3-16 06:17
Not sure if any levy in CWB PN, but my girl is in K1, definitely need to pay levy in K1.
How much is the levy for K1?  Your daughter in K1 right now or 19-20 school year?Seems a bit strange there's no mention of levy anywhere for PN but have it for K1 and later.

‹ 上一主題|下一主題