用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 冇分,叩門
go

冇分,叩門

其實冇分,大抽獎係咪基本上一定冇份,要叩門呢…

5tgb    發表於 19-3-11 20:05

sumpo 發表於 19-3-9 23:32

樓主,似乎你仍未明白小一入學的玩法喎!
分數只是用於第一round 「自行」來計算,所以如果你冇20、25分,只得15分,甚至乎有d家中的細佬妹,家姐哥哥讀直私,弟妹可能只得10分,自行這round 當然冇份啦!

不過第二round 大抽獎,係人人平等架,與分數完全冇關了!只有幸運與不幸運。所以不用咁悲觀和消極呢!可能你的孩子十分幸運地抽中甲一、或者乙一呢!到時咪不用叩門囉!

不過,做人最好兩手準備,萬一不夠幸運,或者預左自己通常是不夠幸運的一位,便當預先做好凖備叩門的工夫了,免得到時候才徬徨迷失呢!

sumpo 發表於 19-3-9 23:32
叩門位少,要講實力。

LittleButter 發表於 19-3-10 00:05
分數只是用於第一round 「自行」來計算,所以如果你冇20、25分, ...

請問叩門程序係點?
是否大抽獎結果公布當日便要到學校攞表格?

大抽獎不關分數事~

little_kid 發表於 19-3-11 10:05
請問叩門程序係點?
是否大抽獎結果公布當日便要到學校攞表格?
大部份學校是,少部份學校係大抽獎結前已可於校網下載叩門表格

HK-MAN 發表於 19-3-11 12:48
大部份學校是,少部份學校係大抽獎結前已可於校網下載叩門表格

唔該哂!

LittleButter 發表於 19-3-10 00:05
分數只是用於第一round 「自行」來計算,所以如果你冇20、25分, ...

請問甲一、乙一都是大抽獎果round 嗎?

回覆 nattoise 的帖子

甲部全港公開大抽獎,甲一、二、三,你最想入邊間就填,甲一你鍾意填 St Mary's、Marymount 又得,St Joe、喇沙都得,甲部每間學校都攞 5% 學位出黎,大概 2-5 個位左右啦。甲部中獎,好運過中六合彩。留意有啲學校叩門要求你甲部有揀佢。甲部唔好亂填你唔想入嘅學校,否則入左你就閉翳。
乙部填自己網,網唔同玩法,有啲學校乙一一定中,有啲學校就算二線乙一都唔中。網內咩學校最適合你同小朋友,你自己最清楚。

nattoise 發表於 19-3-12 00:02
請問甲一、乙一都是大抽獎果round 嗎?
是, 但如甲一同乙一填了同一家, 你係唔會知是甲時已入定乙入
因為唔會分兩次公佈, 你入表填哂甲乙
最終只會出一次result,

係,開頭真係唔太明,宜家明了,thx

但如我只得15分,其實係咪可以講round 1一定唔中呢?

sumpo 發表於 19-3-12 23:10
係,開頭真係唔太明,宜家明了,thx

但如我只得15分,其實係咪可以講round 1一定唔中呢?
只可以說,如果你心儀的津小也是普羅大眾也心儀的津小,機會便微乎其微了。因為有宗教信仰的,25分機會高入到,20分都要抽,15分就一定冇機會了。沒有宗教的,例如一些官校,最高分是20分,即舊生分,一般也有少數20分抽唔中,亦即15分是沒有機會了。如果15分又可以在自行抽中的,一般也是一些少人選擇的二線、三線小學。這就要看你自己的接受程度,有些人寧願選擇自行先袋穏一間少人選的二、三線小學先,再去叩門。不過有更多人不甘如此,而且想去心儀的叩門,也會利用自行的1及甲部的1,以為日後叩門之用。