用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 痴線長天
樓主: Kffhhbcvv
go

痴線長天  

猴子爸 發表於 19-3-11 10:27
都是在EK看到很多人如此评论而已。我估计是此区有SFA, 礼贤,崇真,英华,德雅这些学校卦。
...
我估最勁都係SFA, 禮賢大概6成, 英華有中學部上咗一批, 德雅同崇真都只係正常水平。如果SSP都話強區, 咁我哋果區就真係神區了, 有宣小, 九龍塘, LS, MCS, 民生, PC........(不能盡錄, 未列出既神小請見諒), 剩返我哋呢班蟻民, 想要個B1額真係好辛苦架!

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 19-3-11 11:21
原来如此,难怪难怪
但我又真是听过话会断,可能是流料
难怪SFA考90,入去考头10
主頁 > 教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 學位分配系統 > 中學學位分配辦法 > 內容
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

sukitelfold 發表於 19-3-9 17:18
同學不喜歡跑,可以試下轉校,九真用緊MACBook. Pro,不過你係男仔唔考得
...
請問晨跑和MACBook. Pro 有咩關係?!

little_yolky 發表於 19-3-11 11:26
我估最勁都係SFA, 禮賢大概6成, 英華有中學部上咗一批, 德雅同崇真都只係正常水平。如果SSP都話強區, 咁我 ...
所以如果在神区,若不在强校读,会是很不利的。反而在例如沙田这些比较平均,但又多band1中学位的区,可能更好?

猴子爸 發表於 19-3-11 11:31
所以如果在神区,若不在强校读,会是很不利的。反而在例如沙田这些比较平均,但又多band1中学位的区,可能 ...
點解我唔早六年識你呢? 沙田仲近我多好多, 我去咗神區做蟻民。

retriever 發表於 19-3-11 11:31

樓主插晨跑及電腦out嘛。

retriever 發表於 19-3-11 11:31
除咗晨跑, 樓主仲話長天電腦out呀。

little_yolky 發表於 19-3-11 11:33
點解我唔早六年識你呢? 沙田仲近我多好多, 我去咗神區做蟻民。
依家识都未迟0既相信你的孩子会是出色的, 没问题的
当初你应该是认同现在的小学才放弃沙田,或是在沙田抽不到理想的学校?

猴子爸 發表於 19-3-11 11:38
依家识都未迟0既相信你的孩子会是出色的, 没问题的
当初你应该是认同现在的小学才放弃沙田 ...
我係大埔呀

little_yolky 發表於 19-3-11 11:40
我係大埔呀
那么基本上沙田同你个神区都是他区啦,比较难搞

sukitelfold 發表於 19-3-11 11:34
樓主插晨跑及電腦out嘛。
我一直以为天主教学校的资源是比较丰富,因为天主教会有钱。。。可能只是LS SJC这些才比较有资源?

little_yolky 發表於 19-3-11 11:34
除咗晨跑, 樓主仲話長天電腦out呀。
有得用咪算啦,正常情況,唔係打機剪片點會唔夠用!阿仔學校要自購電腦,成皮嘢買Macbook,心都痛埋,跟住名正言順日日『話』用電腦做功課,check嘢,攞嚟搞。

little_yolky    發表於 19-3-11 11:56

猴子爸 發表於 19-3-11 11:21
原来如此,难怪难怪
但我又真是听过话会断,可能是流料
难怪SFA考90,入去考头10

咁如果名次更前,入左間比長天評級更高,又留左班既點計?~~~

猴子爸 發表於 19-3-11 11:31
所以如果在神区,若不在强校读,会是很不利的。反而在例如沙田这些比较平均,但又多band1中学位的区,可能 ...
唔怪得之你話SSP係强区咯……原來你仲要分“神区”……我就只有强同弱禁简单。暈!

猴子爸 發表於 19-3-11 11:44
我一直以为天主教学校的资源是比较丰富,因为天主教会有钱。。。可能只是LS SJC这些才比较有资源?
...

SJC 好殘舊既古蹟泥喎!

Yanamami 發表於 19-3-11 11:50
唔怪得之你話SSP係强区咯……原來你仲要分“神区”……我就只有强同弱禁简单。暈! ...
唔關馬騮爸事呀, 神區係我分出嚟, 因為見佢話SSP係強區, 呢D嘢係相對丫嘛, SSP係強區既話, 咁我哋區只好稱為神區啦。

我都認為灣仔/九龍城網爭Band1真是唔容易.
D聯繫中學收2-4成band2生, DSE成績都可以有Band1A/B.
叻過其他區全收Band1既中學.

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-3-11 11:50
唔怪得之你話SSP係强区咯……原來你仲要分“神区”……我就只有强同弱禁简单。暈! ...
幾時多左個 "神區".........阿媽我好亂丫...........

little_yolky    發表於 19-3-11 14:52
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-3-11 12:32
幾時多左個 "神區".........阿媽我好亂丫...........
我直情唔識答咀……

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-3-11 12:33
我直情唔識答咀……
係咪我太耐無上黎, 學校地區又再分左級數.................神區入面既弱校又點叫丫?