用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 痴線長天
樓主: Kffhhbcvv
go

痴線長天  

回覆 猴子爸 的帖子

我聽過在SFA考90的仔
入到長天考頭10

如果佢能成狀元
咁SJC咪理論上會有好多狀元?

而且前列的仔不只去SJC
仲有拔拔,喇喇同九華,英華
幾時輪到長天?

反為認真對待區內其他小學的叻仔仲實際
我是護書簿

Yanamami 發表於 19-3-10 22:28
就算係HTC最勁果批女仔,原來係出自聖家而唔係SFA, 我都有d surprised.

竟然?有冇硏究過點解?SFA喺學術上出晒名超班wo...係咪小學時谷得滯burn out.咗?但聖家都係勁傳統勁谷ga wo.
可能聖家最top嘅去咗上智?

losoco 發表於 19-3-10 22:32
回覆 猴子爸 的帖子

又冇話要長天出狀元變B1A, 但理應可以向B1B進發,畢竟班學生有咁嘅鍛練

回覆 猴子爸 的帖子

我個仔間中就會去長天參加數學比賽
見佢門口個大電視播出來
每年都有幾個入醫科,都算係咁
我成日都認為
男校學生條band好闊的
佢應該好頭有一批
落到
Band 2又有一批
拉勻在band 1中下水平
我諗佢點都好過陳瑞祺、聖類斯
因區內冇其他男校爭仔

而且佢又要收運動員
田徑、排球果D
這些學生讀書水準難確定
我是護書簿

話時候話
佢地真係將學生晨跑的時間貼在籃球場旁的壁報
我覺得都幾大心理壓力
我是護書簿

losoco 發表於 19-3-10 22:32
回覆 猴子爸 的帖子

SFA 以往考1X先會去SJC,Top10多數去聖喇拔。

回覆 猴子爸 的帖子

DSE不可能仲食到小学的老本吧

Yanamami    發表於 19-3-11 08:23

losoco 發表於 19-3-10 22:51
話時候話
佢地真係將學生晨跑的時間貼在籃球場旁的壁報
我覺得都幾大心理壓力 ...

請問晨跑時間是怎樣安排的?所有學生每天跑,還是每級/每班每日輪流跑?一個星期跑足5日嗎?

是跑街還是在學校內跑?

Yanamami 發表於 19-3-9 17:50
我女小学时,黄雨或得十二、三度都要室外操水。除左紅雨黑雨八号波雷暴警告年初-二三,幾乎係年終無休。 ...
真係幾痴線喎, 唔驚行雷咩?

little_yolky 發表於 19-3-11 08:18
真係幾痴線喎, 唔驚行雷咩?
除……呀~雷暴梗係無得游

nicolemummy 發表於 19-3-9 18:03
我當年去過長天兩次開放日/資訊日,都聽到校長話長跑係風雨不改的,亦講過呢區係全港比較貧窮的區,而長 ...
原來長天果區比較窮, 咁我終於明白了。我哎吔親戚以前係長天訓導, 我好奇怪點解佢會幫學生出學費入大學, 原來係學生屋企有問題。當年我哋收到入學資料, 要先註冊交第一期學費, grant loan未有咁快批, 所以第一期學費要周圍撲水。佢好似有幾個學生都要借錢俾佢。應該係好出色既學生, 果陣時話老師同學生關係好好, 打成一遍。不過, 呢位訓導過咗身了, 應該唔係樓主講果位痴線訓導。

yuenkw 發表於 19-3-10 23:06
SFA 以往考1X先會去SJC,Top10多數去聖喇拔。
做個注腳啦, 新手家長唔知乜係聖喇拔, 以為係新學校。

回覆樓主:

其實宜家資訊多左,盲中中中左入去嘅機會細左好多,可能高估左孩子的體能同學校的關愛。真係頂唔住就轉校啦, 佢地長跑磨練意志行左幾十年仲以此為榮,唔會改的 (仲有增無減,我當年都冇晨跑呢味嘢,都係一星期兩堂pe, 唔係練跑就係35下蹲跳×3sets, 上完pe要"爬"番上課室個種痛苦,永世難忘)

kkhon 發表於 19-3-11 00:40
回覆 猴子爸 的帖子

DSE不可能仲食到小学的老本吧

...但不少家長唔係咁諗,仲留戀小學美好既回憶呢~~~

mcl203 發表於 19-3-11 08:49
可能有D家長, 小學已經要小朋友補到S6既程度, 咁咪諗住可以食老本囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-3-11 08:49
中学已经重新洗牌尤其高中,有冇人统计过歷年的状元丶探花同榜眼係咩小学

kkhon 發表於 19-3-11 09:04
中学已经重新洗牌尤其高中,有冇人统计过歷年的状元丶探花同榜眼係咩小学 ...

一個狀元,可以惠及多年來既三層學校,中小幼~~~

回埋hkpapa,某些自稱教快一兩年既小學可能得,一入中學就開始S3課程,最少可以多其他中學操多兩年卷,中一開始要準備選科,係急左少少~~~

LeeCC 發表於 19-3-11 07:41
請問晨跑時間是怎樣安排的?所有學生每天跑,還是每級/每班每日輪流跑?一個星期跑足5日嗎?

是跑街還是在 ...

我朋友話佢囝囝一星期跑2 days only, 至於响邊度跑我冇問。 補充: 佢囝讀得好開心㗎!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!