用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理 ...
樓主: Arabellahk
go

某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理   [複製鏈接]

GreenMaDad 發表於 19-3-12 08:07
以前幼稚園在三缐酒店搞謝師宴,搞手做了很多準備,做埋cd紀錄每一小朋友成長,又拍哂片,不記得每人$500定 ...
我們kg graduation d cd etc 已經sip 左唔知係邊,不過我同意你話幾百蚊 as a % of total cost of kg is v small. on the other hand, 我又覺得形成左一種風氣,變左必然咁,我相信讀直C那班係好細數目,但唔可以assume 人人ok.
有網友批評唔去唔比系小家,但另一邊廂話要cover 唔去的條數唔公平的說法又ok, 這是否doible standard.

酒席某數目以上不是可以加枱嗎(至少我搞自己婚宴時是),logistic ge 野唔會冇方法解決的

我2個細時都是私幼, 畢業時都"冇" 學校搞的集體謝師宴, 反而有家長就自發同熟的家長圍內安排左不同的謝師宴. 有迪迪尼, 亦有在私人會所等,  費用分攤.    大的小學平民直資學校畢業, 大圍(應該是PTA搞) 只在機場富豪lunch, 我們有得參與都感謝用心安排的家長, 所以私幼直資小學都不一定會攪好貴的集體必去畢業謝師宴.

如果大圍集體攪的, 通常對學校有點歸屬感的不會因多少費用不去, 一早通知去的可能真的很不想/不方便出席, 所以可改為不去不需付.  去的高高興興分攤費用我覺得大家會接受些.  

我覺得幼稚園、小學學生都太細,唔明謝師宴的意義,要家長/老師搞真係唔搞好過搞。中學畢業學生都18、19歲,其實都有能力去organise , 等同學自己安排不是更好嗎?

HaYi 發表於 19-3-12 09:59
我2個細時都是私幼, 畢業時都"冇" 學校搞的集體謝師宴, 反而有家長就自發同熟的家長圍內安排左不同的謝師宴 ...
同意

Arabellahk 發表於 19-3-9 12:14
某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理?
你覺得唔合理咪唔好比,唔比會點?

王家爸爸 發表於 19-3-12 08:48
呢個係香港近年出現既怪現象,做決定時唔出聲,大家決定好既時候就出來反對。 ...

做決定時不一定不出聲,只不過人數少,出聲也沒用,畢竟無心情出席宴會的學生佔少數。

Arabellahk 發表於 19-3-15 13:58
做決定時不一定不出聲,只不過人數少,出聲也沒用,畢竟無心情出席宴會的學生佔少數。
...
咁民主社會就係咁運作,少數服從多數,只好接受。

HaYi 發表於 19-3-12 09:59
我2個細時都是私幼, 畢業時都"冇" 學校搞的集體謝師宴, 反而有家長就自發同熟的家長圍內安排左不同的謝師宴 ...
我哋幼稚園畢業都有搞聚餐,不過主要是家長,小朋友一起食食玩玩,中間請老師校長過來坐一坐,一起影相。老師校長要好俾面先可以請到呀!人哋咁忙,畢業季節好多聚餐,要犧牲好多自己私人時間來參加!小朋友就玩的最開心,當時影的相,依家睇返,好得意

學校可能缺錢吧、

WilliamCheung05 發表於 19-3-15 20:20
學校可能缺錢吧、
正常情況學校應該不缺錢

王家爸爸    發表於 19-3-17 09:26

WilliamCheung05 發表於 19-3-15 20:20
學校可能缺錢吧、
你可以話係,亦都可以話唔係,睇你點定義缺錢。係缺錢既原因係一般學校都無敘餐預算,唔係缺錢既原因係學校一般係平衡偏盈餘既財政預算。其實敘餐錢係專款專用,同學校財政無太大關係。

asdflive 發表於 19-3-14 13:28
你覺得唔合理咪唔好比,唔比會點?
你唔俾,人哋都無你乎既。不過,其實有啲學校都會有特別基金,俾啲特別需要既同學唔駛俾錢,你可以主動問學校;我估有啲老師亦可能會幫啲超級窮但係成績好既學生私底下俾(中學就聽過,小學唔知道)。
如果唔係呢啲情況,可能要其他同學夾錢俾埋你嗰筆,或者學校當壞悵,問題係小朋友將來見返同學時,點面對同學。

MrBeast 發表於 19-3-11 14:10
我中學都是自己熟的一班請老師食一餐(不是全部),冇e加咁大龍鳳

其實啲老師應該都吾係咁想出席,係啲畢業生想自己玩返晚,啲老師多數係俾面派對。學生一生中得一次中學畢業,老師年年都見住一群學生離校,你認為誰會更期待這約會呢?
吾去嘅同學相信校內都無咩深交知己,吾去吾俾錢,相信無人強迫到佢,學校亦吾會因此而扣起佢畢業證書吾俾啩。始終係自己母校,無需要因此周圍唱。

回覆 jumphigh 的帖子

家長可以去的話, 我都想去LOR,

當今老師難做, 成日請學生食野, 有時又要買野送比學生,鼓勵佢地考好一些.  你估唔花錢咩.

一餐飯又算得甚麼呢!
‹ 上一主題|下一主題