用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理 ...
樓主: Arabellahk
go

某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理   [複製鏈接]

manmonster 發表於 19-3-10 10:48
純個人經驗,公司週年聚餐,中高層管理人員要籌期,出席與否要夾的金額完全一樣。

有個別中層人員專程選那 ...

纯讨論,呢個情況去唔到比一半我覺得尚可,但要比全份以乎有點兒不合理,除非該高層本來應承咗去,之後縮沙咁就應該比全份。
我公司搞活動同事如果簽名會出席,之後縮沙就要比返全部費用,除非因病入咗醫院有證明,隨便縮沙要付全费我覺得非常合理。

唔願意參加或付錢當然有他的原因,有些學生讀了6年,憎足6年,可能幾十年後同學聚會都唔會參加。謝師宴本身是自發的,但現在變成形式主義,人有我有。青年人反抗性強,有部份強烈反對,冇乜問題吖。

"咁搞手好麻煩喎。" 他們的諗法:“根本唔應該搞,你們班被寵愛學生想搞就自己搞,要擦鞋要表現就自己搞,唔好預我。”
以上係一個後輩嘅真實諗法。

現在部分年青人係咁,尊師重道在他們眼中只是"形式主義" ,甚至是束縛,他們習慣自己想點就點,唔會去配合人。佢地已經不會尊重團體文化,你叫佢地合作,佢地覺得係壓迫。以前可以有商有量,現在少少事就開鬧,一定要對方跪低。無左winwin雙贏,一定要攞晒彩頭,否則寧願攬炒。

akys 發表於 19-3-10 15:11
唔願意參加或付錢當然有他的原因,有些學生讀了6年,憎足6年,可能幾十年後同學聚會都唔會參加。謝師宴本身 ...

的確有不少學生因各種原因不得不在不喜歡的中學讀完六年,不要說謝師宴,畢業典禮也不參加的。

回覆樓主:

謝師宴的支出不止那800,許多女孩子會視為成人禮,又買禮服又化妝,這些更花錢。

asweetmom 發表於 19-3-10 20:53
的確有不少學生因各種原因不得不在不喜歡的中學讀完六年,不要說謝師宴,畢業典禮也不參加的。
...

王賢誌FB開文講教師自殺,引來唔少留言,有些教師言行令學生記足二三十年,仍然記恨。

la5711 發表於 19-3-10 15:52
現在部分年青人係咁,尊師重道在他們眼中只是"形式主義" ,甚至是束縛,他們習慣自己想點就點,唔會去配合 ...

我仍然認為這些問題是完全由40至60歲這一輩人引致的。孩子是一張白紙,性格行為由父母塑造。

kawaii1128 發表於 19-3-9 17:54
六年春風化雨, 何以金錢衡量?

也可能是六年辣手摧花,何以道德綁架?

港九潮州公會中學
點進去看看,好恐怖的中學,學校中的這麼缺錢麼?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190308/bkn-20190308192814677-0308_00822_001.html

asweetmom 發表於 19-3-10 21:15
也可能是六年辣手摧花,何以道德綁架?

哈哈! Bully 投訴不果, 老師偏心/針對,公義不彰,被屈,孤立,性侵,侮辱等都可能係原因。

回覆樓主:

回覆樓主:

婚宴明碼實價會遭人非議,謝師宴則無人敢非議。800是一個酒店級正常價錢,不能說貴,但也絕對不便宜,有家長不捨得也可以理解。如果付錢的是學生,有可能去到800嗎?學校真正想得到的難道是家長的謝意?

akys 發表於 19-3-10 21:03
王賢誌FB開文講教師自殺,引來唔少留言,有些教師言行令學生記足二三十年,仍然記恨。
...

和"天下無不是的父母"一樣,總有人身受其害無法認同。

有另-间学校謝師宴係香格里拉辦,承惠$980.其实決定係边度擺应該唔係校方或老師決定?可以去倫敦大酒楼擺?可以擺午宴,会平过晚宴?係PTA或是学生会既決定?点解要怪学校既?

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10757909
在地球另一邊的不同聲音

Yanamami 發表於 19-3-10 21:42
有另-间学校謝師宴係香格里拉辦,承惠$980.其实決定係边度擺应該唔係校方或老師決定?可以去倫敦大酒楼擺 ...

校方在通告中表示,活動是為使學生能與同學一同分享中學歷程,以及對教師表示謝意,由中六班主任協助學生籌辦。

https://www.google.com/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1452375/

Yanamami 發表於 19-3-10 21:42
有另-间学校謝師宴係香格里拉辦,承惠$980.其实決定係边度擺应該唔係校方或老師決定?可以去倫敦大酒楼擺 ...
我哋學校係PTA決定, 事前仲有問卷係P6家長, 睇大部份家長afford咩價, 大概幾多人出席, 或會唔會出席。

Yanamami    發表於 19-3-11 09:49

little_yolky 發表於 19-3-11 09:27
我哋學校係PTA決定, 事前仲有問卷係P6家長, 睇大部份家長afford咩價, 大概幾多人出席, 或會唔會出席。 ...
如果有行呢步便可,甚至可以把纪念品,纪念相册,謝師宴,謝師禮物...全部分開計,分開選. 到時PTA便可睇餸食飯.

akys 發表於 19-3-10 15:11
唔願意參加或付錢當然有他的原因,有些學生讀了6年,憎足6年,可能幾十年後同學聚會都唔會參加。謝師宴本身 ...

唉,而家d後生吾中意就對抗,你吾中意學校,學校又吾中意你,惡性循環,其實家長應該教導下,尼個世界有比面派對尼回事,今日你比面(尊重)人,他日人甘樣對你,他朝一日學成做管理層,遇到相似情況,甘佢心情會系點?
不過如果有困難出吾到800就無得好講

ilyrd 發表於 19-3-11 10:13
如果有行呢步便可,甚至可以把纪念品,纪念相册,謝師宴,謝師禮物...全部分開計,分開選. 到時PTA便可睇餸食飯. ...
我都覺得冇理由硬性規定,就好似美國d tips 咁,唔通唔滿意都比,點解唔收哂知道budget 先決定細節,若果真唔夠,咪睇下有冇隱形富豪資助下law
‹ 上一主題|下一主題