用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考緊試,唔溫習
樓主: sweetapplebb
go

考緊試,唔溫習

我仔由一至六年級都要捉實佢逼佢溫,仲要越來越難捉,越來越唔願溫,一年難過一年。

打算升中放棄了,我點逼多六年逼到佢考dse
希望每天開心渡過 ;-)

我總諗住大個d會逐漸主動同獨立。如果就升中都要逼,唔自覺,大家都辛苦。外判老師就要勤力搵錢。

回覆 cdleep 的帖子

我教緊果個都係唔派卷,單憑佢講。但小朋友記憶有限,返到屋企可能食個飯就唔記得考左咩。我細個都係咁,只係答到識做唔識做,但做左咩(咩課題係選擇題/長答),搭程校車落車就完全冇曬印象。唯有就係如果考試後有少少時間先放學/坐校車,叫佢寫低考左咩(拼音寫、速記符號都好)。
我係攞住佢個 syllabus、工作紙、Quiz、測驗,做 1-2 份模擬卷,按佢嘅題目出法,調教返程度深少少,兩份卷除非我肯定係咁出,否則其他部份出題方法會唔同。當日考完就問邊份模擬卷同考試卷似,X 部份係咪填空格、選擇題、重寫句子之類,慢慢估咋。難掌握嘅課題如果經常係長題目的話,下次就知道點幫佢溫書。

尋日考 relative clause,但前幾日個小朋友仲懵下懵下,我攞住佢份工作紙抽起佢錯嘅題目,做左兩份練習,今日派 Quiz 滿分。感動。

1998Ruby1998 發表於 19-3-15 18:54

我教緊果個都係唔派卷,單憑佢講。但小朋友記憶有限,返到屋企可能食個飯就唔記得考左 ...

我地都係咁樣溫。補習老師亦都係咁樣同佢溫。小朋友考完返黎講同我地俾佢溫既野係好一樣,但程度仲要再深。

1998Ruby1998 發表於 19-3-15 18:54

我教緊果個都係唔派卷,單憑佢講。但小朋友記憶有限,返到屋企可能食個飯就唔記得考左 ...

我地冇Quiz,測驗係考試前2星期。1年係2測3考

回覆 IloveJJ 的帖子

我好奇遇著我呢啲交卷就即刻唔記得考咩,你會點問?定係放棄。因為回想,的確每次問,我只係答到有選擇題,短答、長題目,但來自咩課題、邊本書完全冇印象。連閱讀理解篇文章我都可以唔記得。

IloveJJ 發表於 19-3-17 21:39
咁我當然有技巧啦!你唔知我個仔同你都係咁上下既咩?

1998Ruby1998 發表於 19-3-17 21:40

請指教想學野

IloveJJ 發表於 19-3-17 23:38
你首先要知佢個內容有乜,咁就用返你溫過既內容來問,要舉例咁問,有無用到xx詞語填充呀?有無得俾你抄呀 ...

咁你個仔好過我,問我呢個詞語有冇用到,我答唔出,因為自己都唔知係咪呢個答案。 Past tense 串過嘅字有冇寫過,我答我記得有填曬答案,但我係填乜答案就唔記得。問份卷幾多版我都答唔出,好似冇考過試咁。 只係答到 “做得曬,冇漏空”   

我同學可以同補習社老師講返曬考咩,邊題,佔幾多分,陷阱位邊度,我覺得好神奇,我一交卷就 delete memory

1998Ruby1998 發表於 19-3-17 23:53
咁你個仔好過我,問我呢個詞語有冇用到,我答唔出,因為自己都唔知係咪呢個答案。 Past tense 串過嘅字有 ...

好似我的女兒,一句"填晒"就神回所有問題,可能P2, 對考試還不太著急,學校又沒有精英制度,嘻嘻哈哈去考試。
其實錯誤離不開不懂和不小心,阿女是後者,所以問出錯誤也無用,錯誤是無從預計,總之,老師說慨念沒有錯就行。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-17 23:53
咁你個仔好過我,問我呢個詞語有冇用到,我答唔出,因為自己都唔知係咪呢個答案。 Past tense 串過嘅字有 ...
“做得曬,冇漏空” 咁似我仔啲答案

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 07:43
你而家大個先覺得自己係咁啫,由小一開始問,初初會答唔出,一年問4次,問問下佢就越講越多,佢知你問,就 ...
你仔真係好叻仔,唔係個個得㗎,我日日放學問個仔上堂做過乜佢已經唔記得,莫講話考過乜

IloveJJ 發表於 19-3-18 07:43
你而家大個先覺得自己係咁啫,由小一開始問,初初會答唔出,一年問4次,問問下佢就越講越多,佢知你問,就 ...

唔係一年四次,係每月評估+考試,一個月考 5 科。

阿媽每次有 unseen dic、測考,都一定問,連平日返學上堂嘅情節都問。日日問,點知我答唔出,仲記錯答錯    好彩大部份分數都有 9 字。情況到中學都冇改善,補習社問我數測出乜題目我都答唔出,所以一直都覺得班同學好勁,隔左一兩個鐘頭都仲可以背出黎。

sweetapplebb 發表於 19-3-8 20:01
女P3 考緊試 。唔知幾時先識緊張自己學業。完全唔溫習。
下下要我拎溫習既野捉住佢坐佢旁邊同佢溫。

P3唔緊張好正常喎