用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考緊試,唔溫習
go

考緊試,唔溫習

女P3 考緊試 。唔知幾時先識緊張自己學業。完全唔溫習。
下下要我拎溫習既野捉住佢坐佢旁邊同佢溫。

我中六上學期先開始緊張學業

我女都是P3,下星期考,完全未温。以前我拿D練習出來,捉住她温,她多少會合作少少,今次完成踢吾郁。

5tgb    發表於 19-3-9 06:39

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我女考試週,零功課,日日睇書睇卡通,出街玩。如果平時功課測驗評估都冇問題,考試輕鬆下都ok, 冇壓力去應考成績可能更好。

sweetapplebb 發表於 19-3-8 20:01
女P3 考緊試 。唔知幾時先識緊張自己學業。完全唔溫習。
下下要我拎溫習既野捉住佢坐佢旁邊同佢溫。
等多一年啦, 我個P4就會溫了, P3前都係咁的。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-11 09:31
等多一年啦, 我個P4就會溫了, P3前都係咁的。
我個而家都唔會自己溫,女仔應該點都好啲

回覆樓主

我個件都係小三女仔。早排我女考試又係唔肯溫唔合作。我冇同佢溫單靠補習老師同佢溫因該佢唔聽我講。所以我預左考得唔好。俾個機會跌下都好。趁仲可以跌,我自己咁諗。我都唔知咁樣做啱唔啱。不過老師同朋友覺得俾機會佢跌下失敗下係應該。

回覆樓主

我女學校永遠唔派返份卷俾家長睇。又唔係時時有測驗。我都唔知可以點同佢溫習。只知佢地會比平日功課深,究竟有幾深冇人知。我都好想呢度咁多有經驗既家長教下我,如果願意分享。謝過先

我大女都系小三,我成日同她講,不是為了考試才溫書,平時不溫書,上堂就應該更加認真學習,我從小一下學期開始已經無同她溫過書了,無論考試定平時~

IloveJJ 發表於 19-3-13 10:39

每次考試完,我都會問返個仔出乜?點出?問佢覺得自己溫既夠 ...

每次都有問,問埋老師。小朋友講難過平時功課深過我地同佢溫既。問學校老師,老師講左等於冇講。總是輕描淡寫。

IloveJJ 發表於 19-3-13 12:45
如果老師唔講,就問細路,問得具體啲,唔好剩係問深定淺,要問點出?題目係咩?
...

當然唔係問深定淺。有問具題。問完又唔代表佢會再出。

這到都好多人外判老師幫手溫習。我女唔肯出去補又唔肯俾人上門補。只有依靠自己了。
成績出左了全部8字頭,無個9。
就算溫習了,做時也會出錯,可以怎樣?粗心大意改唔到
盡左力就得,唔敢太高要求。

我女講老師同全班講你地全部無溫習,考得差。所以完全唔溫習去玩係唔得既,點都要溫下。
家長唔俾壓力,老師都會俾。
最重要小朋友不要自己給自己太大壓力,輕鬆去面對考試。

回覆樓主

小四仔, 亞媽擔心, 佢好少理HEA 住讀, 溫溫下仲瞓埋覺

每日放學,就勞氣,一番屋企校服,鞋周圍放。難怪做題咁粗心大意,人地覺得女乖d,我都係咁勞氣