用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 bp123 的帖子

鄰居個仔佢今年都係要repeat, 佢係澳洲讀 ot! 總知就嚇c 父母!

回覆 Activehealth 的帖子

Hi,你好,好多謝你之前保貴既意見,都係個女唔爭氣,攪到如此田地!
我淨係知道佢考4科2科theory,2科practical衰左其中一科theory。
佢上年7月已經係香港補考左,好彩地pass左現在讀緊YR2,其實佢果屆foundation有5個overseas 學生全部都升到yr2,得佢failed… 佢上年9月已返英國開學,今次返英國佢比我感覺積極左同認真左,聖誕後考試全部都一take過pass左,最近開始左一連12星期既placement,每日做完placement 搭車返去時都會打電話比我講吓當日做左d咩,做左幾多個patient,佢地有咩問題等等……好似都幾enjoy咁。第一個星期攞3~4分(好彩唔計分),第二星期攞5~7分,follow佢既物理治療師話佢第二星期嚟講已經算幾好,當然仲有好大進步空間,其中寫notes 部分比左7分佢,佢好開心開始覺得份工真係幫到人,好有使命感,希望佢可以繼續努力!
另外今年暑假佢將會有3個星期不計分既placement,可以留係英國做,但佢揀左去斯理蘭卡,話可以見識多d嘢喎,我都有d 擔心,始終係比較落後既國家嘛!

回覆 cy101 的帖子

加油哦…!

回覆 rainbowwall 的帖子

多謝你!

bp123 發表於 19-3-10 17:32

Hi,你好,好多謝你之前保貴既意見,都係個女唔爭氣,攪到如此田地!

咁就好啦!
叫佢繼續加油!

Hi,妳好,你的分享真係可以給其他家長一個了解..!

子女在外地讀書而做父母的壓力滋味,我很明白.其實我都有個好似妳的同樣經歷,我女兒,也是今年上 yer2, 佢係讀OT. 上年9月回去開學後,接著10月份就要Placement 10星期,當時她覺得與Yer1很大不同,難度也增加不少,佢很擔心應付唔到,更怕會唔合格,好唔開心,攪到自己晩晩失眠,當時我同太太真的很擔心佢,直頭想飛過去陪佢,但係佢今年Placement 唔係佢大學附近地區,係去咗另外地區醫院做,住係醫院宿舎.係這個月中可以話係人生中最難涯時刻,最終,佢都安全過關.以為過完關可以順利D,点知剛3月頭又話考試,考完後我地Skype佢直情話好多嘢唔識,仲直頭喊出嚟.做父母的我真係唔知應該点做,可以幫到佢.今星期五會知道結果,如果真的唔合格,要暑假留低補考,即係冇得返嚟香港,如果再唔合格冇得上yer3要留班.

佢話如果留班都唔知点萛,我都唔知点答,唯有安慰一下佢,可能合格呢..?宜家就等星期五派成績,只希望她可以過關和話比我地知.

回覆 Zsokol 的帖子

作為父母完全明白你既感受,尤其聽到佢在學業上遇到困難,自己又幫不上既時候,真係唔知點算好。等考試結果時,又是另一種折磨,想快d知道但又驚接受唔到,真是 虐人。我老公比我睇得開,時常話既來之則安之,盡左自己能力就好了。希望各位家長都一齊加油!在此祝你女兒順利過關,祈盼你既好消息。

請問讀邊間大學?是否要飛英國interview?interview內容難答嗎?

UK 讀 OT
返HK承認嗎?

232 發表於 19-11-24 22:54
UK 讀 OT
返HK承認嗎?
承認的,只要附合資格.

一直有追妳的帖子, 恭賀囡囡順利畢業. 我囡囡也在英國讀物理治療, 今年YEAR1.

回覆 yamsui 的帖子

多謝 !還未正式畢業 尚有兩個論文分數待公佈 。你囡囡返了香港嗎? Yr1主要讀理論 我女背書比較差 所以衰咗 要repeat 希望你囡囡 努力加油

没回呢, 一動不如一靜, 按原計劃6月中才回.

bp123 發表於 19-3-8 16:43
好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

恭喜樓主女兒好快就會完成物理治療課程。樓主提到女兒最後一次placement因疫情關係取消了。

溫馨提示:香港物理治療師註冊要最少800 clinical hours

要make sure 夠,如不夠,要自己安排補番,如果唔係註唔到冊。

https://www.smp-council.org.hk/pt/en/content.php?page=reg_quareg

回覆 yamsui 的帖子

阿女本來6月頭返香港,但Emirates 話6月航班全部取消左,而家要7月頭先返到嚟

多謝關心,佢而家已經有900小時,英國本身好似要1000小時先可註冊,所以少咗一次都仍然夠時數香港註冊。

bp123 發表於 20-5-23 09:15

多謝關心,佢而家已經有900小時,英國本身好似要1000小時先可註冊,所以少咗一 ...

如果英國要1000小時,咁英國今年的畢業生點註冊?

我係你個女會做夠1000小時,攞埋英國註冊正返香港。

依家香港對海外畢業生註冊嚴咗好多,識人有曬學歷等合格証明,都要搞成年正攞到香港正式註冊。

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足1000小時 的註冊申請 但沒有明確指示最少要多少時數 估計是80% 而學校亦願意為需要海外註冊 而時數不足的同學 作出特別安排。

要在香港註冊必須要擁有外國認可之物理治療師資格才可在香港申請註冊 因此必須在英國註冊後才可回港申請註冊。

小女上屆有同學回港 大概半年後便在公立醫院上班 因此估計註冊時間大概需要半年 。小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英國讀大學 然後回港工作 但是小女是在英國考GESE同ALevel的 擔心會否影響被取錄機會。

bp123 發表於 20-5-23 20:50

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足 ...

That’s good, 有英國registration 將來有多個選擇。

其實沒DSE不用擔心,當年我也沒有在香港完成中五也沒有會考,因為中學已經在澳洲讀。

回香港HA 見公立醫院,初時用英文interview, 其中一條問題問我識唔識廣東話,識唔識睇同寫中文,之後用廣東話同我傾咗陣同埋叫我睇咗啲簡單中文,就即刻話OK,第二日已經出offer 話請。

但我咁啱in成咗份中環private practice,又喺澳洲公立醫院已經做咗兩三年,想試吓private practice, 所以decline 咗個offer無要。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊