用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

bp123 發表於 21-6-28 11:29
當時扶緊個patient 去做治療途中發生當場只有學生同導師阿女話唔通叫導師執咩況且等得姐姐嚟都執左喇出嚟做 ...

原來係咁,咁就真係要執啦!

yamsui 發表於 21-6-28 12:31
原因是什麼? 補考不合格+不可以repeat?
個同學唔係太熟實際情況唔太清楚只係知道佢冇係英國註冊呢科可以補考但唔可以repeat如果補考都唔合格就要開board決定唔會唔會畀你明年自修再自補考一次

回覆 bp123 的帖子

請問你女女在HA工作辛苦嗎?我仔仔想報poly PT,係咪應該香港讀?

BS129 發表於 21-7-21 16:57

請問你女女在HA工作辛苦嗎?我仔仔想報poly PT,係咪應該香港讀? ...
佢依家嘅部門工作量尚可大概每日一個鐘頭內嘅ot ,佢哋每九個月會轉一次部門 之後可能工作量會有所增加 。我覺得醫管局工作人事同工作問題各佔一半 ,始終大機構人多口雜,人事關係都係一個好重要嘅因素 。始終香港嘅pt主流都係poly畢業 醫管局裏面大部分都係師兄師姐我相信 會有一定優勢。

bp123 發表於 21-7-23 13:19
佢依家嘅部門工作量尚可大概每日一個鐘頭內嘅ot ,佢哋每九個月會轉一次部門 之後可能工作量會有所增加 。 ...

請問樓主女女畢業後回港有幾耐真空期才到ha 工作? 期間有工作嗎?

我女在7月頭放榜了, 慶幸一take pass, 昨天收到dhl是大學寄來的證書, 畢業禮取消了, 好像平平淡淡的踏入人生新一頁, 真的很感觸!

剛好政府宣布英國復航, 宜家等佢9月中酒店隔離完團聚 感恩

Spiderman_mama 發表於 21-8-4 19:42
請問樓主女女畢業後回港有幾耐真空期才到ha 工作? 期間有工作嗎?

我女在7月頭放榜了, 慶幸一take pass ...
恭喜你囡囡順利畢業 。我女兒上年八月回香港跟住醫管局online interview 大概等咗一個月就有conditional offer 要佢喺12月前完成註冊, 但當時由於疫情關係 佢英國嘅畢業證書要11月先至收到 ,結果要到今年2月先 正式在香港成功註冊 ,跟住三月就正式返工 。
期間因為未有註冊所以只係做私補 ,上年都係冇畢業禮 本來話有機會今年會補辦 但結果都係落空 實在非常遺憾。

多謝樓主分享(emoji)(emoji)

bp123 發表於 21-8-6 01:47
恭喜你囡囡順利畢業 。我女兒上年八月回香港跟住醫管局online interview 大概等咗一個月就有conditional of ...

多謝樓主分享(emoji)(emoji)

bp123 發表於 21-7-23 13:19
佢依家嘅部門工作量尚可大概每日一個鐘頭內嘅ot ,佢哋每九個月會轉一次部門 之後可能工作量會有所增加 。 ...
請問你囡囡有否計劃讀碩士課程? 因二級升一級物理治療師好似必需.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

bp123 發表於 21-8-6 01:47
恭喜你囡囡順利畢業 。我女兒上年八月回香港跟住醫管局online interview 大概等咗一個月就有conditional of ...
請問收到畢業證書至成功註冊需時3個月是正常程序?還是因為疫情而延誤?謝謝

回覆 Lofty 的帖子

小女3個月先收到証書,3個月註冊成功。我諗正常情況下應該3-4個月可完成整個程序。

回覆 fionwong2707 的帖子

有呀!佢話完左第一個約先準備去讀。

謝謝回覆
你女兒會考慮在香港讀碩士課程嗎?

仲考慮緊,因在那裡讀碩士就是乎將來想在那裡工作。

bp123 發表於 22-4-19 18:05
回覆 fionwong2707 的帖子

有呀!佢話完左第一個約先準備去讀。

讀Master是否一定讀番Physiotherapy?

fionwong2707 發表於 21-9-6 16:25
請問你囡囡有否計劃讀碩士課程? 因二級升一級物理治療師好似必需.

我仔現在Year2,我都有問緊佢Master問題,不過佢依家考試中,等佢6月返香港先再傾!

回覆 Taimum 的帖子

唔一定,我女有個同事讀緊營養學master(唔係因為升職而讀)可能大老細想留佢話睇下可唔可以將呢個學歷計埋,最後話可以但佢同事都未決定留唔留。

bp123 發表於 22-4-20 22:03

仲考慮緊,因在那裡讀碩士就是乎將來想在那裡工作。

好似呢行係 加拿大、澳洲 都有一定需求。

回覆 elbar 的帖子

都係架,有諗過澳洲不過都係考慮清楚先

bp123 發表於 22-5-1 15:10
回覆 Taimum 的帖子

唔一定,我女有個同事讀緊營養學master(唔係因為升職而讀)可能大老細想留佢話睇下可 ...

我之前聽阿仔講可能Master讀心理學,因為佢發覺Physiotherapy都有教心理學!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊