用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***  

connie3803 發表於 23-1-31 17:12
我女2022畢業UK PT, 之後回港辦HK PT 牌,要好多証明, 到現在都仲未攪得掂,  
依定要professional training  ...

不是係英國畢業後攞到個牌, 再喺香港掛牌就可以?

回覆 ing2004 的帖子

不是,要香港PT核實資料,再批,依家就係佢要求提供資料,但無從入手

connie3803 發表於 23-1-31 20:38

不是,要香港PT核實資料,再批,依家就係佢要求提供資料,但無從入手 ...

是否佢間大學唔係香港 PT board  existing  list內, 因為之前上網見到有家長話好簡單, 如果唔係個list 度可能比較麻煩

回覆 connie3803 的帖子

我個女當時申請係有啲麻煩但唔係十分麻煩果隻,話所有文件都要搵專業人士certify 搵左個律師朋友,但原來交文件時PT委員會都有人可以幫你certify,又因為全部都係電子文件加上未有畢業證書,所以email學校approve相關文件,最後等畢業證書整個過程大約半年。
其實你可以帶備現有文件去PT委員會佢會話你知邊啲合用或者尚欠什麼,咁就唔駛行冤枉路。

回覆 bp123 的帖子

之前check 過, 學校係 list 內,
女係HK時, 已經上過去處理好大部份文件, 依家要求再補上,
補上唔係問題, 當然盡力配合, 但... 問邊個呢? 學校話無資料...

connie3803 發表於 23-2-1 09:53

有無同大學香港師兄師姐可以問吓?

或者直接聯絡實習果間醫院問?

一定會有辦法嘅!

connie3803 發表於 23-2-1 09:53

冇唸過甘麻煩,我以為好簡單

回覆 Activehealth 的帖子

同期畢業既, 大部份留UK, 返HK的幾個又未申請,
依家叫佢試下聯絡導師, 實習有6間醫院,

正常情況, 醫院應該唔會將個人資料披露

其實所有實習係經學校正常途徑程序, 派去當地醫院實習,

我相信醫院都會搵一個有臨床經驗豐富導師帶學生,

唉! 真係唔知講咩好......

回覆 connie3803 的帖子

其實會否是溝通上有問題呢?我女之前都冇要求過你所講既資料或是已經更改左條款?如果確實需要的話我認為可以同個board 講你既難處或者用其他相關文件替代。既然係on list 應該係該校有前人已經成功註冊某程度上前人提供既文件已符合當局之要求,按道理應該冇大問題,我諗個board 都唔係想留難外國學生註冊,遞交申請後會有專人跟進,佢會叫你提供後補文件或可替代既資料的。so far 小女既同學同之後朋友個仔申請沒冇大問,或者再同跟進你申請既專人溝通了解清楚。

真心唔算好麻煩,主要係要確認課程內容是否符合香港board of PT 同確認你是否取得畢業資格,相信大部分留學都可以成功註冊。

我都有叮囑阿女, 盡量問下導師先, 攞多D資訊, 再同HK PT好好溝通
希望一齊順利

connie3803 發表於 23-2-1 15:36

我本身係物理治療師,都係多年前外國畢業香港註冊。

你不如post HK Physiotherapists Board 要求clinical supervisor qualifications 段野或相關文件上嚟大家研究吓,睇吓係咪真係咁。

可能有機會搵到人幫你個女,但要有圖有真相。

connie3803 發表於 23-2-1 15:36

請問你囡囡大約幾時交申請表比香港board,方便講囡囡畢業哪間大學嗎?

Activehealth 發表於 23-2-1 19:16
我本身係物理治療師,都係多年前外國畢業香港註冊。

你不如post HK Physiotherapists Board 要求clinical ...

PT sent by email

回覆 rks321 的帖子

University of the West of England Bristol
11月交表

2023年6月中終於批到牌了

connie3803 發表於 23-2-2 16:43
PT sent by email

搵緊physio 行家幫你睇睇,有消息會盡快上嚟報告。

唔該晒, 麻煩妳 !

connie3803 發表於 23-2-2 17:09
回覆 rks321 的帖子

有朋友個女都喺UWE 讀physio, 佢問過幫佢個囡搞手續個香港agent,話無聽過搞唔到HK registration, 佢知道果啲香港畢業生,已經攞咗license 喺香港做緊嘢。
你囡個case 會唔會係個別例子?

connie3803 發表於 23-2-3 09:53

唔該晒, 麻煩妳 !

啱啱同坐PT Board 個PT朋友傾完,佢話有唔同人都同佢反映過你個女嘅相同問題。

佢話PTBoard 已經做緊野,個問題係之前HK 本地Physio schools 有規定clinical supervisors 自己要有最少五年執業經驗,所以HK Supplementary Medical Professions Council (政府負責簽physio registration 個機構)要求overseas 畢業嘅physio 申請香港註冊時都要符合以上規定。

雖然PT Board 有啲members 已經解釋咗俾Council 知呢個規矩唔係必要嘅,但PT Board 亦有members 堅持一定要繼續。

有啲大學肯出面寫信俾HK PT Board 同Council fight 就有得搞。但如果大學唔肯fight 暫時就好麻煩。

朋友好強調佢哋已經做緊野但要啲時間!

Activehealth 發表於 23-2-3 21:28
啱啱同坐PT Board 個PT朋友傾完,佢話有唔同人都同佢反映過你個女嘅相同問題。

佢話PTBoard 已經做緊野, ...

甘會否是大學嘅問題?阿仔都有報呢間大學,如果攞牌搞到甘麻煩,都要再唸下
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊