用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***  

好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意見經foundation唔應該揀physio呢個系,但無奈地已揀了,真的是揀錯了嗎! 結果……
順利升上yr1,但由小女掛住拍拖(我覺得係)第一,二次考試都有2至3科唔合格,根據呢科既policy可以補考,但都唔合格就要離開,不可repeat。結果補考後還是有一科唔合格……當時我簡直崩潰,都唔知點算好……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3238826&fromuid=554441

**更新 5/2020**

由於疫情影響下最後一次placement取消了, 有關當局決定不用補回便可註冊, 現提供臨時註冊機制給予YR3既同學及退休人士藉以舒緩醫護人手, 小女仲有2次論文成績未公佈待公佈後合格便可在英國正式註冊。

不過最可惜就是畢業禮取消了學校會將畢業證書寄給畢業生,唔知會否補回本來一家人計劃去觀禮見證阿女戴四方帽順道旅遊現在可能要落空了。

***更新 7/2020***

經過咗幾年嘅高低起伏重重波折 小女今天 終於派成績表了  係我哋預計可以攞到最好嘅成績 second honor division one 畢業 我哋一家人都好開心 我簡直係放下咗心頭大石 覺得好似完成咗我人生當中一件大事 慶幸gap year嗰年 大家都冇放棄過先可以行到今日。
雖然將來仲有好長嘅路要行 希望佢可以繼續努力勇敢面對佢嘅人生。

回覆 bp123 的帖子

回覆樓主

之後呢有興趣聽下去

bp123 發表於 19-3-8 16:43
好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

之後呢

https://m.unistats.ac.uk/subjects/entry/10003645FT-UBSR3MSPT/ReturnTo/
This is the standard of undergraduate students of kcl
Most of them are at least aaa

醒目開學勳章

阿女點呀?

回覆樓主:

好彩學校仲有一個上訴機制,就係開board如果你有理據或者解釋到有咩原因影響今次既考試,通過的話就可以恩恤地比多最後一次機會再考。
不幸中之大幸,當時佢男朋友係佢考試期間,手受傷要打石膏,因此要照顧佢而影響考試,於是就用呢個理由見board,由於今次唔合格既科目係theory(所以更加覺得佢係懶惰)而practical方面既成績都幾好,所以最後個board都接受佢既上訴,比多一次機會小女,但唔會比佢repeat只係出年考期既時間你返嚟考試,唔會有堂上即係自修。
總可以暫時過關,之後既安排更是費神……

醒目開學勳章

回覆 bp123 的帖子

一額汗.....

回覆 cy101 的帖子

額汗仲未完!

醒目開學勳章

bp123 發表於 19-3-9 13:58

額汗仲未完!
經過咁樣, 應該知要努力la!!!! 佢仲未識驚?

其實佢都知衰,佢根本冇諗過有咁既結果。就算再考都要等到第二年既7月,對我同佢都係一種折磨。

接住落嚟就係收拾心情計畫未來既路,當時大家都好傍惶,首先要決定留係英國定返香港,佢好想係英國邊做pt邊自修,但係呢個status visa唔會cover,最後唯有返香港,一面做pt一面自修。
面對失學,失戀(返左香港一個月就分手),失朋友,佢既人生簡直跌到落谷底,但我反而覺得係一個令佢重生既機會,雖然過程係痛苦。其間我有試探過佢,如果冇信心不如出嚟搵嘢做,冇謂浪費時間,過到一年過唔到第二年,我唔想擔驚受怕,幸好佢冇放棄自己,佢話會痛定思痛,叫我比個機會佢……

Overheard from a friend that CityU and EdU(Tung Wah college as well after正名)) will offer physiotherapy degree programmes soon.

Is it true?

bp123 發表於 19-3-10 11:35
接住落嚟就係收拾心情計畫未來既路,當時大家都好傍惶,首先要決定留係英國定返香港,佢好想係英國邊做pt邊 ...
I think the story was happy ending😌
There are Chinese proverbs
玉不琢不成器
千金難買少年窮

回覆 fung0001 的帖子

其實行到今時今日都未有結果,我都好希望係happy ending

都聽講過,東華好似仲傾緊未正式承認

fung0001 發表於 19-3-10 11:35
Overheard from a friend that CityU and EdU(Tung Wah college as well after正名)) will offer physiothe ...

OU is planning to start the physio degree soon while EdU may start speech therapy.

CityU may start dental school (there are speculations).

bp123 發表於 19-3-10 13:27

其實行到今時今日都未有結果,我都好希望係happy ending

媽媽囡囡都加油,祝福你哋

bp123 發表於 19-3-10 13:27

Deleted
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊