用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我老公叫我唔好再同個仔講。。。
go

[過動] 我老公叫我唔好再同個仔講。。。 [複製鏈接]

當我好勞氣咁教仔叫佢溫書,我就會講媽媽唔係要求你高分,只希望你有盡力,我老公今日同我講,叫我唔好再咁講,佢話如果佢細個佢媽咁同佢講佢會唔理我,反正媽都話唔要求我高分。。。
   0    0    0    0

gracelai427 發表於 19-3-8 16:43
當我好勞氣咁教仔叫佢溫書,我就會講媽媽唔係要求你高分,只希望你有盡力,我老公今日同我講,叫我唔好再咁 ...

我都成日同仔咁講喎!七十分對普通學生可能係低分,但 adhd 細路可能要十倍努力先攞到呢個分數,係有分別

gracelai427 發表於 19-3-8 16:43
當我好勞氣咁教仔叫佢溫書,我就會講媽媽唔係要求你高分,只希望你有盡力,我老公今日同我講,叫我唔好再咁 ...

路過,我只知佢哋讀書方法跟其他人不同,用啱方法一樣能發揮,且能力絕不比人低。我自細貼身照顧小兒,明白佢有過人之處,當然困難亦多。我會鼓勵什至催眠他其實好叻,比同濟優勝,分数只是階段性指標,慢慢長路,只管行好眼前一小步,結果就交托天父。

adrio    發表於 19-3-17 00:48

回覆樓主:

你唔要求高分,咁洗鬼盡力咩!你老公OK呀!我女學校D老師就係like我女有鬥心。我女坐唔定,我會叫佢温咗part 1後休息10分鐘,之後先再温part 2, 或者再分拆幾句咁温,比多D中途休息,我對得佢耐都想暈,比自己放鬆吓!

回覆 gracelai427 的帖子

樓主,你媽媽講得好岩啊!但是如果一般人聽你講呢句說話,都聽得明,特別是那種有責任心的人會自動自覺地做好自己。可是過動兒是聽吾明的。原來太含糊既意思佢地吾會處理到。咩叫盡力? 佢地完全吾會明,你只好清楚咁講佢聽,做咩練習,背咩課文,或者抄咩書,你諗左點樣溫,叫佢配合,咁樣你會開心D, 佢又會應付得到。

回覆 carolmum 的帖子

我意思是你老公講得好岩😂
‹ 上一主題|下一主題