用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔想弟弟跟家姐入同一津校
樓主: CharisB
go

唔想弟弟跟家姐入同一津校 [複製鏈接]

pekovian 發表於 19-3-8 22:31
係既,不過佢都擔心「可能又會抽到比家姐更差的小學」,咁即係家姐間學校依然係可接受既「三線」
...

實在不太明樓主心態。大抽獎大家都鬥運。如果怕無運,唯有考,但又好似唔多想考。即係點?

回覆樓主:

三線我覺得填乙三應該都有機會?如果派得唔好再叩返?我女女都無讀返哥哥間,已經揸住私小繼續大抽獎心儀,一開始就呢個打算,就要準備好要靠小朋友自己考。

心急媽媽xxx 發表於 19-3-8 22:51
實在不太明樓主心態。大抽獎大家都鬥運。如果怕無運,唯有考,但又好似唔多想考。即係點?
...

當局者迷

當然要穩入左家姐果間先,係 EK 爬文睇下邊類學校比較容易叩/000 都可以入。你果區唔中近地鐵站果幾間,直飛去果兩間冇雷公咁遠就麻煩。

油天、軒小、紅馬都算容易扣嘅一線,升中網亦對男仔著數。油天需要你有揀(自行、甲部都得),軒小、紅馬 000 都得。但呢三間離你都好遠下。留意埋隔離區小學,有邊幾間可以考慮。

冇得又怕抽唔中/叩唔到,又要入好學校。冇得要馬兒跑又要馬兒唔吃草。你已經算係比較好嘅一批,起碼有間學校自行入硬,有啲得 10 分,得陪跑同搏抽獎咋。

回覆樓主:

先自位時入左家姐那間,然後叩門,叩到就轉,最安全

湘 發表於 19-3-9 06:52
先自位時入左家姐那間,然後叩門,叩到就轉,最安全

樓主話家姐那間是區內三線,乙三四也入到,咁真係沒需要自行就選啊。抽獎放乙二已很保險

HK-MAN    發表於 19-3-9 23:15

同意,大家有無睇清楚,三缐学校, 唔駛咁急自行就要
同埋,要考慮细佬的叩門能力有幾高

CharisB 發表於 19-3-8 21:28
係,乙三丶四都應該派到...
咁自行...其實係咪唔交表都得?

如果家姐學校乙三穩入...

自行:報最心儀。但如果最心儀唔使111叩門,就報都心儀但講明要有1個1的。

乙一:最心儀一線
乙二:最心儀二線
乙三:家姐果間

如果唔肯定家姐果間乙三是否穩入...就放乙二。

咁就有得大抽獎而又有家姐果間做backup。如果結果都係派入家姐果間,就叩門。

回覆樓主:

不是打擊樓主,只是真實個案分享, 姐姐入了區內二線學校,媽媽嫌棄課程淺, 所以放棄跟姐姐同一小學 ,自行選一線學校,當然落敗, 幸運地大抽獎入咗 ,十分開心, 但係第一次考試完結, 沒有一科合格,成績去到全班最底嗰三名, 打擊極大 !媽媽不嬲係一個佛係家長。其實選學校唔係選幾多線,選是否適合孩子

CharisB 發表於 19-3-8 15:36
弟弟跟家姐入同一小學,只因為方便接送咁簡單,但想弟弟可以去更好的學校。

第一階段...自行..... 除非填 ...
如果家姐個間係區內三線小學, 咁其實只要你唔貪心, 大抽獎放二線係乙1, 基本上都好安全

至少, 係你個區嗰幾間二線小學, 乙2都仲有人入到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

湘 發表於 19-3-9 09:33
不是打擊樓主,只是真實個案分享, 姐姐入了區內二線學校,媽媽嫌棄課程淺, 所以放棄跟姐姐同一小學 ,自 ...

你說得對。
所以弟弟跟家姐入同一小學的話,都只是求方便,適合家姐的,亦未必適合弟弟。

大抽獎都只係等運到,即使叩門亦唔一定入到。
所以只係盡做,俾到適合佢的。

legolas625 發表於 19-3-9 08:51
同意,大家有無睇清楚,三缐学校, 唔駛咁急自行就要
同埋,要考慮细佬的叩門能力有幾高 ...

細佬都慢熱D..... interview 係唔會慢慢等你warm up, 所以叩門、報直私都係博一博,睇下會唔會咁啱得到校長老師的垂青。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-3-9 00:15
當然要穩入左家姐果間先,係 EK 爬文睇下邊類學校比較容易叩/000 都可以入。你果區唔中近地鐵站果幾間,直 ...

軒小平均收400幾份表,第一輪只有約一半人有得見,最後offer估計十人左右
400人爭十個位,算唔上易

Charlotte_mom 發表於 19-3-9 16:29
軒小平均收400幾份表,第一輪只有約一半人有得見,最後offer估計十人左右
...

易過 St Mary's 同天神

1998Ruby1998 發表於 19-3-9 16:31
易過 St Mary's 同天神

亦都易過TSL/港同   

醒目開學勳章 王國長老

Diversifyedu 發表於 19-3-9 17:59
亦都易過TSL/港同

港同130/5500,成功率0.023
軒官10/400,成功率0.025

差唔多架咋其實

Charlotte_mom 發表於 19-3-9 16:29
...
是指軒下嗎? 還是兩軒?
其實軒上軒下是選來IN 還是有入表都會in?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,每年都唔少呢類case

個大嘅嗰間只要乙二全收,都值得試好d嘅乙一!
我有舊同事就係咁,個細嘅抽到一線,仲要近d屋企!
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-3-11 09:32
是指軒下嗎? 還是兩軒?
其實軒上軒下是選來IN 還是有入表都會in?

兩間都差唔多景,各有捧場客(亦不排除正常兩邊都叩)
係揀人見,入表揀第一輪已篩一半

hohoho888    發表於 19-3-11 16:30

回覆樓主

我都想問下,若細嘅係細B, 自行時入番哥哥間小學、但又想註冊左小一後,又再用新生去考下直私,若真係有直私收,之後果年照讀一年津校,之後又去番間直私讀多年小一。其實知唔知有無抵觸?
‹ 上一主題|下一主題