用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Great news for ESF kinder students, no interview nee ...
樓主: picamama
go

Great news for ESF kinder students, no interview need for Y1 admission  

kittykuma 發表於 19-3-8 18:19
這樣令本身有 sibling priority的弟妹,一定讀ESF kindergarten. 因保証一條龍。即kindergarten priority  ...
一定讀ESF kindergarten. 因保証一條龍。即kindergarten priority 高過sibling?

/////

若適合接受主流英語教育,將獲保證可「一條龍」式  

其實未必真正直升,可能由 kindergarten teacher 評估是否適合上 ESF primary。
這個安排,估計是各 ESF primary 不想花時間 interview ESF kindergarten 的學生。
講到尾,是將篩選程序,交比 ESF kindergarten ,
ESF primary 就 interview 其他小朋友。

另一方面,sibling priority 始終落入要 interview 的一批,但仍然有 priority to interview。

所以結果,兩面都係要篩選。

mamaishere 發表於 19-3-10 14:13
你唔aim high唔代表呢個地球嘅人唔aim, 尤其係國內人仕,個個吼住CIS GSIS... 又無人講緊你
...

My message was not meant for you.

Allanton 發表於 19-3-10 11:49
K1應該更難考;
因為除非父母mother tongue係英語,或者父母唔係英語為母語但全天候轉晒英文channel(仲要父 ...

IS 非主流教育,報讀人數多極有限。kinder收生標準其實都好低,冇可能好似local爭崩頭,估只係k1相對之前難入少少

Allanton 發表於 19-3-10 11:49
K1應該更難考;
因為除非父母mother tongue係英語,或者父母唔係英語為母語但全天候轉晒英文channel(仲要父 ...

ESF K1 不嬲冇話好高要求,冇話要native level, 一般對英文有反應,同菲傭對答到的level便可反而如果多人申請,要抽到前random number 可能難左,但佢幾間的位置都隔涉,我估又未必真係多好多人報。

回覆 picamama 的帖子

純分享,理性討論:
身邊有3幾位朋友/同事都係考東涌K1,打去admission都話有位,仲要好快有得In,他們都形容小朋友講/聽ok,最後無功而還。

是否真的non selective?定係全部小朋友都咁唔好狀態?

Allanton 發表於 19-3-11 23:18

純分享,理性討論:

我只知大部分一心上英基的小朋友,pn 也在英文語境比較好的學校,好難評論你朋友的情況。也可能係家長英文唔得。也可能random number 太差。

Allanton 發表於 19-3-11 23:18

純分享,理性討論:

的確..我都識得有人考Tung Chung ESF K1 冇offer...
唔知係咪有機會都係因為random number唔好..

貝珠 發表於 19-3-11 23:32
我只知大部分一心上英基的小朋友,pn 也在英文語境比較好的學校,好難評論你朋友的情況。也可能係家長英文 ...

我小朋友前年考k1係直接被ESF TY reject的,因為咁,我唔覺得佢係non-selective(你可以話我係偏見)。小朋友自小返全英playgroup,好肯定聽得懂課室指令及識講日常詞語,但面試老師根本冇嘗試同佢講嘢。

我感覺,學校絕對係selective,雖然並非如GSIS咁揀native英文或如LS咁考學術,而(可能)係揀面試表現主動外向嗰啲小朋友。我小朋友係細b男仔,當時剛滿兩歲,面試時自己玩火車冇同其他小朋友互動(陌生環境咁嘅表現算正常啦)...至於父母英文,我哋好有信心,但亦唔見得老師有心assess我哋英文,佢只係問咗我哋兩個問題(喺屋企講咩語言,pg一星期返緊幾多日)就走咗(我哋已經盡量健談友善答多幾句喇)。

回覆 littlebb2015 的帖子

Do you mean your friend got waiting list or reject? My son got second play session of Tung Chung Esf. I’m not sure whether it means rejection.

回覆 dem0cracy 的帖子

Hi Ching /ctse, very agree. Somehow I am wondering their meaning of “non-selective”;
For my friends Tung Chung K1 experience, I dun think it is really a matter about random number since they got interview right away but reject right away.....

Allanton 發表於 19-3-12 00:55
回覆 dem0cracy 的帖子

Hi Ching /ctse, very agree. Somehow I am wondering their meaning of “non-sel ...

我地wks, 真係有小朋友入k1 時只講到簡單英文單字。interview 時英文level 可想而知。也有不少apply hillside 的外國人冇得in .

回覆 貝珠 的帖子

Congrats ctse/Ching;
Meanwhile, I do remember ESF said they only consider the kids English level.
無得in可能係因為唔好彩,排得後;
但有得In,即係random number贏左; reject,因為in 衰左/失手

但3幾個朋友,不同年份in都失手就令我有點奇怪
因為我佢地父母教育程度及財力,及對子女嘅照顧,都無可能會衰英文

回覆樓主:

我仔細b, 當年in hillside時兩歲零,面試當日老師揸住排版對名黎搵我同老公傾計。另外再有老師撩我仔玩,我仔無反應,不過有怕醜笑。直到story time完結同老師講再見時,老師問左仔一句‘ did u enjoy?’ , 我仔當日就只係好興奮講左句yes。之後結果收左,我唔知道random no. 係咪靚,但感覺係見父母多過小朋友。ps. 仔有外國護照。

回覆樓主:

又咁講,500蚊報名考K1, INTERVIEW 對答下英文,傾下計,如成功就直升,都唔太過份呀。如果有100個位得80人報就唔使IN直接收。 咁ESF 一定多人報, in下選下都正常嘅

dem0cracy 發表於 19-3-12 00:33

我小朋友前年考k1係直接被ESF TY reject的,因為咁,我唔覺 ...

如果小朋友唔出聲,佢地係有機會因”assess唔到”而reject的,所以外國小朋友都有被reject。其實聽得最多ESF幼稚園和小學的reject case都是唔出聲。反而我見過有英文一般,直呈chinglish, 但勝在唔怕醜好肯講野的pass到,咁IS一向都喜歡比較外向的小朋友。

貝珠 發表於 19-3-12 01:09

我地wks, 真係有小朋友入k1 時只講到簡單英文單字。interview  ...

Hillside同TY因為多人報,感覺比另外幾間再要求少少。試過有TY直呈reject, 再去Tung chung in一in就收(當年TC收唔夠會叫其他兩間落空者去試)

回覆樓主:

其實愈多人報,多左人比較,無可避免條curve會高左。

bbchu99 發表於 19-3-12 06:46

我仔細b, 當年in hillside時兩歲零,面試當日老師揸住排版對名 ...

因為佢show到佢明白英文,例如聽故事時投入又enjoy。除了英文,和老師的interaction都重要。不過其實都幾主觀的。

picamama 發表於 19-3-10 09:36
但如果係我,入到ESF K1又有一條龍,如果小朋友又讀得開心,我就不會再報好多間轉來轉去,所謂aim high了 ...
無錯,我仔都嚟緊上esf中學了,咁多年來唔覺好多人aim high, 香港各IS其實各有捧場客,唔係好似LS咁真係有幾间神校個個想讀。唔少家長覺得GSIS同CIS根本唔適合自己仔女,考都無諗住考,亦唔關經濟原因事。有expat朋友帶個女in GSIS小學, in完後話好憎學校比佢嘅感覺,收都唔讀,㨂咗ESF。近年我仔多咗同學轉校,只係因為唔想去沙田讀Island school, 完全唔係aim high, 我覺得IS家長真係好少集郵。

香港家長很多都以競爭或功利心態去看待教育。部分本地學校的家長就認為唔讀本地學校就多數係讀唔到神校,害怕競爭,或者讀得唔好被淘汰,唯有轉國際。部分國際學校的家長讀國際學校都要分一線二線,也都是用功利心態去看教育。所以會有所謂aim high。我自己就只是不希望自己的仔仔在競爭的環境中成長,無論佢係被淹沒或者勝利者,我都唔想。