用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Great news for ESF kinder students, no interview nee ...
樓主: picamama
go

Great news for ESF kinder students, no interview need for Y1 admission   [複製鏈接]

ddbb0099 發表於 19-3-8 19:57
maybe try esf tungchung kindergarten

呢間長期收唔足,以後應該收番足了

mamaishere 發表於 19-3-8 21:35
應該好多人會一心入咗K先,secure左個esf小學學位,然後再安安樂樂aim high考其他更好IS,考到嘅話Year 1或 ...

又咁講,esf ib個分都好top

應該好多人會一心入咗K先,secure左個esf小學學位,然後再安安樂樂aim high考其他更好IS,考到嘅話Year 1或 ...

開學前跳船會forfeit 留位費,都成7萬幾。不過好多人(不包括我)不會當一會事。

ddbb0099 發表於 19-3-8 22:37
又咁講,esf ib個分都好top

ESF中其實主要是Shatin college 呢間高分~37, 其他一般是average ~35-36 , 香港IB成績ave 是35,咁ESF 是non selective 有這個成績很不錯,而且marketing 係做得幾好的。

回覆 mamaishere 的帖子

It won’t happen. Many people aimed ESF as their first choice, low school fee with reasonable teaching.

mandy_ng207 發表於 19-3-9 22:14
回覆 mamaishere 的帖子

It won’t happen. Many people aimed ESF as their first choice, low school fe ...

I mean some of them would use this strategy, not all of them!

mamaishere 發表於 19-3-10 00:36
I mean some of them would use this strategy, not all of them!

之前你話"好多人",我仲想問你是否親身體驗

poonseelai 發表於 19-3-10 08:48
之前你話"好多人",我仲想問你是否親身體驗

個policy都未開始可以點體驗?好明顯純估!呢度幾時變咁嚴格...

但如果係我,入到ESF K1又有一條龍,如果小朋友又讀得開心,我就不會再報好多間轉來轉去,所謂aim high了,如果覺得小朋友可能適合就至多試下GSIS & CIS。入得IS, 就是不喜歡local 那種文化,唔洗「集郵」的。
另外,可能到時ESF的學生會少左報其他學校作backup, 令到其他學校反而第一輪易入左。

K1應該更難考;
因為除非父母mother tongue係英語,或者父母唔係英語為母語但全天候轉晒英文channel(仲要父母英語水平唔太差),否則要小朋友面試時能夠好自然咁用英語會話溝通,以一個2-3歲嘅小朋友,應該啱啱學識講大人話,有好多仲可能講野表達唔叻,或者怕醜怕生保慢熱,好多local student應該未必考到。

最後學校嘅student mix應該會趨向更西化,少local人讀

回覆 Allanton 的帖子

But ESF kindy is too expensive for the expatriates. Perhaps there’ll be more mainlanders returning from overseas.

Allanton 發表於 19-3-10 11:49
K1應該更難考;
因為除非父母mother tongue係英語,或者父母唔係英語為母語但全天候轉晒英文channel(仲要父 ...

西人有外國passport ,大把choices ,更重要係外國人冇香港人或外地人咁有打算,識得上EK和收風,好多係唔會k1 就入Esf 什至國際學校。再者,再次強調,Esf 的k1 admission passing line 其實好低,能follow eng instruction ,已經可以。外國小朋友native eng ,本地小孩能follow eng instruction, 兩者皆pass k1 interview. 決定收邊個都係靠random Number,even 老外有foreign passport , 一樣冇優勢

picamama 發表於 19-3-8 14:28
https://www.hk01.com/社會新聞/303698/英基屬校推-一條龍-課程-2020年起學生毋須面試由k1讀至13班

http:/ ...

留意一下用字 :

" 所有由K1 開始入讀其轄下幼稚園的學生,若適合接受主流英語教育,將獲保證可「一條龍」式  "

有 condition ,非真正直升。
冇 interview ,但會唔會由學校 (kindergarten) 老師評估 "是否適合" ?

Allanton 發表於 19-3-10 11:49
最後學校嘅student mix應該會趨向更西化,少local人讀

唔會。
而家越來越多 IS ,大把 choices 。
另一方面,香港的老外家庭,其實比以往少,各間 IS ,除部分特別課程,例如 FIS French Stream,JIS Japanese Stream etc 可能真係較多 non-chinese ,外國人唔多。
所以不可能會有這現象。

你係講笑定點。
ESF Year  1 Year  2 ,有乜精唔精英?

Cara2006 發表於 19-3-10 13:51
你係講笑定點。
ESF Year  1 Year  2 ,有乜精唔精英?

難道你覺得小一叩門係啲名校貪得意無嘢做嗎?當一間學校跟地區收生仲要一條龍,有乜保障自己收生質素?喇沙瑪利曼都係咁運作。其實就算係又有乜咁出奇呢

picamama 發表於 19-3-10 09:36
但如果係我,入到ESF K1又有一條龍,如果小朋友又讀得開心,我就不會再報好多間轉來轉去,所謂aim high了 ...

我仔女已是大學生,見家長討論 kindergarten 都咁緊張,有時真係感慨。
P1,又有乜 high 唔 high ?家長心魔而已。就算去到中學,好多家長 / 學生也不會所謂 aim high 。
的確有人會離開,但不少係會覺得一動不如一靜。好多人眼中較好的 IS ,又未真係好咁多。
轉校好多嘢 consider,我仔當年有考 LPC,收咗但再 reconsider 都係唔轉。
我外甥仔,今年亦考都廢事考 LPC ,覺得浪費時間。
所以,ESF 有唔少 IB 四十幾分,都是從由 P1 讀起。

mamaishere 發表於 19-3-10 13:59
難道你覺得小一叩門係啲名校貪得意無嘢做嗎?當一間學校跟地區收生仲要一條龍,有乜保障自己收生質素?喇 ...

其實,ESF 唔會因爲你在 LS 叻就收,所以點改 admission process,也不會是收精英。本地學校的心態,可以不用帶去 IS 。

Cara2006 發表於 19-3-10 14:04
其實,ESF 唔會因爲你在 LS 叻就收,所以點改 admission process,也不會是收精英。本地學校的心態,可以 ...

好救命,論壇吹吓水,有無太認真呀?我仔都係IS已經高小, 講兩句就代表LS思想?輕鬆啲啦香港人

Cara2006 發表於 19-3-10 14:03
我仔女已是大學生,見家長討論 kindergarten 都咁緊張,有時真係感慨。
P1,又有乜 high 唔 high ?家長心 ...

你唔aim high唔代表呢個地球嘅人唔aim, 尤其係國內人仕,個個吼住CIS GSIS... 又無人講緊你
‹ 上一主題|下一主題