用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 YORK MI vs ABC ILEARN
go

YORK MI vs ABC ILEARN

想請教 , 現時返緊 YORK K2 上緊 MI 的英文課的家長 , 覺得 MI 的教學質素如何...?!

因為 , 想考慮定安排參加學校的 MI 的英文課程好 , 定報 abc 的 ILEARN 好...?????

chriskaan 發表於 19-3-7 15:12
想請教 , 現時返緊 YORK K2 上緊 MI 的英文課的家長 , 覺得 MI 的教學質素如何...?!

因為 , 想考慮定安排 ...
小朋友現在英文程度如何?如果OK不如花時間上下中文同數學。但如果一定要2揀一,建議您上MI,又不用管接送同吃飯。因為出面學英文可能會同學校的學法有衝突。MI包埋cambridge訓練,到時你買啲卷同小朋友操下就考得。gapsk也包,但記得買練習同佢溫下先去考。

回覆 fadgare 的帖子

英文程度應該算 ok 掛 , 我地多數只同佢講廣東話 , 但佢自己好多時會講英文...!!  

想請教 , 試卷可以係邊到買...?!

chriskaan 發表於 19-3-7 15:45

想請教 , 試卷可以係邊到買...?!
淘寶有舊卷,百幾蚊有幾十份。2018版要去書局買

chriskaan 發表於 19-3-7 15:44

英文程度應該算 ok 掛 , 我地多數只同佢講廣東話 , 但佢自己好多時會講英文...!!  
我覺得MI最大得益係社交同自理能力,如果你係國際班個NET都會係到,又多啲對話機會

我係讀國際班呀...!!
不過 , 唔知成效如何 ..!!

回覆樓主

我女讀左三年ABC ilearn,成效我好滿意!
唔止學phonics, cambridge,仲有佢地自家套read for fun提升閱讀同寫作技巧。佢地話讀完三年ilearn應該有小二程度,我覺得我女都差唔多。

我女今年ABC班同學都考小學考得好好,班上四個女仔三個有DG offer,無吹水,so amazing!

有朋友推薦優惠,去比較下課程先啦。

回覆 C.Humphrey 的帖子

我仔今年二月開始上ilearn, 佢番得好開心....日日問我今日要唔要去abc …
小朋友番學, 先唔好講佢學唔學到野, 小朋友番得開心, 已經成功左一半...

回覆 Florence4Leung 的帖子

小朋友係返緊 ISTART , 係返得好開心 , 不過 , 覺得暫時課程有D無聊 , 所以 , 黎緊想停左佢 , 俾小朋友多D時間試下其他野 , 等到時升K2 8月再諗讀返 YORK MI 定 iLEARN 啦...!!

chriskaan 發表於 19-3-8 11:17
回覆 Florence4Leung 的帖子

小朋友係返緊 ISTART , 係返得好開心 , 不過 , 覺得暫時課程有D無聊 , 所以 , ...

我女K1時讀ilearn我都覺得好無聊,重重複複phonics果幾個音,曾經都想過quit慳返幾千蚊個月。

不過最後都當消磨時間無quit。宜家學左三年睇返,原來ABC既重重複複打好左女女個底,佢比起同學英文程度高好多(佢同學d英文都算好好)。有d ABC同學係K2/ K3先開始上堂,程度相對無咁高。

所以如果有時間有資源,我建議你繼續上堂,時間耐左就會睇到分別。

請問你番邊個CENTRE?

請問你女女iLearn係K1上學期開始讀?中間有否斷過?

fadgare 發表於 19-3-7 15:50
淘寶有舊卷,百幾蚊有幾十份。2018版要去書局買

2018年淘寶都有的
已出到第3版

AraleSun 發表於 19-9-3 18:11

請問你女女iLearn係K1上學期開始讀?中間有否斷過?

K1九月開始上,無斷過,到K3畢業
宜家升左上英文私小,英文水平比私幼同學還要好,串字、寫作都快上手