用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas offer
go

Jupas offer [複製鏈接]

請問報了Jupas, 若有interview 或 CO, 是否每間院校只會offer一次?例如報了CU在A1 A2, 咁CU就算有interview 或CO, 都只會offer A1 or A2, 不會A1 & A2?
若CU俾在A2有CO, 咁即代表A1就無行嗎?
   17    0    0    0

我囡IB non jupas 報 CU , 有2個CU CO, 但只可接受其中一個。但一般DSE jupas ,大學唔會出CO 的。

HKUST 有兩個CO
自己揀preference 1&2
Both valid and deposits collected

fung0001 發表於 19-3-8 15:42
HKUST 有兩個CO
自己揀preference 1&2
Both valid and deposits collected

請問你是Jupas 定 non Jupas?

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-3-7 13:55
請問報了Jupas, 若有interview 或 CO, 是否每間院校只會offer一次?例如報了CU在A1 A2, 咁CU就算有interview ...

一般jupas申請人(唔係咩咩推薦計劃)係無co的

回覆 Charlotte_mom 的帖子

哦, 原來這樣.

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-3-9 20:34

哦, 原來這樣.

如今年中六,Jupas已交,現階段陸續有面試(有或無或形式視乎果科自己決定)
DSE 放榜後,一定一定要留意改選日期時間(係放榜後果2-3日,每人會被assign一個時段,可新加5項,而連埋本身有選嘅total 20項,可再排序。記住只可改一次
即例如我本來選左chem,唔敢揀bio,點知chem麻麻但bio突然爆燈咁掂。咁我可以新加bio,連其他bio有加乘嘅科目,加足5項(換走唔想要嘅5個),然後睇送食飯,計下自己咩有把握,再排序
又或者,不幸地炒左中文degree無望,之前好老定一個hd都無揀,放榜後可以加返5個hd選項,排晒在1-5志願

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔知點解jupas網頁麻麻地清楚,你可睇以下2018新聞
https://www.hk01.com/社會新聞/209717/dse放榜2018-jupas改選程序開始-一文睇清聯招更改選擇須知

改選後會再有面試,然後統一宣布結果,按成績及志願每人只會有一個offer。無叩門。除非申請左dse成績覆核又有升grade,至會有變數

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

在排序前,花時間睇睇以下條片,係策略性問題,小心唔好選錯
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

花老爺    發表於 19-3-10 17:00

Charlotte_mom 發表於 19-3-10 14:59
https://www.facebook.com/watch/?v=1587251068069344

Charlotte_mom 發表於 19-3-10 14:59
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/vide ...

Charlotte_mom 多謝你用寶貴的經驗,不厭其煩咁解答我地,想多謝你很久了,多謝

醒目開學勳章 王國長老

J-smama 發表於 19-3-11 08:13
Charlotte_mom 多謝你用寶貴的經驗,不厭其煩咁解答我地,想多謝你很久了,多謝
...

唔好客氣
舊年我女DSE,我都係睇到一舊雲,究竟咩conditional offer呀,面試又咩料......點解人地講嘅我都無聽過

最後仲dse炒炒地,放榜果幾日成個人亂晒,至發現原來真係好多野我完全無去了解過

當我慌晒亂晒、講多兩句都想喊時,慶幸身邊好多好心人幫左我

好彩最後都順利過關。唸返起都一額汗,而家自己識左,咪講多兩句囉

如果小朋友剛升高中,建議入去Jupas首頁嘅 20XX年度「大學聯招辦法」申請重要日程

你會清楚整個Jupas程序喺乜嘢時間做D乜嘢。

感謝你的指引, 謝謝分享及幫忙真有用.

請問以下理解正確嗎?

8月初公佈第一輪JUPAS OFFER, 每位考生最多獲一個OFFER.
若第一輪沒有OFFER, 是否在8月尾第二輪補選中也有機會獲得 ”貨尾” OFFER呢? (即第一輪OFFER中沒有交繳交留位費的學位)

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-3-12 15:28
請問以下理解正確嗎?

8月初公佈第一輪JUPAS OFFER, 每位考生最多獲一個OFFER.

http://sunfc.school.hk/~sfc-hsm/聯招放榜.docx
http://www.metrodaily.hk/metro_news/8-7-jupas-放榜-晉身大專生行列!/

我都要搵一搵至敢答你
1. Jupas Main offer時,每個學生只會有最多一個offer
2. 以上基本上無變數,只可揀要or唔要
3. 唔要,放棄,完!唔會跌落第二輪補選
4. 要,交錢等開學。唯一變數係申請了DSE check分又真係加左分,就有機會再上位。聽過中文成功appeal到3返黎,從HD直上degree,聽到都感動

如果main offer一個offer都無(都要幾破釜沉舟,明知自己幾分,都要填20個offer都唔入真係幾高難度,完全抱不成功便成仁嘅心態),就會自動跌入補選。到補選派位再睇結果

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 10:08
唔好客氣
舊年我女DSE,我都係睇到一舊雲,究竟咩conditional offer呀,面試又咩料......點解人地 ...
睇到你既分享,都好有感受,好明白做人媽咪呢種擔心又無助,我都好驚呀!呢d 玩法,真係要重新鑽研。好在有你一路不嫌其煩解答同指引,感謝你。
出年到我喇!壓力愈來愈大。

醒目開學勳章 王國長老

clarawuwu 發表於 19-3-12 19:44
睇到你既分享,都好有感受,好明白做人媽咪呢種擔心又無助,我都好驚呀!呢d 玩法,真係要重新鑽研。mout ...

到時一齊研究啦
希望你順利d,一個jupas a1直入

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:55
到時一齊研究啦
希望你順利d,一個jupas a1直入
多謝你的祝福 。有你哋過來人,無私分享同教路,我哋真係定d,唔駛咁無助呀!
‹ 上一主題|下一主題