用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 插定唔插? 順小朋友意願?
樓主: hilarychu
go

插定唔插? 順小朋友意願?

hilarychu 發表於 19-3-7 13:50
小朋友而家讀緊都算地區一線學校,行路超近,剛考2次試都表現算唔錯,而家,因為龍年關係,心郁郁想幫小朋友插下 ...

值唔值得插,就要看看是插那間,如果神校,有offer唔係易事,因為考得插班都係勁人,而且學位亦有限!

shevachevy 發表於 19-3-8 11:36
小朋友識到朋友當然會有不捨, 但同佢分析下利弊佢都會明白的。
除左講道理, 我當初都有利誘阿女獎勵計劃:
1 ...
你個女真幸福,咁多禮物收~
回想當年小五插班由一間當年二線津小插入名津,都吃了不少苦。英文追到傻,又無晒朋友,成績創下新低...我媽都有d擔心。幸好呈分試前順利追回,順利升上直屬中學。而呢間中學改變左我一生,如果沒有轉校肯定沒有今日的我...所以我都感謝阿媽的。
當年我媽無問我想唔想,只係幫我寄信、叫我去筆試(當年沒有面試),有offer亦唔准同同學講,直至last day of school。如果係我自己個仔,我會叫佢考左先,有offer再商量去唔去...

hilarychu 發表於 19-3-7 13:50
小朋友而家讀緊都算地區一線學校,行路超近,剛考2次試都表現算唔錯,而家,因為龍年關係,心郁郁想幫小朋友插下 ...
插定唔插, 都要睇吓自己係咪有能力插.

要插比地區一線好既龍校, 基本上唔係校內級5/級10內, 可能連插班面試/筆試既機會都無.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有級10內,所以先會唸插定唔插好!

hilarychu 發表於 19-3-8 14:49
回覆 hkpapa852 的帖子

有級10內,所以先會唸插定唔插好!
可以試吓申請, 人地有反應先諗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-8 14:56
可以試吓申請, 人地有反應先諗

我同樣的有這個問題諗緊,想請教,假如真的好彩被學校收了插班,而個小朋友到最後都仍然吾想轉,咁點算?
見完吾要offer,會不會影響中學自行面試機會?
作為家長,想自己小朋友將來條路易行d,但又好似迫佢做吾願意的事

回覆 cclemon2009 的帖子

same feeling, 讀得好讀得開心咁當然好!
但相反, 讀得唔開心,到時小朋怨你,個心都唔好受!
如果小朋友同原本學校無咩喜好都好D,但我女係超級鐘意而家間學校,時時寫"我好鐘意學校因為老師真的好好",時時表明心跡!!!!!
我見到先咁煩惱!

hilarychu 發表於 19-3-8 15:12

same feeling, 讀得好讀得開心咁當然好!

就是這煩惱,又吾知將來新校有冇新朋友,又吾知將來讀得好吾好,又吾知新校是否適合佢,好驚自己作為父母做錯決定!最擔心倞影響到佢情緒

你講中point...影響佢情緒好緊要!
唔開心無心機讀,無自信,做咩都唔好!
....到頭來就算勉強可升直屬中學又如何?
童年咁就無左!
不過這只是負的一面....

1998Ruby1998 發表於 19-3-7 16:09
我識個小朋友,讀一線私,考得好好,但其實以佢資質,間學校有啲淺,佢成日都唔洗點溫書就可以去考試,亦學 ...

過來人,龍校插龍校,插班前有擔心過,插班適應完全冇問題,興幸轉了校

回覆 vvbyy 的帖子

都是級10再轉校嗎? 小朋友開頭都不願意?
有否特異功能才成功?

Mrs.Luckycat 發表於 19-3-7 14:13
先帶佢考咗插班試,或者佢見到其他學校會喜歡。
無錯,我小朋友當年都係,叫佢試下考插班,佢無乜反應(又唔係反感既,只係佢已有固定朋友),然後我話試下先囉,有offer先再諗,點知佢去考插班時都鍾意o左其他學校,仲話如果有offer都好welcome入讀喎!好好彩考左2間,依家有offer果間係小朋友同我最心儀既,依家小朋友o係學校識到新朋友,返學都好開心!

se6b03 發表於 19-3-8 13:01
好奇一問,通常考小二插班的係咪要睇小一學期成績表?但有d學校小一上學期只有評估,無測考,咁如果要考果 ...
只可以講9成都會先考筆試,所以就算無成績表睇都無所謂,不過只限all in學校!有d學校唔係all in,就真係機會勁細