用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家 ...
go

收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家  

收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家由於住在港島,距離較遠,但鐘意優才的教學理念,快樂教育,發展興趣。蘇浙較為傳統,課業繁重。

nangua20000 發表於 19-3-7 10:02
收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家由於住在港島,距離較遠,但鐘意優才的教學理念,快樂教 ...
我有蘇小offer, 優才2nd 止步, 同住hk island
如有gt offer 我會take gt

回覆 hohoho888 的帖子

港島過去好辛苦的。要7點鐘自己送孩子上學。糾結ing

nangua20000 發表於 19-3-7 10:10

港島過去好辛苦的。要7點鐘自己送孩子上學。糾結ing

gt 之前有車去到taikoo, 學校話會因應學生住所調路線
我覺得咁寫是有d虛, 好唔實在, 唔知有定無,但仲在幻想時,
我就諗worse case 咪帶佢去takioo 上校車
小四時就一定沒車了我明白交通是煩, 但我小朋友如去到gt 會好開心
而gt又係龍校,我是覺得值得捱

不過也都是因為交通問題, reject 後對我地來說也是一種解脫

你講的正是我所考慮的。
孩子可以開心的學習,來回返學辛苦點也值得。
學習你。

回覆 nangua20000 的帖子

多謝您。

nangua20000 發表於 19-3-7 10:02
收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家由於住在港島,距離較遠,但鐘意優才的教學理念,快樂教 ...

我會揀蘇浙, 語境好升中又好, 近屋企又多啲時間自己去參加其他活動, 或者family time. 小學不應該花太多時間在交通上, 除非你真係極之喜歡間學校...

nangua20000 發表於 19-3-7 10:20
回覆 nangua20000 的帖子

多謝您。
不客氣, 祝你早日"想通"

回覆 fadgare 的帖子

蘇浙升中成績是因為層層淘汰而來,不想孩子有一個太大功課壓力的學校,一個啟發式教育的學校,想一下交通我暫時可以克服的困難。其實也可以搭taxi,應該也不會用太長時間。

優才

回覆樓主:

蘇小比抽獎,抽完獎又可能有變數

nangua20000 發表於 19-3-7 10:26

蘇浙升中成績是因為層層淘汰而來,一年級40多學生,陸續有學生轉學留級,等到56年級 ...

如你已經決定gt, 建議揾定保姆車或者自組街車, 因搭的士早上未必有車

nangua20000 發表於 19-3-7 10:26

蘇浙升中成績是因為層層淘汰而來,一年級40多學生,陸續有學生轉學留級,等到56年級 ...
我係蘇浙家長, 蘇浙測/考功課我認為唔深的, 至少只係測課文內容, 相比起其他小學要測課外知識, 我覺得還好。(至小.如小朋友上堂專心, 基本已沒有問題)
另外, 留級轉校都是每班1-2個, 好多間學校都係咁。

當然蘇浙亦唔算輕鬆, 但肯定唔係地獄級別。 只係沒有太多課外活動/沒能發展其他興趣, 是對的....但亦唔係每個小朋友係音樂/體育有天份。 (如出外付錢參加課外活動也未嘗不可)

ruudi82 發表於 19-3-7 10:38
我係蘇浙家長, 蘇浙測/考功課我認為唔深的, 至少只係測課文內容, 相比起其他小學要測課外知識, 我覺得還好 ...

要朝朝早坐的士過海送返學,之後家長坐車回港島家,下午又要坐車到學校接放學。。。諗起都。。。樓主真係要想清楚!搬屋得唔得?

fadgare 發表於 19-3-7 10:37
如你已經決定gt, 建議揾定保姆車或者自組街車, 因搭的士早上未必有車

好似話GT 唔比人坐保姆車或街車

其實當日我都有幻想過如真係讀搬去調景嶺可行否
不過要睇家庭啦, 如果要跟長輩住同區又唔郁得

我覺得佢會有架車行island side 只係可能未必到你樓下, 要坐多程車去上車站
又或者咁講, 你既有蘇小offer 現階段唔駛諗咁多
反正直資你要quit 大抽獎o 唔ok呢樣才是最重要

如根本唔在意抽
都係gt 蘇小二選一
你咪同hold 囉, gt 應該七八月會出校車list (時間你自己confirm with school la)
到時睇完校車route 真係好唔ok, 攪唔掂咪去番蘇小囉
蘇小是c 校最好就係咁, 進可攻退可守

hohoho888 發表於 19-3-7 11:09
GT初小係旺角返學喎? 搬去調景嶺都要搭校車

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-7 11:18
GT初小係旺角返學喎? 搬去調景嶺都要搭校車
因為佢MK一定有校車去TKO
頭3年坐校車, 之後就行路咁囉

hohoho888 發表於 19-3-7 11:09

小四返調景嶺好似只有將軍澳線wor,  如果唔搬得,保母車又話唔得,倒不如hold私校,搏大抽獎好過,港島校網好好多。

回覆樓主

同意,唔值得為GT搬屋咁大工程。港島區好多中學強過優才書院。挨下蘇小,升中時選擇更多。你以為優小好happy,一樣咪係偏傳統重學術的學校。