用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家 ...
樓主: nangua20000
go

收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家  

hohoho888 發表於 19-3-7 12:19
係呀
蘇小升中沒得輸
而去考小一既家長都係睇中呢點

所以我只敢講蘇小幾好, 唔敢講蘇浙與優才邊間好D, 除非我一個仔讀蘇小/一個讀優才 先有得比較下, 兩間都有得與失, 仲有小朋友性格唔同/家長想點去陪養孩子每人唔同...樓主可參巧其他人意見, 自己再諗下LOR...教育唔係比較新款手機, 冇得直接比較GE。

hohoho888 發表於 19-3-7 12:19
係呀
蘇小升中沒得輸
而去考小一既家長都係睇中呢點

GT 有呈分,到時小孩勁,也可以搬去港島抽。GT 英文一定比港島津校好。普通話同蘇小差不多。

Heileu 發表於 19-3-7 12:28
GT 有呈分,到時小孩勁,也可以搬去港島抽。GT 英文一定比港島津校好。普通話同蘇小差不多。
...
係囉
如果一直唔搬, 升中又可以選番自己家港島中學網
所以又令人多左野諗喇

...
為什麼有這個結論: GT 英文一定比港島津校好。普通話同蘇小差不多

(我想了解下GT 英文同普通話點教法可以咁強?)

ruudi82 發表於 19-3-7 12:39
為什麼有這個結論: GT 英文一定比港島津校好。普通話同蘇小差不多

(我想了解下GT 英文同普通話點教法可以 ...

小一至小二,一星期七至八堂英文,native teacher 教(一位ABC, 一位Net). 小三,Net 班主任。

ruudi82 發表於 19-3-7 12:39

(我想了解下GT 英文同普通話點教法可以 ...

Mandarin 教快同有成五堂一星期,早會也有mandarin session.

Heileu 發表於 19-3-7 12:48
小一至小二,一星期七至八堂英文,native teacher 教(一位ABC, 一位Net). 小三,Net 班主任。
...
咁幾好WOR, 我當年都係想搵D NET 教英文的小學去讀(蘇小都係)...GT 因太遠冇做RESEARCH...

ruudi82 發表於 19-3-7 12:56
咁幾好WOR, 我當年都係想搵D NET 教英文的小學去讀(蘇小都係)...GT 因太遠冇做RESEARCH... ...
你而家是蘇小用家?
GT 都好多NET 呀其實

nangua20000 發表於 19-3-7 11:55
回覆 ddtt347 的帖子

你觉得優才也是傳統學校?但校長講的確是happy school.發揮潛能的一個學校 ...

小一下學期就開始教乘數⋯⋯唔知蘇小進度又如何?

ddtt347 發表於 19-3-7 13:05
小一下學期就開始教乘數⋯⋯唔知蘇小進度又如何?
好似要小二上學期, 唔太記得

Heileu 發表於 19-3-7 12:48
...
補充:

GT英文會分兩科。 GE(普通英文)會由淺入深,GT-Eng 就注重creative thinking 同 presentation skill (如:show & tell)之類。好全面!

回覆 nangua20000 的帖子

GT 8 點上課,就算你住將軍澳,都要6:50 上校車。 如果住日出康城,就要更加早。

如果是為了大抽獎而放棄GT,那爲什麽最初又報GT呢?

GT 學生可以要求呈分,但同時亦要放棄直升優中的權力。如果你到時覺得有足夠實力,是可以一搏的。當然,搏唔到, 自己就要想辦法了。

至於成績, 很難直接比較, 亦無必要。成績固然重要,但品德,自信,學得開心,合適該學生也不可忽視,那個最重要,不同人的觀點也不一樣。我只能說, 在GT讀書,是相對開心的,功課少, 但並不代表可以hea 讀, 課程重思考多於操練。例如學2 位數乘2 位數,基本的計算當然要熟悉,但不會逼你計十幾廿條,反而會問你用 3,5,7,8 這四個數字,來組合一條2 位乘2位的算式,從而得到最小的答案。肯動腦筋的, 一分鐘計完,不懂的, 就計餐飽都未必計到。

到最後,希望儘快決定。貴子弟有GT 與蘇小offer, 可喜可賀。但其實hold 位一個月,同 hold 到八月都不會幫到你。如果你清楚自己想要什麽的,就會懂得選擇,其他問題一定可以解決的。

p.s. 不是要說那一間好, 只想分享資料而已。

nangua20000 發表於 19-3-7 10:02
收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家由於住在港島,距離較遠,但鐘意優才的教學理念,快樂教 ...

蘇淅我直頭無報,三私一直除九小未完成second in 之外,全部有offer ,優才就waiting, 估你應該識揀啦。

...

咁 MPS ,st. JO呢?   

...

咁 MPS ,st. Jo呢?   

一條龍 發表於 19-3-7 18:22
蘇淅我直頭無報,三私一直除九小未完成second in 之外,全部有offer ,優才就waiting, 估你應該識揀啦。
...

你無報蘇小,又不可以講到蘇小好差不入流,都要睇下學校同屋企距離㗎。我識好多港島區家長不報九龍直私(除名校如DB or DG) ,只報港島直私,唔通又話3私1直唔好?始終果句,不值得浪費時間在交通上,一讀12年,小朋友會好辛苦,除非是心意到非君不嫁。

nangua20000 發表於 19-3-7 10:10
回覆 hohoho888 的帖子

港島過去好辛苦的。要7點鐘自己送孩子上學。糾結ing

咁就 蘇  

1162694sd 發表於 19-3-7 18:40
咁 MPS ,st. JO呢?

可能好多九龍区家長唔知道, 其實港島津校英文好好, 唔好講聖Jo 瑪利曼, 其實爵士同大坑李陞英文都好好

ruudi82 發表於 19-3-7 19:14
可能好多九龍区家長唔知道, 其實港島津校英文好好, 唔好講聖Jo 瑪利曼, 其實爵士同大坑李陞英文都好好 :go ...

仲有天主教總堂

rognfan 發表於 19-3-7 19:01
你無報蘇小,又不可以講到蘇小好差不入流,都要睇下學校同屋企距離㗎。我識好多港島區家長不報九龍直私(除 ...

我真係無報三私一直個批
學校收人要看好多因素,認為不能已以此評學校級數。
其實要看看父母認為什麼是首要,交通我認為係幾重要,要早起對小朋友和照顧者是個挑戰,放學如果有課外活動要接送也要考慮
另外小朋友性格,升中都要唸。話雖gt中學有呈分如果勁可以再博,但直資是不是會先出offer,學生需放棄才可抽?如果係,就等同一入就12年