用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:宣道、聖心私小、TSL
樓主: rinarina
go

急:宣道、聖心私小、TSL  

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝指教, 不太了解直屬位玩法咁聖心真係比3私1直強
學術根底好之餘,又有間BAND1直屬, 難怪升中如此亮麗

geminialing 發表於 19-3-8 09:35
回覆 hkpapa852 的帖子

多謝指教, 不太了解直屬位玩法咁聖心真係比3私1直強
其實港島區不少私小, 升中派位以至對小朋友既培訓, 不比九龍區所謂三私一直差, 只係人地唔會用升中派位, 課程特別等原因去做marketing

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

港島有超過十間官津及私立小學有B1直屬中學或同名中有聯繫位
相對而言, 港島沒B1直屬聯繫中學既私小就唔是咁受追捧.
而九龍學生有三私一直offer又沒必要為後者過海讀.

Sing13 發表於 19-3-8 10:01
港島有超過十間官津及私立小學有B1直屬中學或同名中有聯繫位
相對而言, 港島沒B1直屬聯繫中學既私小就唔是 ...

但其實聖私不少同學仔是住九龍的,應該保姆車網絡幾方便!

Cherry7443 發表於 19-3-8 10:42
但其實聖私不少同學仔是住九龍的,應該保姆車網絡幾方便!

我講返清楚少少:

1: 港島有超過十間官津及私立小學有B1直屬中學或同名中有聯繫位

St. joe, WY, TLHK, MPS,SFCC, SSGC,兩軒, 兩間聖心等.

2, 港島沒B1直屬聯繫中學既私小, 相對而言, 唔是咁受港島家長追捧

1類唔會比三私一直差,值得考慮過海

九龍學生有三私一直offer, 沒必要為第2類過海讀. .

回覆樓主

請問聖私來緊一年係咪維持40人一班?

bj1315 發表於 19-3-8 11:32
請問聖私來緊一年係咪維持40人一班?

聽聞4班,一班 32人

bj1315    發表於 19-3-8 12:12

Sing13 發表於 19-3-8 11:00
我講返清楚少少:
第1類: 港島有超過十間官津及私立小學有B1直屬中學或同名中有聯繫位St. joe, WY, TLHK, M ...

2, 港島沒B1直屬聯繫中學既私小, 相對而言, 唔是咁受港島家長追捧

港島區主要係得呢幾間

救恩

穌淅

聖類斯

玫瑰崗

係咪全部都吸引唔到九龍區既家長呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fefemom 發表於 19-3-8 11:49

聽聞4班,一班 32人
如果3班那屆就是40人一班?聽聞4班那屆升直屬中學會機會細左,對嗎?

回覆樓主:

聖心私小透明度好高㗎,你可以睇埋早2年嘅升中派位,全部9成幾都係英中,好多都係名英中啊

rinarina 發表於 19-3-8 14:55
如果3班那屆就是40人一班?聽聞4班那屆升直屬中學會機會細左,對嗎?

其實以往論4班定3班,小一都是收 around 40人,但聽到話 19-20 小一會減至每班32,20-21 也應是4班,至於 21-22 年度3班安排如何則清楚……太遠了。

回覆樓主:

樓主揀掂未?or要抽獎?放番2間九龍直私好多人感謝,其實跟本吾使比較,除非吾鍾意女校

rinarina 發表於 19-3-8 14:55

3班40人一班,4班32人一班,咁都系120-128人,升返上聖中人數應該最多差幾個?

Sing13 發表於 19-3-8 11:00
我講返清楚少少:
第1類: 港島有超過十間官津及私立小學有B1直屬中學或同名中有聯繫位St. joe, WY, TLHK, M ...

係咪漏咗RC?

回覆樓主:

港島d真屬小學中學粒粒皆星,有龍讀龍啦,未申苦過咩,抽到考到就更係吾會考慮九龍三私一直啦,除非係地點番學問題

回覆樓主:

女嘅性格啱聖心,媽媽嘅時間表就唔啱。
比我揀,揀聖心。

回覆樓主

兒甥女就讀聖心私立, 個性文靜, 學校氛圍頗友愛, 她的媽媽是全職工作, 每天下班後用心跟女兒溝通及跟進功課。雖然校內考核次數多,但學校希望透過此舉替學生培養定時溫習的習慣, 希望大家可平常心面對考試。學校沒有過份鼓勵學生參與體藝活動或比賽;此校是半日學制並星期六也需上課。
沒有太多關於其他二校資料;只有朋友子女在APS就讀並認為辦學手法嚴謹傳統, 精於中文及音樂教育。朋友子女最後皆中途轉讀”兩拔” 及IS。

JBI1604 發表於 19-3-9 12:46
兒甥女就讀聖心私立, 個性文靜, 學校氛圍頗友愛, 她的媽媽是全職工作, 每天下班後用心跟女兒溝通及跟進功課 ...

請問朋友子女是男孩子或女孩子?轉讀其他學校是因為想更上一層樓還是太辛苦?

bebe1 發表於 19-3-9 14:02
請問朋友子女是男孩子或女孩子?轉讀其他學校是因為想更上一層樓還是太辛苦?
...

是一子一女也皆插班至”兩拔”, 原因是不想在中一再重蹈小一面試那些煎熬。
另一位把兒子轉到IS 則因為他不太認同學校的方向及理念, 希望選擇更靈巧的學習方式。
以上皆純屬個人選擇及取向而已。

揀聖心有中學同校網backup
聖心雖然谷,學校整體有愛心,重視品格