用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:宣道、聖心私小、TSL
樓主: rinarina
go

急:宣道、聖心私小、TSL  

Cherry7443 發表於 19-3-7 13:04
女兒在聖私小一,我是working mom。
你只要train到女兒自動自覺做功課,其實不難應付!功課抄寫不多、用腦 ...
你好, SH 半日, 小朋友除了上學科堂之外, 有什麼活動? 學生有無機會presentation, group discussion那些機會? 上課是坐定定聽書 ? 是活還是單向式?

rinarina 發表於 19-3-7 14:50
你好, SH 半日, 小朋友除了上學科堂之外, 有什麼活動? 學生有無機會presentation, group discussion那些機 ...

課外活動都是d中國舞、羽毛球、長笛d普通嘢,下午自由俾錢參加的,但如果你說花式跳繩等花巧活動是無的!學校要求學一樂器,什麼都OK,考音樂時要當眾表演!

學校教語文很好,會有group writing, discussion、中英文講故事等,我好喜歡聖私的教學方式!說到底都是人夾人的!

rinarina 發表於 19-3-7 14:50
你好, SH 半日, 小朋友除了上學科堂之外, 有什麼活動? 學生有無機會presentation, group discussion那些機 ...

但大多時間都是單向的,要求同學專心上課,自己抄筆記

Cherry7443 發表於 19-3-7 16:00
課外活動都是d中國舞、羽毛球、長笛d普通嘢,下午自由俾錢參加的,但如果你說花式跳繩等花巧活動是無的! ...
一定要學樂器?

rinarina 發表於 19-3-7 16:21
一定要學樂器?

deleted

happybbg 發表於 19-3-7 16:31
聽朋友講唔一定要學

要!考音樂時要表演的!

1162694sd 發表於 19-3-7 12:09
其實SH升中派出面嘅中學,除左私校直資外,其他中學多數都係band1出名嘅而又吾係聖私同區,即是多數自行階 ...
鬼唔知 ... 讀得 聖心 好多家庭 都係住 港島, 基本上 升番 港島傳統名中 有派位優勢 同 返學相對容易, 多人報, 梗係多人中到港島名中啦 ... 講真 如果 本身家庭住 新界 同 讀三私一直, 除了為左入 QC, 會有幾多升中生 會 報港島名中 ?

wccfgoldcard 發表於 19-3-7 17:13
鬼唔知 ... 讀得 聖心 好多家庭 都係住 港島, 基本上 升番 港島傳統名中 有派位優勢 同 返學相對容易, 多人 ...
唔好忘記港島仲有間SPCC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wccfgoldcard 發表於 19-3-7 17:13
鬼唔知 ... 讀得 聖心 好多家庭 都係住 港島, 基本上 升番 港島傳統名中 有派位優勢 同 返學相對容易, 多人 ...

未必啦,聖私除左聖幼生升上去,真係五湖四海都可以申請,至於聖幼生,我自己都係住元朗時報讀,住新界嘅都有啊,所以聖心私小吾係得住港島人,而佢升中咁亮麗,都多數係自一定自二入,因為乙部都多數揀番自己書院,而自行係冇區域分,相信3私1直冇聯繫中學,如果覺得自己banding夠都會搏盡揀啦

1162694sd 發表於 19-3-7 17:35
未必啦,聖私除左聖幼生升上去,真係五湖四海都可以申請,至於聖幼生,我自己都係住元朗時報讀,住新界嘅 ...

如果聖私來自五湖四海,咁升中可能因轉住址網,又未必係自一自二喎

geminialing 發表於 19-3-7 18:07
如果聖私來自五湖四海,咁升中可能因轉住址網,又未必係自一自二喎

升中抽獎跟小學校網,冇理由咁多年遠遠都嚟番學,升中反而直屬都吾揀,轉番其他地址,所以聖私派嘅津中多數自行考到啊

回覆樓主

如果熟悉私小升直屬中學既方法,就會明白樓上網友估計入名官津係自一自二係合理既

回覆樓主:

宣道好似男仔啲升中好過女仔咁

rinarina 發表於 19-3-7 16:21
一定要學樂器?

小一、小二如果冇學樂器,可以打拍子(唔好預會高分),小三、小四全人類吹牧童笛(音樂堂教),小五就要自選樂器考試,可以用番牧童笛。

fefemom 發表於 19-3-7 22:56
小一、小二如果冇學樂器,可以打拍子(唔好預會高分),小三、小四全人類吹牧童笛(音樂堂教),小五就要自選 ...
學校樂團包括什麼樂器?

rinarina 發表於 19-3-7 23:44
學校樂團包括什麼樂器?

銅管、木管、弦、敲擊
學校也有自費樂器班上

fefemom 發表於 19-3-8 00:01
銅管、木管、弦、敲擊
學校也有自費樂器班上

自費樂器班有那些?我見只有長笛及violin兩樣?

rinarina 發表於 19-3-8 07:33
自費樂器班有那些?我見只有長笛及violin兩樣?

小提琴、大提琴、長笛、小號、法國號、簧管(不清楚是否單雙都有)、 敲擊

fefemom 發表於 19-3-8 07:37
小提琴、大提琴、長笛、小號、法國號、簧管(不清楚是否單雙都有)、 敲擊
...

管樂好似小三才可報

geminialing 發表於 19-3-7 18:07

轉用住址網抽中學就要放棄直屬位, 應該無乜家長會咁做 (除非肯定自己女兒係B2/B3)

當然, 亦有可能係甲1既, 不過會有幾多呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。