用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:宣道、聖心私小、TSL
go

急:宣道、聖心私小、TSL  

考獲三間小學,2間可以繼續抽奬,TSL 不可以,本人working mum , 應該平日不可能involve太多小朋友的功課,如果選頭兩間,大機會請補習或是去功課班,如揀TSL, 只是擔心升中外,各方面也很滿意。對宣小和聖心的疑慮,係坊間意見話太谷。
但隔離版話如果想升中理想,其實TSL 家長也要各施各法去谷,大家有什麼意見?下星期一就要注冊,想快快決定。另:升中支援方面,升中派位的地區,三間如果比較呢?

小女在幼稚園的評價是中等,不算特別出色是中間一群,性格內斂,但內裡是一個有創意,愛思考的孩子,暫未有學樂器、或運動也不強,屬於坐定定的學生。

rinarina 發表於 19-3-7 07:43
考獲三間小學,2間可以繼續抽奬,TSL 不可以,本人working mum , 應該平日不可能involve太多小朋友的功課, ...
首先要講,地點係要考慮的,由半日至全日,身心疲累,車程慳咗做下功課都抵。
宣小要學音樂,升中成績不錯,可考慮。

TSL 夠全面,視乎升中網有無特別安排? TSL 應無咁傳統。

jojosesame 發表於 19-3-7 07:57
首先要講,地點係要考慮的,由半日至全日,身心疲累,車程慳咗做下功課都抵。
宣小要學音樂,升中成績不錯 ...
地點不是考慮,可搬

rinarina 發表於 19-3-7 08:01
地點不是考慮,可搬
去到升中呈分階段, 想有好結果其實無乜可能唔谷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

考獲三間小學,2間可以繼續抽奬,TSL 不可以,本人working mum , 應該平日不可能involve太多小朋友的功課, ...
如果文靜的女仔, 參考2個仔幼稚園女同學的取向
聖心(有有些關係的中學) > 宣道 (只要不太討厭一定要樂器) > TSL

回覆樓主:

如果女兒學術評價是中等,不需要考慮TSL, 揀聖心,升中起碼有6成上書院,而且半日番學時間好用好多,聖心測考係多,keep住溫書變一個習慣,期實都好㗎

回覆樓主

你WM 要有心理準備聖心無間斷嘅測驗默書,睇下你係唔係打算放學之後全部外判搞掂晒先返屋企,定係你都可以抽倒時間幫佢溫習

回覆樓主

「不可能involve太多小朋友的功課」
要諗真d聖心跟唔跟到

回覆樓主:

聽聞聖心私英文程度好深,科科都要家長跟得好足才可應付到。TSL相對活動d,  無咁吃力。APS要睇女女是否喜歡音樂。

回覆樓主:

讀得嚟幾間學校,相信家庭背景都注重小朋友學業,所以大家都吾會點hea, 要呈分成績好,點會有得好輕鬆; 有時覺得聖心明買明賣重好,比小朋友慣左冇得懶,我囡係學習都ok但好hea果種,讀happy school平時叫佢溫下習佢實駁我學校都未測考,所以我buy聖心模式。佢番半日時間係好好用,仲有時間去下公園玩,睇電視

回覆樓主:

http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

這間? 如是我不會放棄此校

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3660819 #45 升band 1 超過九成

1162694sd 發表於 19-3-7 11:01
讀得嚟幾間學校,相信家庭背景都注重小朋友學業,所以大家都吾會點hea, 要呈分成績好,點會有得好輕鬆; 有 ...
和你想法相似,TSL 我好鍾意, 只是怕大人要求小朋友溫習那時,她會覺得無必要。

rinarina 發表於 19-3-7 11:19
和你想法相似,TSL 我好鍾意, 只是怕大人要求小朋友溫習那時,她會覺得無必要。 ...

TSL教學係好好,但升中呈分都要家長小朋友努力,TSL升嘅中學同聖心升嘅中學,應該樓主識揀吧,完全有距離,嚟樣可以講係聖心一分耕耘一分收穫吧

回覆 rinarina 的帖子

如果囡囡係自動自覺做功課坐定定型, 我會揀SH, 就算成績中等, 都可以直上.

1162694sd 發表於 19-3-7 11:01
讀得嚟幾間學校,相信家庭背景都注重小朋友學業,所以大家都吾會點hea, 要呈分成績好,點會有得好輕鬆; 有 ...

如果聖心私跟得到,成績keep到中間或以上,最重要係返半日學,時間好洗,都幾爽吓。

APS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

rognfan 發表於 19-3-7 11:51
如果聖心私跟得到,成績keep到中間或以上,最重要係返半日學,時間好洗,都幾爽吓。
...

其實SH升中派出面嘅中學,除左私校直資外,其他中學多數都係band1出名嘅而又吾係聖私同區,即是多數自行階段考入,咁即係話聖私升聖心書院,其實以經吾係叻果批,所以聖私升中好保証,比起九龍三私一直有過之而無不及

rognfan 發表於 19-3-7 11:01
聽聞聖心私英文程度好深,科科都要家長跟得好足才可應付到。TSL相對活動d,  無咁吃力。APS要睇女女是否喜歡 ...

同意! 聖心私小的話,課程深(由小一已深),家長跟小朋友學業要好貼,全職媽媽較適合

女仔讀TSL 無著數, 油尖旺BAND ONE 女仔位唔夠, 得油真同伊利沙伯.APS 同 SH 升BAND 1  , 大家都有大約90%.
APS 有RISK, 唔知派去邊. SH 有直屬中學就相對穩陣.

要考慮係:
男女校 VS 女校
全日 VS 半日
升中保障
兩間係谷, SH 就應該CHUR D
但SH 只求乖乖讀書, 無體藝要求

回覆樓主

女兒在聖私小一,我是working mom。
你只要train到女兒自動自覺做功課,其實不難應付!功課抄寫不多、用腦的較多,不會抄到你無心機!女兒做完功課有時候還可去公園玩一陣!

測驗是密,但範圍不多,熟習了形式也是不難應付!

女兒在聖私讀得好開心!