用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 .......
樓主: Sammi8818
go

....... [複製鏈接]

回覆 Sammi8818 的帖子

我好亂呀,其實你係考 DSE 還是其它試?DSE 只用jupas 報大學

又話問non-jupas自資學位hold幾多間?,又問對jupas有影响嗎?確實混亂凌亂

醒目開學勳章 王國長老

Sammi8818 發表於 19-3-7 19:04
係呀,係呢種。接受後對jupas有影響嗎?

無影響,nj 自資交錢就得,同jupas無衝突,不過燒銀紙囉,個deposit未必一定transfer到去jupas offer個course(如之後有)

醒目開學勳章 王國長老

kwokyk 發表於 19-3-8 10:06
回覆 Sammi8818 的帖子

我好亂呀,其實你係考 DSE 還是其它試?DSE 只用jupas 報大學

有non jupas自資學位可同時報
例如呢個,港大架,講明有報jupas點再申請。只係一般家長無留意吧了
https://www.law.hku.hk/prospectivestudents/hkuucl.php

醒目開學勳章 王國長老

ilyrd 發表於 19-3-8 11:03
又話問non-jupas自資學位hold幾多間?,又問對jupas有影响嗎?確實混亂凌亂

題目設定無問題呀
的確可同時進行

回覆 ilyrd 的帖子

係因𤔡 用 “non jupas” , 另人混亂

Charlotte_mom 發表於 19-3-8 12:14
無影響,nj 自資交錢就得,同jupas無衝突,不過燒銀紙囉,個deposit未必一定transfer到去jupas offer個cou ...

$5000 deposit都不平,我見啲家長都話要考慮清楚,留一個位就算。

1998Ruby1998 發表於 19-3-7 17:26
回覆 miriam 的帖子

係吖。我同學果陣收到 email,好激動話「XXX 收我!」點知我一睇封 email,就係「多謝 ...
夠分係咪等於CO

YanYan0116 發表於 19-3-14 15:28
夠分係咪等於CO

唔係,夠分即係以你呢個分數,上年可以入,但唔排除好多人高分過你而又揀你果科。
簡單黎講,就係比如下學期考試平均分 85,以呢個分數,上學期係可以全班 10 名內,但唔排除下學期個個都高過 85 分,令你跌出 10 名。

1998Ruby1998 發表於 19-3-14 16:28
唔係,夠分即係以你呢個分數,上年可以入,但唔排除好多人高分過你而又揀你果科。
簡單黎講,就係比如下學 ...
Ruby, thank you.
‹ 上一主題|下一主題