用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教 phonics blending 問題
樓主: peacefulsea
go

請教 phonics blending 問題 [複製鏈接]

408littlepig 發表於 19-3-8 15:22
細時(2.5yr) 我主要用RWI 的 先學懂所有 pure sounds, 再用佢嘅 greencards  blending, 每天5至10分鐘。 k1 ...

真心求教
請問RWI是否跟oxford floopy phonics係一樣呢?我以為oxford floopy  phonics係Jolly phonic添

回覆 wongszehang 的帖子

RWI , 0oxford floopy phonics, ,Jolly phonic  ,letterland  都係synthetic phonics

拼讀方法大家差不多

小小金 發表於 19-3-28 22:12
感謝你咁詳細解答

再請問CD rom 係咪Floppy’s phonics cd rom?
Oxford Reading Tree: Floppy's Phonics: Sounds and Letters: CD-ROM 1  , 2(book 1~36,所有發音,遊戲……)

Read Write Inc.: Phonics: One-to-One Phonics Tutoring HANDBOOK 內有隻 DVD, 會逐個原音教點讀,全DVD 超過120 分鐘, 我其實係看過 YouTube , RWI 和 Ruth Miskin資源先決定買。

我覺得淨係睇youtube係幫助大人明白, 再睇隻dvd係幫助我教小朋友。

如果你有信心,又有phonic底,你可以唔買,但如果你完全由零開始,我建議你買dvd

回覆 小小金 的帖子

香港公共圖書館多咗好多RWI 嘅書, 我以前都冇用過, 比較簡單:Nursery handbook ,
SOUND Blending book1~10
都係2018出

2016年都有三本handbook

你可以先去圖書館睇下, 不過可惜,近年出嘅全部都冇dvd

https://youtu.be/qB6SvZscxgg
Pure sound 逐個讀(DVD 內其中一部分)

https://youtu.be/dEzfpod5w_Q

https://youtu.be/NRYiOcqyEs8

以上三條片都係dvd內有,不過當然係cut短咗好多喇

408littlepig 發表於 19-3-29 07:57

好多謝您呀!!!
甘詳細解說
我本身用緊oxford phonics world(有5本書)  ,覺得好唔錯
但太多人講RWI 所以以為係唔同

多謝您解說
到小朋友上小學應該要學ipa 國際音標

RWI jolly phonics岩幼兒

呢款我都有睇過呀 oxford phonics world
其實也不錯,應該好吸引小朋友,但以我記憶中佢應該唔係逐個原音拼合,佢應該係用word family概念, ap, at, op, et ...

不過用邊套都冇所謂,最緊要堅持每日用少少時間去拼

408littlepig 發表於 19-3-29 07:16
Oxford Reading Tree: Floppy's Phonics: Sounds and Letters: CD-ROM 1  , 2(book 1~36,所有發音,遊戲 ...

好多謝你用心解答,我會上網同去圖書館研究吓啲教材。不過最大難題係搵隻dvd,我上網唔見有二手賣⋯

回覆 小小金 的帖子

去 Amazon 睇下有冇二手

408littlepig 發表於 19-3-29 09:47
回覆 小小金 的帖子

去 Amazon 睇下有冇二手

見到有,但價錢可以買晒套tutoring kit

408littlepig 發表於 19-3-29 09:35

呢款我都有睇過呀 oxford phonics world

係呀您講得

Phonics我自己學完再串字順手教埋甘囉

再次多謝您呀

我估oxford 將所有DVD, handbook 內的CD ROM, 變左做收費既

Read Write Inc. Phonics: Online Resource £175.00

408littlepig 發表於 19-3-29 13:04
我估oxford 將所有DVD, handbook 內的CD ROM, 變左做收費既

Read Write Inc. Phonics: Online Resource  ...

噢,真係識搵錢

小小金 發表於 19-3-29 10:16

我喺amazon買到呀,二手

MuiTang 發表於 19-3-29 17:20
我喺amazon買到呀,二手

請問幾時買?幾錢?

小小金 發表於 19-3-30 00:55
請問幾時買?幾錢?

兩個星期前Amazon uk買, 有dvd連運費hkd430

MuiTang 發表於 19-3-30 07:53
兩個星期前Amazon uk買, 有dvd連運費hkd430

唔該晒!咁我再搵搵

MuiTang 發表於 19-3-30 07:53
想請問hkd430只係一隻dvd?

408littlepig 發表於 19-3-29 07:57
想請問我小朋友4歲,而家上緊堂學rwi3個月,但blending唔係好得,但我自己冇學過phonics,淨買dvd睇完再同佢溫有用嗎? 謝
‹ 上一主題|下一主題