用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 來緊9月會返 Tutor time K1.. 請問關於外補? ...
go

來緊9月會返 Tutor time K1.. 請問關於外補? [複製鏈接]

請問會建議外補邊科?我打算外補中文.. 請問英/數需唔需要?
   2    0    0    0

回覆 tyyho1 的帖子

你打算將來升讀本地還是國際小學?

aray2 發表於 19-3-6 22:11

你打算將來升讀本地還是國際小學?
想考直私

Tutor time 比較適合考國際小學。Play based.

aray2 發表於 19-3-6 22:17

Tutor time 比較適合考國際小學。Play based.
即係學術方面唔夠?咁外補有無用?

外補一定有幫助,中文和數學都要。

aray2 發表於 19-3-6 22:21

外補一定有幫助,中文和數學都要。
咁英文方面?

回覆樓主:

我女讀緊pn, 語境好好,英普oral都無問題,中文我係屋企自己教,英文無特別教都可以講英文句子溝通,不過我諗真係好學術果d就要自己教返或外補。

英文語境是很好的。

mamabb2016 發表於 19-3-7 09:14
我女讀緊pn, 語境好好,英普oral都無問題,中文我係屋企自己教,英文無特別教都可以講英文句子溝通,不過我 ...
你有無打算比女女k1繼續讀?將來打算升國際小學嗎?

tyyho1 發表於 19-3-7 10:58
你有無打算比女女k1繼續讀?將來打算升國際小學嗎?

k1應該不會讀TT了,因為我想佢讀本地小學,所以k1揀左其他幼稚園,我都唔捨得佢個語境

mamabb2016 發表於 19-3-7 11:00
k1應該不會讀TT了,因為我想佢讀本地小學,所以k1揀左其他幼稚園,我都唔捨得佢個語境
...
咁如果唔讀國際學校揀TT 係咪好無謂?我就係鍾意佢個語境..
我一心打算比佢第時返加拿大讀書..
所以我好重視佢英文既口音..
我想自細就培養良好既口音..
但始終小學會係香港讀本地小學..
又驚涵接唔到..

(另一個選擇係萊恩.. 都交左留位費..
一般都建議我揀萊恩好d..
但我上完佢地個簡介會..
我對呢間學校既印象真係唔係咁好..
感覺個校長好唯利是圖 ..)

tyyho1 發表於 19-3-7 11:52
咁如果唔讀國際學校揀TT 係咪好無謂?我就係鍾意佢個語境..
我一心打算比佢第時返加拿大讀書..
所以我好重 ...

萊茵和york係同一個校長,我都係感覺唔好,所以唔揀。
我只係怕佢考直私本地小學唔夠,因為TT唔係好學術,但口語就好好,同埋佢比較多活動,我想我囡學下坐定定,朋友過來人覺得坐定定,聽指令嘅小朋友考直私比較著數

mamabb2016 發表於 19-3-7 12:36
萊茵和york係同一個校長,我都係感覺唔好,所以唔揀。
我只係怕佢考直私本地小學唔夠,因為TT唔係好學術, ...
可惜住元朗無咩選擇.. 又唔想咁遠出九龍讀..加上我女細b.. 得 TT 同萊恩 offer 咋..

其實我女係坐得定.. 佢性格偏靜..
我想佢活潑d主動d..
呢個係我心儀TT活動教學既原因之一..

但身邊人一面倒話考直私應該揀萊恩..
真係唔知點好..

tyyho1 發表於 19-3-7 12:55
可惜住元朗無咩選擇.. 又唔想咁遠出九龍讀..加上我女細b.. 得 TT 同萊恩 offer 咋..

其實我女係坐得定..  ...

我女細個都好怕羞,所以我先比佢讀多多,想佢多d機會嘗試,同埋大膽d,但依家開始想佢學返多d規矩,所以先轉走。

mamabb2016 發表於 19-3-7 13:00
我女細個都好怕羞,所以我先比佢讀多多,想佢多d機會嘗試,同埋大膽d,但依家開始想佢學返多d規矩,所以先 ...
你介唔介意講你女K會讀邊間?

tyyho1 發表於 19-3-7 12:55

其實我女係坐得定..  ...

我女係九龍塘TT讀緊K1, 初初以為需要外補,但發現其實佢地中文都學好多野,日日返學第一時間係寫自己中英文名,課堂上老師會同佢地寫字,家長日睇功課簿都見到學左好多野,而家每個weekend 都有工作紙帶返屋企做。講到簡單普通話句子,個人認為K1小朋友黎講算係咁..

英文就完全唔使擔心
阿女已有native 口音同好鐘意返學
紀律問題,只知道佢係學校係好聽話好有禮貌,但始終教學模式唔同,唔會係傳統學校乖乖聽話個種坐定定個隻

charchar123 發表於 19-3-26 22:23
我女係九龍塘TT讀緊K1, 初初以為需要外補,但發現其實佢地中文都學好多野,日日返學第一時間係寫自己中英 ...

Thanks for sharing~終於搵到 TT K1 既用家..
我想問你第時係 target 國際學校嗎?
我係擔心考直私會唔夠..

我女女黎緊k2會轉去有幼稚園既國際學校度讀。。

我諗讀間間幼稚園如果想考好學校都需要出去學下野,補下習。但個人認為k1仲好細,學野等佢玩玩下咁吸收無問題,補習可能k2先開始會岩d

charchar123 發表於 19-4-27 14:04
我女女黎緊k2會轉去有幼稚園既國際學校度讀。。

我諗讀間間幼稚園如果想考好學校都需要出去學下野,補下習 ...

請問你本身屋企係咪講英文?
因為我地屋企講中敦...
小朋友只靠呢間學校.. 英文夠唔夠呢?
‹ 上一主題|下一主題