用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教鼓勵閱讀而又不太多功課的本地學校 ...
樓主: windlam88
go

誠心請教鼓勵閱讀而又不太多功課的本地學校  

cafeva 發表於 19-3-12 13:54
官津一樣有, 無乜大分別. 校長老師都一齊玩角色扮演添.

閱讀日我都見很多學校有做

小朋友間能有強烈閱讀氣氛就好

daisylhn 發表於 19-3-12 22:26
我相信一定有津校做到

小囡津校,係熱愛看書,感恩她身邊同學都係書迷,學校沒有太規定要帶書,不過吾知點解個個自己都會帶

回覆 daisylhn 的帖子

讀少一年課程會深嗎?少左功課,默書考試會唔會多返?thanks.

港同

haihaimom    發表於 19-3-18 21:57

聖方濟各英文小學, 宣道小學, 九龍塘學校, 有沒有鼓勵閱讀,
定是操卷多 ?

pekovian 發表於 19-3-11 22:28

認同,好多學校形式上係有晨讀時間,做閱讀紀錄咁,只有好 ...

都不是,
我囡間小學,東區算一線,長假期大約2-3樣簡單功課,仲要係1樣功課係比幾個option任選做一樣,例如學識10個英文新生字,學唱一首節慶歌曲等。

學校好強調閱讀。
小一開始英文keep住派不同的reader回家讀,中文小一下學期要讀50本書。

回覆 anniellm 的帖子

請問邊間學校呢?

其實有很多學校都鼓勵閲讀,但因為多功課和要溫習,所以根本沒有時候間。

happyheart 發表於 19-3-18 00:56
回覆 anniellm 的帖子

請問邊間學校呢?

新基灣,官津。
圖書全部學校提供,除此之外,同學仲可以去圖書館借額外書。

我有時送返學,同學在操場等早會時,都會拎本書出嚟睇。

另外,最正係,佢哋一年四考都是長假期前完成,長假真係可以去玩,去睇課外書。

anniellm 發表於 19-3-18 08:30
新基灣,官津。

可能還是小一,此校應該好谷。

anniellm 發表於 19-3-18 08:30
新基灣,官津。

以下訪問都有略略講學校的閱讀方針及成效:
http://www.jzb.com.hk/m/?a=viewthread&tid=1307

其中講到很多同學一年都讀超過100本書。詳細方針及實踐方法,可入去看看,太多字寫唔晒。

成效:
副校長認為,多元化的閱讀策略使初小學生短短三年間,中、英文水平顯著提升,「以三年級TSA(全港性系統評估)為例,其他學校的英文科大約七十分,我們接近『爆燈』。我認為小朋友多閱讀,對語文有很大幫助,三年間已令我們學生(的成績)跟其他學生有百分之二三十的差距。」

回覆樓主

請問大家有冇好既中文書系列推薦?我囡主要睇英文,其實我想佢睇多D中文書,中文書成日要我陪睇先肯,好采佢中文字都未至於太差!

lulumelody 發表於 19-3-18 08:34
可能還是小一,此校應該好谷。

我鄰居也是讀此校三年級(聽佢嫲講,佢考全級頭20)但每日都會同我小朋友玩。起碼每日都有玩樂時間,我都覺得算係咁...

我囡小一大約每日6樣功課,比起同區其他一線,已經不算太多了。

windlam88 發表於 19-3-13 14:43
聖方濟各英文小學, 宣道小學, 九龍塘學校, 有沒有鼓勵閱讀,
定是操卷多 ?
其他學校唔清楚!不便評論!KTS一定係鼓勵閲讀,無操卷!功課亦唔多,不過程度唔算淺!少抄寫重思考!

回覆樓主

樓主可能要問清楚,你想知係初小,中小或高小先,現實係可以兩個世界~~~

回覆 tigerdad 的帖子

你囡自行閱讀中文睇咩水平嘅書? 初小可以睇閱讀123 - 初階系列如: 小火龍系列, 小勇氣‧大冒險系列

Diversifyedu 發表於 19-3-18 10:09

你囡自行閱讀中文睇咩水平嘅書? 初小可以睇閱讀123 - 初階系列如: 小火龍系列, 小勇 ...

我囡仲係K3,所以我先冇頭緒搵咩中文書比佢

想有系統去讀可以睇:我自己會讀系列, 如果提材有趣想吸引佢睇可以睇工藤紀子, 宮西達也, 屁屁偵探繪本

Diversifyedu 發表於 19-3-18 10:24

想有系統去讀可以睇:我自己會讀系列, 如果提材有趣想吸引佢睇可以睇工藤紀子, 宮西 ...

謝謝你!我去書局望下先