用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教鼓勵閱讀而又不太多功課的本地學校 ...
樓主: windlam88
go

誠心請教鼓勵閱讀而又不太多功課的本地學校  

MrBeast 發表於 19-3-11 20:00
官津學校極其量只能鼓勵和制做氣氛,培養主要都是靠父母

認同,好多學校形式上係有晨讀時間,做閱讀紀錄咁,只有好少數官津形成到濃厚閱讀風氣

pekovian 發表於 19-3-11 22:28

認同,好多學校形式上係有晨讀時間,做閱讀紀錄咁,只有好 ...

官津學校有四百間,當中當然有好或差嘅學校,唔應該只聚焦喺某尐低教育效能嘅學校,我去過幾間唔太出名嘅地區津校,佢地都好努力去提升學生閲讀嘅質素,當中有尐學校都有搞閲讀學會、Book Fair等活動等等。家長可以觀察下學校圖書館嘅藏書種類、是否經常更新,睇下學生有冇良好嘅閱讀報告,就會清楚學校對培養閱讀方面嘅質素,多了解心儀嘅學校,津校未必冇好嘢,千祈唔好走寶。

唔好意思我想借位問一問各位意見⋯⋯
我小朋友K3,食飯時、去洗手間、放學回來一有時間都會坐下來閱讀, 但大部份時間都係睇同一系列嘅書(ORT), 有時也會看其他圖書。
我有時會問佢,你究竟明唔明白英文書嘅內容?你可否讀一段給媽媽聽。她總是不肯讀給我聽⋯我係咪唔應該逼佢呢?有時我見到佢淨係睇圖畫,有時佢又真係睇晒啲文字。但總唔肯講故事內容給我聽,只叫我自己睇,怎麼辦??你哋小朋友係迷都係咁呢?請指教!

pekovian 發表於 19-3-11 19:40
家校都強調閱讀,效果會相得益彰

部份名津未必注重閱讀,重操卷背誦,小朋友做完功課溫埋書都夠鐘瞓覺。 ...

明白, 但學校我唔係我們能夠控制你想讀邊間就讀邊間, 只能盡力而為。
而且, 學校的閱讀時間, 一定吾及屋企的時間多。

真道,非常多閱讀活動

Fchu 發表於 19-3-12 00:10
我小朋友K3,食飯時、去洗手間、放學回來一有時間都會坐下來閱讀, 但大 ...

我叫我女讀俾我聽
ORT 要佢讀出來
再解中文我聽
之後我再講一次解一次準確生動d
我係working mom
不在家時由佢自己睇
但我估嗰d時佢睇圖畫多

我小朋友K3,食飯時、去洗手間、放學回來一有時間都會坐下來閱讀, 但大 ...

我女都有睇ORT,又係叫佢讀唔肯,叫番我讀,我為有特登讀錯字,佢一聽到我讀錯,佢會即時更正我,之後引佢自己睇同讀。

我都有你一樣的經歷.
大家都明白, 如果小孩子可以朗誦, 父母一起討論一下故事內容, 情節, 延伸問題/活動當然:"成效"更顯著
無奈我小朋友不喜歡, 以上所有, 佢只會覺得阻住佢睇書。

我"捱"過了這一階段了, 上到小一開始, 佢開始肯大家傾下內容, 分享一下.

我覺得最重要佢是享受睇書, 可以做到以上就相得益彰, 做不到就不要迫, 成為了負擔, 佢便無興趣再睇書了.

yypochacco 發表於 19-3-12 08:20
我女都有睇ORT,又係叫佢讀唔肯,叫番我讀,我為有特登讀錯字,佢一聽到我讀錯,佢會即時更正我,之後引佢自己睇 ...

我都是用尼個方法.  耐唔耐睇下佢是否真是聽緊我讀.

MrBeast 發表於 19-3-11 20:00
官津學校極其量只能鼓勵和制做氣氛,培養主要都是靠父母

官津 和 直私 係培養閲讀風氣上有乜唔同?~~~

mcl203 發表於 19-3-12 12:26

小朋友的直資學校:
學校規定小朋友帶一至兩本課外書返學,早上有早讀時間、會有閱讀車放在班房出面比小朋友㨂;午休有時有閱讀活動、功課堂做完功課可看書,每班房內都有小小的閱讀閣;當然少不得每週的閱讀記錄,但不是強制性,記錄得多有獎勵
仲有大型的故事角色扮演,是一年一度的盛事!

我小朋友確實是小書蟲,返學睇、小息睇、同學交換睇、回家第一件事睇書、一有等待時間就看書;去街帶書睇、等位睇書⋯⋯

但都要督促佢先做好功課溫好書再看書

mcl203 發表於 19-3-12 12:26
官津不是冇可能不過資源有限,直私少了些限制又可揀閲讀好的學生,事半功倍(我估)

daisylhn 發表於 19-3-12 12:55

小朋友的直資學校:

即係可以係同津校無分別~~~

MrBeast 發表於 19-3-12 12:56
官津不是冇可能不過資源有限,直私少了些限制又可揀閲讀好的學生,事半功倍(我估) ...

培養閲讀風氣我估唔太関資源問題,只係學校教學模式取向唔同,官津學校一樣可以培養好既閲讀風氣~~~

mcl203 發表於 19-3-12 13:02
培養閲讀風氣我估唔太関資源問題,只係學校教學模式取向唔同,官津學校一樣可以培養好既閲讀風氣~~~
...
我想真的要校長和老師們很有心先得,仲要承受到呈分/tsa/pres1壓力

daisylhn 發表於 19-3-12 12:55

小朋友的直資學校:
官津一樣有, 無乜大分別. 校長老師都一齊玩角色扮演添.

MrBeast 發表於 19-3-12 13:49
我想真的要校長和老師們很有心先得,仲要承受到呈分/tsa/pres1壓力

其實你所指咪一樣出現係直私,另官津亦唔一定係會睇重PS1, TSA和呈分㗎~~~

回覆 Fchu 的帖子

我的女兒也一樣. 我會讚"您英文很好,
不如教我"。 我們選擇了一本中英對照書。 我讀中文,她讀英文。她感開心, 並且不停地讀.

mcl203 發表於 19-3-12 14:03
其實你所指咪一樣出現係直私,另官津亦唔一定係會睇重PS1, TSA和呈分㗎~~~
...
無中学部既津小会睇重d?尤其係二線津小。

mcl203 發表於 19-3-12 12:59
即係可以係同津校無分別~~~

我相信一定有津校做到