用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已讀緊小一,想轉校!轉校會對小孩有影響? ...
go

已讀緊小一,想轉校!轉校會對小孩有影響?

本身派位中原...扣門入咗筲官!現在覺得學校殘舊!但本身小孩成績一般....應該轉定唔轉呢?轉又對小孩有無影響呢?

想清楚原因,值得就轉,轉校次數不能多,亦不要草率決定。

但校舍殘舊又唔肯定係一個好重要的因素...

唔會因為校舍殘舊而轉校, 係咪有其他苦衷?

成績-般可以轉得去边?

pinky918 發表於 19-3-6 11:36
本身派位中原...扣門入咗筲官!現在覺得學校殘舊!但本身小孩成績一般....應該轉定唔轉呢?轉又對小孩有無 ...

學校殘舊唔係一早知咩

picamama 發表於 19-3-6 13:55
學校殘舊唔係一早知咩

因為當時無得選擇!如果唔入就要入中原....

5tgb    發表於 19-3-17 14:16

pinky918 發表於 19-3-6 13:58
因為當時無得選擇!如果唔入就要入中原....

但小朋友如果讀得開心無謂又轉?同視乎你有甚麼更好的選擇

Yanamami 發表於 19-3-6 13:53
成績-般可以轉得去边?

我都想知....有念過去明德或者愛官!但由筲官轉愛官又有啲無聊....

回覆樓主

成績一般,轉同level學校都應該唔會收

pekovian 發表於 19-3-6 14:34
成績一般,轉同level學校都應該唔會收

明德同Level ?

5tgb    發表於 19-3-17 14:17

pinky918 發表於 19-3-6 15:07
明德同Level ?
正常轉插班, 就一定要成績好, 或降班。你小朋友P1成績一般, 即係話學校課程對於佢係合適, 無太淺。如果學校師資無問題, 升中表現無問題, 校舎又唔係危樓, 就一動不如一靜。轉校一般都要考插班試, 成績一般既學生好難打動到對方收人。而且, 呢間學校响你當初危難既時候出手救咗你, 你無理由為咗咁既理由轉校掛。

係咪今年P1已經cut咗雙非, 所以好多學位剩?

little_yolky 發表於 19-3-6 15:26
正常轉插班, 就一定要成績好, 或降班。你小朋友P1成績一般, 即係話學校課程對於佢係合適, 無太淺。如果學校 ...

未呀, 九月開學先係冇雙非年.

本身派位中原...扣門入咗筲官!現在覺得學校殘舊!但本身小孩成績一般....應該轉定唔轉呢?轉又對小孩有無 ...

我係過來人. 地區小學插同區小學
我覺得考插班靠運氣. 至於適應, 要睇小朋友, 呀仔用兩三個月. 我間中問呀仔, 鍾意邊間, 佢話舊校好D. 不過而家都開心.

就咁睇你好似只是因爲校舍殘舊就成為要轉校嘅原因,如果真係咁... ... 對唔住,我真係o咗咀。

回覆樓主

多謝你地比意見我!
殘舊嘅校舍好似無咩資源會放落去咁!我只不過怕我無幫孩子選擇得最好...

學習上可以比仔女最好的
永遠係父母陪伴嘅時間
關鬼學校資源事
只要父母陪學習
乜學校都可以出精英

pinky918 發表於 19-3-6 19:15
多謝你地比意見我!
殘舊嘅校舍好似無咩資源會放落去咁!我只不過怕我無幫孩子選擇得最好...
...

明白你的憂慮,的確,校舍殘舊可能反映學校資源不足。但如果學校資源充足下,資源投放是否得當、學生能否真的受益,又當別話。

小朋友的成長路上,並不單單依靠學校有優美環境、師長悉心教導,就能夠學有所成、快樂成長。我認為更重要的是家長的參與,日常家長的指導和督導,當然還有小朋友自身的努力。讀書靠自己,在乎你願意、能夠付出幾多。

ar_mak 發表於 19-3-7 02:57
如果只係學校殘舊,可唔可以試下組織家長義工,搵幾個家長夾手夾腳買罐油,一齊去油靚間學校呢? ...
家長義工一般都係媽咪多喎, 而且外牆要搭棚, 要有牌呀。剩係油地下果層, 咪仲核突。

醒目開學勳章

pinky918 發表於 19-3-6 19:15
多謝你地比意見我!
...
其實外牆已經髹過,以前仲殘
其實筲官小響區內算寶寶哋,成績一般真係唔知可以轉去邊,但至少有聯繫位去筲官