用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book  

shadeslayer 發表於 19-3-11 13:01
練習都有用,可以補底。
練習補唔到底架, 補底係唔明, 要搞明佢, 所以要明咗至做練習, 練習係用嚟鞏固架。好似阿妹, 未明你走去要佢做練習, 無用既。家姐明咗, 就用練習嚟鞏固。

bobbob 發表於 19-3-11 13:25
成日聽你咁申真係唔知點解仲要俾錢讀
咪因為夠自由囉。讀得唔好老師唔會鬧人架, 連阿妹都俾老師讚架。唔緊要啦, 間間學校都有缺點既, 好過去死谷果D丫。

shadeslayer 發表於 19-3-11 13:06
咁你係比較有理智丫嗎。
我當你呢句係讚我喇。

我哋學校又好少顛狂家長, 唔係無, 只係比較少。可能係咁, 所以banding係差D。

little_yolky 發表於 19-3-11 14:03
練習補唔到底架, 補底係唔明, 要搞明佢, 所以要明咗至做練習, 練習係用嚟鞏固架。好似阿妹, 未明你走去要佢 ...

語文/英文,好多野見得多做做下就識。點解 Birds in the tree,用得多便知,不用解。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-11 14:15
語文/英文,好多野見得多做做下就識。點解 Birds in the tree,用得多便知,不用解。
...
一聽到咁既講法真係把幾火, 阿妹就好似你咁, 隨口up當秘笈。每次問佢點解填果個答案, 就答我:順口囉。

IloveJJ 發表於 19-3-11 13:54
我覺得直情係主因。

同意。
絕對係集體行為造成嘅惡性循環:
1.有學生(資優或早教)超前,考級頭甚至級一
2.中上成績同學家長知道後開始谷子女
3.校方發現多咗人8,9字頭,覺得可以再提升,課程加深或教快
4. 1.嗰批學生家長,有部份超前變得唔明顯,加入谷嘅行列,2.嗰批家長谷嘅力度加大
5.3.情況又出現
餘此類推,苦了孩子。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-11 14:19
一聽到咁既講法真係把幾火,  阿妹就好似你咁, 隨口up當秘笈。每次問佢點解填果個答案, 就答我:順 ...
我仔到而家都係憑感覺答題,連默書都唔溫,又無乜問題喎

bobbob 發表於 19-3-11 14:28
我仔到而家都係憑感覺答題,連默書都唔溫,又無乜問題喎
你估我果個係你果個咩, 英默溫少陣都唔得呀。

IloveJJ 發表於 19-3-11 14:41
無錯,正是!

所以我覺得與其怪學校不斷考深,不如怪家長,點解唔得都要去追?呢個世界真係有啲細路好叻, ...

聽聞有啲家長都好極品㗎:
1) 個女明明係文人,英文好音樂叻但公主病,怕俾人鬧怕俾人笑,怕污糟;阿媽竟迫佢讀理科,鋪路叫佢做護士。
2)個女係藝術天才,喜歡 Bio, 討厭 chem, 數學成績中下,父母想迫佢讀理科,睇個勢佢都入唔到(因為校內選科理科必讀 chem, 而佢 chem 中下)

YolandaTam 發表於 19-3-11 15:09
聽聞有啲家長都好極品㗎:
1) 個女明明係文人,英文好音樂叻但公主病,怕俾人鬧怕俾人笑,怕污糟;阿媽竟 ...
極品家長唔係依家至有。好幾年前, 有位教歷史老師, 有女學生文理兼擅, 但學生鐘意歷史多D, 當年唔係DSE, 文就文, 理就理, 個女仔順理成章揀讀歷史。極品阿媽又唔敢得罪個女, 於是乎靜雞雞去學校, 見歷史科老師, 劈頭一句:你放過我個女啦! 歷史老師嚇一跳, 我幾時想殺咗你個女。

little_yolky 發表於 19-3-11 14:19
一聽到咁既講法真係把幾火,  阿妹就好似你咁, 隨口up當秘笈。每次問佢點解填果個答案, 就答我:順 ...

隨口up當秘笈,但又啱,無問題呀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 19-3-11 20:45
咁點解你(地)又會認為,閱讀是學習的樹林呢? PS:閱讀或者做練習,其實都係樹木,樹林是由不同的樹木組合而成.  ...

咁點解你(地)又會認為,閱讀是學習的樹林呢?

Cxxxxxx

我無咁講,別制造稻草人然後攻擊之。

shadeslayer 發表於 19-3-11 13:52
我說難,不是說異類。十科八科得2科有好奇心,好過無。

你要求真係好鬼高既姐,初中十科八科有2科有興趣,我覺得好OK了,到高中咪可以揀來選修囉。

我仔高中,剛剛問咗佢,讀書悶嗎、邊科有趣啲?佢答我中英文悶囉,maths & science 唔悶,幾好玩,佢係一個星期要出去操一次數既情況下,都中意maths,覺得做咗條高難度既題目,有挑戰性,唔悶,又因為對maths產生興趣,佢越讀越好,係統測及中期試,都攞到9X分,比初中進步咗。同理,有啲中意睇書讀文學既人,會認為中英文、中西史好有趣架。

認真讀書的人,係中學對某啲科目會產生興趣。

October. 發表於 19-3-11 21:23
你要求真係好鬼高既姐,初中十科八科有2科有興趣,我覺得好OK了,到高中咪可以揀來選修囉。

我仔高中,剛 ...

香港教育環境鼓勵更早,更快,更深。幼稚園背乘數表補習,小學TSA操卷,呈分試一分不能少。中學分班選科DSE也是絕不能有差遲。

有冇學生在咁環境上對學習有興趣?當然有,但不是因為這樣的教育,是 despite 這樣的教育。

ar_mak 發表於 19-3-11 20:45
咁點解你(地)又會認為,閱讀是學習的樹林呢? PS:閱讀或者做練習,其實都係樹木,樹林是由不同的樹木組合而成.  ...
//閱讀不是不重要,但重要性已經由幾廿年前既"十分重要", 變成"普普通通",接受現實啦升把啦=.="//

意見可以不同,但事實要搞清楚。幾廿年前嘅世界係咁嘅,我兩個姊姊是五十後,我是六十後,我弟弟是七十後。我們四人小學時的課外英文閱讀是零。課內的所謂英文閱讀也只不過是每兩星期一次閱讀一篇短文,做閱讀理解練習。至於學生有沒有真的閱讀這短得可憐的文章,也不會理會,何來十分重要呢?

當時,根本未聽過閱讀重於練習的論調。亦因為如此,我們四姊弟升中時都是英文文盲。

shadeslayer 發表於 19-3-11 19:06
隨口up當秘笈,但又啱,無問題呀。
咪即係亂up囉。