用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-3-8 11:14
冇錯,能夠好有興趣好有熱誠咁每日去做補充練習,真係唔錯.
你唔駛咁講呀, 真係有D咁既人架, 我大女真係好有興趣同熱誠咁做補充練習架, 佢儍架。

ar_mak 發表於 19-3-8 11:29
數學有PISA,英文我就唔知有咩比較有說服力既報告,可以去證明你所講的事實.

事實係,教育是希望學生能夠透過 ...
唔係喎, 我細個時因為家姐好衰, 唔教我, 我D數學題真係題題要靠自己諗架。有D難題, 搞盡腦汁, 諗咗粒幾鐘終於諗到, 真係好開心架。做視藝功課, 可以做到好完美, 真係好滿足架。點解你覺得依家既小朋友唔會呢?

ar_mak 發表於 19-3-8 11:17
咁樣,態度係緊要,但如果用一個唔重視結果既態度去處事,又有冇帶出一個新的觀點? ...

當然希望個結果是高分數令人滿意,不過每個小朋友的資質都並不一定天資聰穎,所以首先有一個良好的學習態度是第一步,盡力而為,所以我覺得着眼點唔係分數行先。

簽名被屏蔽

shadeslayer 發表於 19-3-8 07:44
多接觸語文,是好的。但吊詭的地方是,一般香港學生學英文,多做練習只能補底,並不能拔尖。做幾多練習也不 ...

個底好,已很不錯了。

little_yolky 發表於 19-3-8 11:36
你唔駛咁講呀, 真係有D咁既人架, 我大女真係好有興趣同熱誠咁做補充練習架, 佢儍架。 ...

呢排花多了時間揀補充 ...
發現原來有好些小朋友,係自己去買補充架!無大人陪的。

IloveJJ 發表於 19-3-8 11:46
依家啲小朋友,邊有機會無人教?邊有機會攪盡腦汁諗通?我成日响圖書館,見啲媽咪同補習老師就真係攪盡腦汁  ...
對唔住, 我住堅離地, 見有帖出問小一補全科, 我同C6講, 我哋已經輸在起跑線了。

好似係P3/P4? 家姐有英文worksheet, proof reading果D呢, 有一題唔識, 我同佢搞盡腦汁都唔知邊度錯, 後來我suggest咗其中一度可能係錯。原來佢有懷疑, 仲不斷咁諗, 後來第二日返到學校叮一聲諗到, 又真係啱喎, 開心到佢呢。

又好似視藝, 因為基本上唔會返屋企做, 佢哋好努力咁做完, 個效果自己滿意, 都好滿足架。

Olympian 發表於 19-3-8 11:48

呢排花多了時間揀補充 ...
總係有一批儍人的。

little_yolky 發表於 19-3-8 11:36
你唔駛咁講呀, 真係有D咁既人架, 我大女真係好有興趣同熱誠咁做補充練習架, 佢儍架。 ...
做到就會有興趣

MrBeast 發表於 19-3-8 12:05
做到就會有興趣
係呀, 好似人見人憎既HKAT練習, 老師話60分做到4X分已經係好好, 佢做到老師話個標準, 就好開心, 就越做越起勁, 咪越做越好囉。呢D嘢無他既, 有興趣就會入腦, 咁咪高分囉。你話要個底好就難啫。

ar_mak 發表於 19-3-8 12:59
活係你既陰影底下,我覺得我每講一段說話,感覺就好似跑完渣馬咁索氣.

話時話, 我兩個小朋友都話有阿媽太叻有壓力喎。原來叻都係罪嚟既。我之前以為只有家姐有, 近日我問妹妹, 原來响我巨大既身影底下, 佢都有壓力, 只係平時表現得無所謂。真係 好彩我自己阿爸阿媽無乜特別(可能係好叻, 但只係佢哋低調), 所以無乜壓力。唔怪得佢兩個都鐘意C6多D。C6係差不多先生嚟。

ar_mak 發表於 19-3-8 12:57
反而我就係想講,如何去同小朋友面對"肯做,但錯哂!"呢種挫敗感. 例如咁,你既語言是"不過每個小朋友的資質都 ...
如何去同小朋友面對"肯做,但錯哂!"呢種挫敗感 ===> 點會有挫敗感, 只要佢肯做, 下次就會啱一兩題了。响教阿妹既經歷入面, 我學到好多。終有一天, 黎明會到來, 始終會見到陽光, 只睇你肯唔肯堅持。

BTW, 我堅覺得小朋友既挫敗感, 九成都係來源於父母。好似我C6果類人, 好難叫小朋友有挫敗感的。默書6X分, 佢話真係好, 合格, 下次仲可以好容易有進步既空間。默書5X分, 佢話, 哇, 差幾分就合格喇, 下次再努力就得, 好容易就可以高分過今次。家姐考試99分, 佢話家姐攞咁高分做乜, 我(佢自己)好大壓力喎, 下次媽咪就會要求100分做標準, 我好難做喎。

jli008 發表於 19-3-8 11:44
沒錯,現今香港大部份都是以這不良心態去學習. 孩子主動做是有他一定的原因!
父母應該是陪孩子做他/她喜歡的 ...
我細女喜歡做既事, 就係日日做唔同既圖工

little_yolky 發表於 19-3-8 10:44
其實也不一定要學有所成、名列前茅。只要比上不足, 比下有餘, 有興趣有熱誠, 咁都唔錯。 ...

有興趣有熱誠

Xxxxx

對語文有興趣,易過對語文練習有興趣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 19-3-8 10:44
其實也不一定要學有所成、名列前茅。只要比上不足, 比下有餘, 有興趣有熱誠, 咁都唔錯。 ...

對學習有興趣有熱誠,不一定由愛做練習表現出來。 愛做練習的原因,可能不是有興趣有熱誠。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 19-3-8 11:29
數學有PISA,英文我就唔知有咩比較有說服力既報告,可以去證明你所講的事實.

事實係,教育是希望學生能夠透過 ...

依你的現實,愛做練習的原因就不是因為對學習有興趣和熱忱。
‹ 上一主題|下一主題