用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book  

little_yolky 發表於 19-3-14 12:16
係, 佢學開琴, 我打住4/4指揮, 唱一次個音佢聽, 佢一點就明。佢開頭唔識睇譜, 三拍太短, 半拍太長, 首歌個 ...
有些kol 會指出/示範凡人common mistakes, 之後再講如何enforce 正確姿勢/方法,不過要搵,但e加有big data, 好多時會送上門

MNIF 發表於 19-3-14 13:57
這個嗎,真的不好說,一字暗蔵許多玄機。不過你有此想法,亦不是一般人所想。 ...
但係「楊定一」三個字筆劃差咁遠, 仲要係尾一個字筆劃最少, 寫名好難寫得靚。

little_yolky 發表於 19-3-14 15:42
但係「楊定一」三個字筆劃差咁遠, 仲要係尾一個字筆劃最少, 寫名好難寫得靚。 ...
我識幾個用個一字在名中間, 主要原因是夾筆劃數目,
另外有些說個姓名前後字太多筆劃, 中間少些可以被罰抄時快D抄完..

醒目開學勳章

HaYi 發表於 19-3-14 21:20
我識幾個用個一字在名中間, 主要原因是夾筆劃數目,
另外有些說個姓名前後字太多筆劃, 中間少些可以被罰抄 ...
唔怪得蕭若元改個仔個名做定一(不過呢位人兄嘅作風就),多啲筆劃罰抄實喊

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-14 15:42
但係「楊定一」三個字筆劃差咁遠, 仲要係尾一個字筆劃最少, 寫名好難寫得靚。 ...
個名好難裝得靚

nkd 發表於 19-3-14 09:41
我仔小學時懶到出汁,餵佢grammar book,拖拖拉拉,大大力質佢佢先至咬兩口敷衍,算了。太悶,那裡有動力 ...

//我仔小學時懶到出汁,餵佢grammar book,拖拖拉拉,大大力質佢佢先至咬兩口敷衍,算了。太悶,那裡有動力做。後來他跟同學讀英文小說,日日捧著廢寢忘餐,英文越來越好,嘲笑我做grammar晒佢時間,佢一望就自然知順唔順口岩唔岩。

\\教育是希望學生能夠透過學習,去產生愉悅,或者興奮既感覺\\

做沉悶的功課已經不愉悅,還要加碼?那麼教育倒過來是去產生痛苦、抑鬱?

我想,教育的目的不止是為了快樂,只是透過快樂和自信而更有效的學習。//

英文學習,練習效用低,閱讀效用高,根本就是萬應萬靈,所有重閱讀、輕練習的學生都有優良的英語程度,尤其是文法, 並不是早期閱讀派的專美。

奉勸樓主,不要再添加學校功課以外的練習給孩子了。