用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book  

Olympian 發表於 19-3-8 11:44
個底好,已很不錯了。

唔,補底即不滯後太多,並不等如「底好」。在我心目中係有分別的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 19-3-8 13:13
如何去同小朋友面對"肯做,但錯哂!"呢種挫敗感 ===> 點會有挫敗感, 只要佢肯做, 下次就會啱一兩題了。响教阿 ...

小朋友挫敗感除咗來自父母仲有老師同朋輩。
小女成日以為做啱晒係應份。
上星期六下午,佢做緊數,係 deductive geometry。
女:阿爸,我覺得自己好蠢。
老公:唔係吖,你數同 IS 都幾好㗎。
女:咁點解我好似乜都做唔到咁嘅?
老公:點解咁諗 ?你諗到啲數點計無成功感咩 ?
女:無喎,做到係應份㗎嘛!
老公:咁你認為點先係做到呢?級一?
女: ......

shadeslayer 發表於 19-3-8 13:49
對學習有興趣有熱誠,不一定由愛做練習表現出來。 愛做練習的原因,可能不是有興趣有熱誠。
...
佢對攞分數有興趣有熱誠呀。

YolandaTam 發表於 19-3-8 14:42
上星期六下午,佢做緊數,係 dedu ...
係呀, 剩返果一兩成, 係來自老師。反而如果同學好既話, 一般幫助多過挫敗。樣衰同學另計。

YolandaTam 發表於 19-3-8 14:42
上星期六下午,佢做緊數,係 dedu ...
我小朋友low self esteem ,成日都覺得自己乜都做唔到,花左好多功夫先叫好d d

little_yolky 發表於 19-3-8 12:43
係呀, 好似人見人憎既HKAT練習, 老師話60分做到4X分已經係好好, 佢做到老師話個標準, 就好開心, 就越做越起 ...
其實我也是無意中發現,有次d練習太難,於是找了上一年的比小朋友做,做完竟然話想再做
明乎其實退一步海闊天空

little_yolky 發表於 19-3-8 14:46
佢對攞分數有興趣有熱誠呀。

咁佢對攞分數有興趣有熱誠,未必真正對學習有興趣有熱誠,你有冇問題?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-3-8 15:59
我小朋友low self esteem ,成日都覺得自己乜都做唔到,花左好多功夫先叫好d d
或者要係非學業範圍,找回自信心,例如運動,音樂,畫畫,口才等等。 沒有自信心比成績差更需要重視。

成績唔會影響一世,自信心會!

Osiana 發表於 19-3-9 05:55
或者要係非學業範圍,找回自信心,例如運動,音樂,畫畫,口才等等。 沒有自信心比成績差更需要重視。

成 ...

是的,and more precisely 是要成功經驗,其實學業也可以,但若果本身已跟得辛苦或competition v strong,咁可以找樣eca, 但也要是做得到和做得好。
學校亦有個成長的天空計劃,好正

maifunglay 發表於 19-3-6 11:23
上年買左本grammar book比佢 叫佢做多d練習
點知叫極佢都唔肯做,鬧又鬧過,氹又氹過都係唔得
叫左個幾月之後 ...

恭喜哂!

ar_mak 發表於 19-3-9 00:42
一隻倉鼠,係個滾輪入面狂跑. 我地要判斷隻倉鼠咁做係咪合理,首先要了解佢個目的. 如果隻倉鼠答你咁做係為左 ...

你以為香港的教育環境,是培養甚麼的孩子。

IloveJJ 發表於 19-3-9 12:10
無論學校幾深,其實都有辦法响學業上獲得成功感。我時常同細路咁講,唔係同人比,係同自己比。
只要自己有 ...
同意唔同人比的心態、肯定小朋友的進步是好方法,但在校和三姑六婆面前其實好難避免,所以最好都去發掘下亮點

maifunglay 發表於 19-3-6 11:23
上年買左本grammar book比佢 叫佢做多d練習
點知叫極佢都唔肯做,鬧又鬧過,氹又氹過都係唔得
叫左個幾月之後 ...
明白你,你既開心就好似我仔終於肯去操數咁,我直頭覺得感動。

little_yolky    發表於 19-3-11 11:52

ar_mak 發表於 19-3-10 10:47
咪住先,香港既教育環境,係由幾多舊野組合而成先? 咁你係家長都係入面既其中一舊野啦~!

PS:呢次我真係唔太 ...

教育環境,當然包括家長。

看試題,只是教育環境的少少表徵,是樹木,不是樹林。

一日教育環境仍是幼稚園起鬥快鬥多鬥深,一日也苦了孩子。沒有能力過人的孩子,自處就是家長認識和接受孩子,再「看開一點」。

那個家長不想自己的子女出色?小弟也不例外,今天和大家分享一件開心的小事。

今早,已大學畢業的女兒到王華湘中學參加一個寫作比賽,她說中學組有很多學生參加,但成人組人數卻非常少。她能取得獎項固然好,但她有膽量去參加已經令乃父老懷安慰了,是家庭教育上一大成功。

小弟和shadeslayer在這裡大聲疾呼了十幾年,強調做練習的低效能,兩人的女兒都看輕做練習。結果如何?

我曾將女兒從小六到大學三年級的幾篇文章po出,在以下見到:
《中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法》
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &tid=3553735&page=1

承蒙錯愛,有些網友留言讚賞我女兒的中文寫作能力,基於「謊言講過三次就變成真理原則」,小弟也相信女兒中文了得。

十幾年前,「閱讀是學習語文最佳方法」這種講法幾乎是不存在的。「做練習是學語文的最佳方法」才是幾乎所有人的信念。但我這個從未安排過中文練習給女兒做的家長卻培養出這種中文程度的女兒。

我十幾年前已經時常說,光做中文練習而忽視閱讀的,絕不能學好中文,也就是說,你們只做中文練習而不閱讀的孩子,日後中文能力不可能和我女兒相提並論。我的言論當然是大言不慚,但你們怎樣去反駁呢?

xxx   xxx   xxx   

我同樣地反對英文文法練習,在這個平台已經罵了十幾年,認為只著重文法練習而不閱讀,文法是不可能學得好的。

我女兒所讀的臻美小學不著重文法練習,我本人亦絕少讓女兒做額外的文法經習,所以她的

文法

訓練,遠少於一般學生,更遠遠少於一般band 1生。

女兒中學進入了一間傳統band 1中文學校。如果文法練習對文法很有幫助,那麼我女兒在中學時文法程度和同學相比是較差的。但結果完全相反,我女兒的英文程度,和她那些多做練習、少閱讀的同學相比,是全方位的勝利,包括閱讀能力、詞彙量、文法能力、聆聽能力、會話能力……。總之,女兒的英文程度,在這些只做練習不閱讀的同學們是鶴立雞群的。

我女兒英文強而有力的對手只在英文中學。在英文中學,老師、家長、學生都不知道閱讀是學習英文的最佳方法,但因為是英文中學,有學習動機的學生不得不閱讀。閱讀多了,閱讀能力、詞彙量、文法能力、聆聽能力、會話能力都會好,自然是我女兒的強勁對手。

其實,孩子肯做文法練習,可能會步女兒所讀band 1中文中學同學的後塵,文法差勁。是喜?是悲?

shadeslayer 發表於 19-3-8 17:07
咁佢對攞分數有興趣有熱誠,未必真正對學習有興趣有熱誠,你有冇問題?
...
你先有無問題, 你係咪唔記得自己幾十年前讀書時既情況? 依家local school啲課程又悶又無聊, 有興趣同誠誠攞分數都已經偷笑, 咪等佢响攞分數個過程中學到幾多得幾多囉, 好過連攞分數既熱情都無埋丫, 中英數常, 真係唔覺佢有乜熱誠喎, 中學課程有趣D, 希望到時佢自己搵到啦, 我都係要到中學至有學習熱誠既。小學? 靠記性啫。