用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book  

shadeslayer 發表於 19-3-13 20:02
高中唔使父母幫喇。
想幫都真係無能為力了。所以搵對象, 真係要加多項條件, 自己讀文科, 最好搵個理科, 藝術唔掂, 就搵個音視掂既。

shadeslayer 發表於 19-3-13 20:25
你完全支持讀白話文,打下遊戲,不多背經典,會天才變蠢才?

我深信打機可以成材既, 真係鳯毛麟角。不論中英文, 經典都應該多睇, 背到緊係最好。白話文, 真係少睇無壞, 尤其响有限時間下, 仲要人哋背默, 真係浪費小朋友既光陰, 我寧願老師要小朋友背相同字數既古文。

仲有果D討厭既修辭手法, 都唔知學嚟做乜, 睇多D咪識用囉, 又明喻又暗喻又借喻, 考到你顛咗。

little_yolky 發表於 19-3-14 08:17
想幫都真係無能為力了。所以搵對象, 真係要加多項條件, 自己讀文科, 最好搵個理科, 藝術唔掂, 就搵個音視掂 ...

生著我阿女咁,話知你係龍應台定愛恩思坦,也不受教。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 19-3-13 22:34
其實你份人都幾穩陣,執藥咁執,樣樣都執D.
雖然我唔明你講乜, 不過, 我係穩陣派就大家都知。而且學習樣樣都執D咪幾好, 學多幾門功夫, 唔好獨孤一味丫嘛, 多元化呀。納百家之長之厚己, 從來係我做人既宗旨。

shadeslayer 發表於 19-3-14 08:23
生著我阿女咁,話知你係龍應台定愛恩思坦,也不受教。
今日要考牧童笛, 我好震驚阿女學咗5/6年琴原來唔識睇譜!佢D拍子錯晒, 我教咗成晚, 一邊做指揮一邊講解。你話自己唔增值一下, 到大難臨頭至慢慢學, 咪蚊瞓囉。原本我係好悠閒咁打手機既, 聽到阿女吹俾C6聽, C6同阿女講, 好似有D音錯咗喎, 阿女問邊度, C6即刻就話唔知, 去問媽咪。原來C6當年上音樂堂只係唱歌仔, 無學樂理既。

恭喜樓主

ar_mak 發表於 19-3-8 11:29
數學有PISA,英文我就唔知有咩比較有說服力既報告,可以去證明你所講的事實.

事實係,教育是希望學生能夠透過 ...

我仔小學時懶到出汁,餵佢grammar book,拖拖拉拉,大大力質佢佢先至咬兩口敷衍,算了。太悶,那裡有動力做。後來他跟同學讀英文小說,日日捧著廢寢忘餐,英文越來越好,嘲笑我做grammar晒佢時間,佢一望就自然知順唔順口岩唔岩。

\\教育是希望學生能夠透過學習,去產生愉悅,或者興奮既感覺\\

做沉悶的功課已經不愉悅,還要加碼?那麼教育倒過來是去產生痛苦、抑鬱?

我想,教育的目的不止是為了快樂,只是透過快樂和自信而更有效的學習。

IloveJJ 發表於 19-3-14 09:42
你記唔記得我最初係回應你,你話如果個女有野唔明,你唔識無得答佢,我話細路學既野,父母唔需要識晒,只 ...
咁我都要自己識咗, 至識得教佢如何查資料架。

MNIF 發表於 19-3-14 09:50
你就當講笑啦。有時間去YouTube 睇睇,查找揚定一博士說為何要誦讀經典。
多謝你認真回答.

https://zh.wikipedia.org/wiki/楊定一

這個嗎?

hm... 會唔會因為係巴西無得學中文所以自學古文?

little_yolky 發表於 19-3-14 08:22
我深信打機可以成材既, 真係鳯毛麟角。不論中英文, 經典都應該多睇, 背到緊係最好。白話文, 真係少睇無壞, ...
原來你n喻都會din? i feel much better now

little_yolky 發表於 19-3-14 08:40
今日要考牧童笛, 我好震驚阿女學咗5/6年琴原來唔識睇譜!佢D拍子錯晒, 我教咗成晚, 一邊做指揮一邊講解。你 ...
未必所有都得,但好多東西e加我都是一起和小朋友上utube 搵,細路學野快,跟著就會自己做

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-14 08:22
我深信打機可以成材既, 真係鳯毛麟角。不論中英文, 經典都應該多睇, 背到緊係最好。白話文, 真係少睇無壞, ...
有啲學校連英文都考修辭手法,問你點頂?

MrBeast 發表於 19-3-14 11:56
未必所有都得,但好多東西e加我都是一起和小朋友上utube 搵,細路學野快,跟著就會自己做 ...
係, 佢學開琴, 我打住4/4指揮, 唱一次個音佢聽, 佢一點就明。佢開頭唔識睇譜, 三拍太短, 半拍太長, 首歌個拍子錯晒。噚日吹咗1X次, 吹到佢幾乎斷氣。