用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-3-13 12:17
其實到中學都應該自己溫喇,最多唔識可以問,但唔可能篤住佢溫,點都要放手喇
...
唔單止任篤二脈,仲有溫習方法,平時make notes 習慣,講真lei d 嘢我中三都冇做

IloveJJ 發表於 19-3-13 12:29
我都係認為先攪好母語,對個人認知、學習,都較好,所以我選擇先著重母語。

但你無學Eviepa咁,B1都走去 ...
我記得佢果間好似係B1中中? 中中對於英文既培養, 的確係有影響。不過, 如果入到PC, 我一D都唔會介意。

MrBeast 發表於 19-3-13 12:28
唔單止任篤二脈,仲有溫習方法,平時make notes 習慣,講真lei d 嘢我中三都冇做 ...
乜你咁架, 阿女P4已經上堂 jot notes了, 中三都可以唔做既?

IloveJJ 發表於 19-3-13 12:33
我一向培養自學,即使而家小學,我都好多野唔識。我教佢哋,返學問老師,電話問同學(教埋揀咩同學問),查 ...
唔識咪學囉, 乜你覺得老師/同學會好過自己咩? google查到既資料都唔一定啱, 所以你要先學習, 至知道如何搵正確資料, 而且, 中學課程相當有趣, 我以前大部份學科都用中文學, 依家可以用英文又學一次, 諗起都興奮。

little_yolky 發表於 19-3-13 12:34
乜你咁架, 阿女P4已經上堂 jot notes了, 中三都可以唔做既?
咁一定係遺傳左我因子,所以每個小朋友都係special, 之前我都是隨口up 個time line, 當然希望越早越好

YolandaTam 發表於 19-3-13 12:24
我小時候係某大廈出名嘅頑童,又多嘢講。父母買書俾我睇係為咗叫我收聲同埋咪羣埋班鄰居搞事
...
果嗰年代,父母最中意仔女唔好去街,係屋企睇書做功課就係乖。
我鄰居有個女仔,同我好FRE,都中意睇書,結果,成績同我一様低落。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-13 12:38
唔識咪學囉, 乜你覺得老師/同學會好過自己咩? google查到既資料都唔一定啱, 所以你要先學習, 至知道如何搵 ...
講開google,阿仔前排做功課要搵啲關於中國人文地理嘅資料,我問佢點解skip咗百度嗰啲,佢話佢哋biased咗偏向講中方好説話,未必係事實

little_yolky 發表於 19-3-13 12:38
唔識咪學囉, 乜你覺得老師/同學會好過自己咩? google查到既資料都唔一定啱, 所以你要先學習, 至知道如何搵 ...
little_yolky, 唔係個個都係你啊,你根本就是一個自少就好鍾意學習的學媽,一般媽咪並非如此,孩子就要自求多福了。我都只係識的就教吓,唔識就叫佢地問埋阿爸,再唔識就上網揾下咁囉。

IloveJJ 發表於 19-3-13 12:44
我唔贊同子女學咩,父母就要學咩?
以前我哋個個都青出於藍,每人都好有自信,亦好識解決問題。
今日既細 ...
阿女直頭話要同我一齊住, 佢話第日兩老百年歸老, 間屋就係佢既。

little_yolky 發表於 19-3-13 12:34

notes 中學真係要做,當年見我女測考都係靠佢,除左數學其它科,佢都輕輕鬆鬆,DSE靠份notes混入U.

YanKanMom 發表於 19-3-13 12:47
little_yolky, 唔係個個都係你啊,你根本就是一個自少就好鍾意學習的學媽,一般媽咪並非如此,孩子就要自求 ...
唯有各師各法啦。

佢哋細個時學琴, 我又學埋一份; 學古箏我又學; 學粵劇我又學化粧、整頭飾同穿戴仲有劇本故事內容背景, 仲要一個唱男一個唱女, 我就男女都學晒, 因為佢哋細個唔識字, 我要同佢哋練習對唱。學芭蕾舞又要學點練得好, 同佢哋拉筋。細細個想陪佢哋去泳池, 就幾十歲人走去學游水 (不過仲未學識, 但好咗好多喇, 運動真係講天份), 真係好忙。學得好開心。

但唯獨是我最強果項佢哋從來無話學..........

IloveJJ 發表於 19-3-13 12:50
咪就係你太強勢囉!點解一定要你scan過既資料先啱?點解一定要你教佢?
我仔有時教我,我好開心,咩特朗普又 ...
因為網上D資料有錯。

MNIF 發表於 19-3-13 12:51
我不是信口開河,我有本事教到個仔有點成績。亦有本事教到佢儍吓儍吓。儘管佢係天才,只要我努力用心教佢大 ...
我當然唔會覺得你信口開河, 就算EK千千萬萬人覺得你係儍既, 但我都完全毫無保留地支持你既見解。

依家D教科書都有沁入文言/古詩, 越高年班越多。阿女都好憎背默要背白話文, 好難背, 又唔順口。佢一見到古詩/古文, 就會開心到跳下跳下, 真係讀三四次就識背。就算係新詩, 都好過白話文。我覺得課程入面學白話文無問題, 但起碼唔好要背默丫, 真係唔知為乜。

October. 發表於 19-3-13 12:51
notes 中學真係要做,當年見我女測考都係靠佢,除左數學其它科,佢都輕輕鬆鬆,DSE靠份notes混入U.
...
所以我唔明野獸先生點解唔 take notes可以捱到中三。

little_yolky 發表於 19-3-13 12:54
唯有各師各法啦。

佢哋細個時學琴, 我又學埋一份; 學古箏我又學; 學粵劇我又學化粧、整頭飾同穿戴仲有劇本 ...

我做唔到但真心欣你的好學精神我老公倒是會自己預先讀阿囡的書後教番佢的但有好有唔好佢自己幾十歲人加上人生經驗的不同,佢自己可以輕易掌的知識並不等於阿囡就能做得到他的同理心又弱結果搞到家嘈屋閉囉

little_yolky    發表於 19-3-13 13:02
‹ 上一主題|下一主題