用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book  

little_yolky 發表於 19-3-13 11:10
咁可能係eviepa同我都做咗正確既嘢, 就係一直同小朋友伴讀, evie唔知到幾大, 我果個真係讀到小二, 因為小二 ...

我同你哋做同一樣嘢,結果大相逕庭,小女科中文 ,睇咁多都係詞不達意,反而英文仲有紋有路。

little_yolky 發表於 19-3-13 09:02
乜依家年代係咁架? 我自己當年升上中學好開心喎, 除咗聖經同體育, 科科都覺得好神奇好多嘢學好好玩 ...

以前既年代娱樂少,最多聽下電台睇下亦舒瓊瑤,同男仔打下波,學比較容易投入學園生活。依家年代唔同啦,周圍太多誘惑,娛樂资訊爆棚,同學容易被外物影嚮而分心,較難專注學業,一遇到成績低落就産生挫敗感,更加逃避學習。

成績好佢哋满足感大啲,自然成為佢哋努力讀書既動力,成績好既同學好多時更努力去KEEP住。

我仔初中都好中意中史添,輕輕鬆鬆取級一,老師常分俾100分佢,不過,佢高中冇選修文科,佢同時都覺得SCIENCE好好玩。講來都好笑,我仔唔睇書,但都中意寫野,經常幫校刊或學校壁報寫文,中英文都有。

little_yolky 發表於 19-3-13 11:16
係呀, 如果閱讀為分數, 咁用買書既錢請個補習仲實際D。起碼屋企可以闊落D。 ...
仲有書有得借,補習冇

little_yolky 發表於 19-3-13 08:40
真係呀, 小朋友讀小學, 家長好似要返讀次小學咁。大女就嚟升中一喇, 我又要開始咪返D數理地理, 有乜唔識都 ...
我同小朋友講左到中三四我未必再幫到佢,因為我唔識,所以佢要開始認真學下點溫書

little_yolky 發表於 19-3-13 09:16
現在大部份家長重視閱讀係為咗高分, 呢點的而且確係事實。不過, 阿大 & 佢其中一位同學, 佢哋係由細睇到大, ...
古語云:書中自有黃金屋⋯⋯
講完

YolandaTam 發表於 19-3-13 11:31
我同你哋做同一樣嘢,結果大相逕庭,小女科中文  ,睇咁多都係詞不達意,反而英文仲有紋有路。
...
根據Minh網友既講法, 係我哋無俾佢睇古文, 而睇白話文, 所以讀蠢咗。好彩我個都叫唱下戲, 都叫文雅D啫。

MrBeast 發表於 19-3-13 11:52
我同小朋友講左到中三四我未必再幫到佢,因為我唔識,所以佢要開始認真學下點溫書 ...
如果佢高中揀理科, 咁我就真係sorry, 無人幫到佢, 家中兩老都係讀文科既, 佢只有好自為之。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-13 11:59
根據Minh網友既講法, 係我哋無俾佢睇古文, 而睇白話文, 所以讀蠢咗。好彩我個都叫唱下戲, 都叫文雅D啫。:qu ...
其實古文真係好有用,我放咗本古文書響阿仔床邊,諗住薰陶下有返啲氣質,點知阿仔每次讀3句即刻瞓著,而家本書成為咗佢嘅失眠良方

little_yolky    發表於 19-3-13 12:12

little_yolky 發表於 19-3-13 11:59
根據Minh網友既講法, 係我哋無俾佢睇古文, 而睇白話文, 所以讀蠢咗。好彩我個都叫唱下戲, 都叫文雅D啫。:qu ...
又要諗下若小三作文作到沙翁咁,叩grammar 分都叩死你

little_yolky    發表於 19-3-13 12:13

little_yolky 發表於 19-3-13 09:16
現在大部份家長重視閱讀係為咗高分, 呢點的而且確係事實。不過, 阿大 & 佢其中一位同學, 佢哋係由細睇到大, ...

因為父母家庭環境原因,我自細就大量閲讀,我仲記得我媽都好似依家家長、老師咁諗,閲讀好好呀,覺得睇得書多自然成績好咁,可能我自身悟性低,大量閲讀對我學業一點幫助都冇,仲因為沉謎左睇小說而HEA溫書,而影嚮左成績。所以說,經歷決定了我往後的行為,對家中仔女閲唔閲讀,我放任自由。

Elenalan 發表於 19-3-13 11:00
細佬好叻  所以讀書考試都係講天份+態度
精準

bobbob 發表於 19-3-13 12:05
其實古文真係好有用,我放咗本古文書響阿仔床邊,諗住薰陶下有返啲氣質,點知阿仔每次讀3句即刻瞓著,而家 ...
前一排因為學校話會教少少文言文,我又傻下傻下借左本返家,做左煲墊成個月於是我自言自語地bedtime story, 讀下讀下就遊魂出hill

little_yolky    發表於 19-3-13 12:24

October. 發表於 19-3-13 12:09
因為父母家庭環境原因,我自細就大量閲讀,我仲記得我媽都好似依家家長、老師咁諗,閲讀好好呀,覺得睇得 ...
我都無刻意要佢哋閱讀, 只係好似呼吸咁自然。因為屋企書多過玩具, C6行書店多過行超市。每年一度既家庭盛事係去書展。

October.    發表於 19-3-13 12:19

MrBeast 發表於 19-3-13 11:52
我同小朋友講左到中三四我未必再幫到佢,因為我唔識,所以佢要開始認真學下點溫書 ...

其實到中學都應該自己溫喇,最多唔識可以問,但唔可能篤住佢溫,點都要放手喇

有睇古文呀,不過係高小先開始,根據嗰位 c hing 所言,遲咗啦!

Elenalan 發表於 19-3-13 12:17
其實到中學都應該自己溫喇,最多唔識可以問,但唔可能篤住佢溫,點都要放手喇
...
我係諗住佢唔識可以問, 所以我先諗住先學。唔係到佢唔識問我, 無人教佢點算?

YolandaTam 發表於 19-3-13 12:19
有睇古文呀,不過係高小先開始,根據嗰位 c hing 所言,遲咗啦!
真係好遲。我果兩個最少幼稚園已經間歇性地睇三字經、弟子規、千家詩、唐詩等等。外加唱戲, 所以至頂得住。

October. 發表於 19-3-13 12:09
因為父母家庭環境原因,我自細就大量閲讀,我仲記得我媽都好似依家家長、老師咁諗,閲讀好好呀,覺得睇得 ...

我小時候係某大廈出名嘅頑童,又多嘢講。父母買書俾我睇係為咗叫我收聲同埋咪羣埋班鄰居搞事