用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book  

回覆樓主:

https://www.facebook.com/groups/Engram/permalink/1741090446037204/

little_yolky 發表於 19-3-11 08:06
你先有無問題, 你係咪唔記得自己幾十年前讀書時既情況? 依家local school啲課程又悶又無聊, 有興趣同誠誠攞 ...

小學初中,係對世界事物產生好奇心的時候,不是對分數產生好奇心的時候。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-11 11:41
小學初中,係對世界事物產生好奇心的時候,不是對分數產生好奇心的時候。
...

香港既小學教育, 係扼殺小朋友好奇心既時候。希望中學會好D。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-11 08:06
你先有無問題, 你係咪唔記得自己幾十年前讀書時既情況? 依家local school啲課程又悶又無聊, 有興趣同誠誠攞 ...
我反而覺得而家啲課程有趣過以前好多,又多互動,所以家陣啲細路英文好過以前嗰代。。

MrBeast 發表於 19-3-8 15:59
我小朋友low self esteem ,成日都覺得自己乜都做唔到,花左好多功夫先叫好d d
我果個幼稚園時都係咁呀, 細B無辦法, 學校仲要個個係大B, 好彩識到班好同學, 好老師, 我哋又無乜要求, 佢都花咗好多時間至對自己有信心呀。

eviepa 發表於 19-3-10 23:54
那個家長不想自己的子女出色?小弟也不例外,今天和大家分享一件開心的小事。

今早,已大學畢業的女兒到王 ...

咁我阿女又閱讀, 又做練習, 雙軌發展, 都應該係喜多過悲掛。希望。

bobbob 發表於 19-3-11 11:45
我反而覺得而家啲課程有趣過以前好多,又多互動,所以家陣啲細路英文好過以前嗰代。。 ...
你果間啫, 我哋間仲係傳統教學法, 真係好鬼悶。以前悶極都係捱半日, 仲有半日自己玩丫嘛, 依家要全日喎。

bobbob 發表於 19-3-11 11:45
我反而覺得而家啲課程有趣過以前好多,又多互動,所以家陣啲細路英文好過以前嗰代。。 ...
都要睇下遇唔遇到好老C

IloveJJ 發表於 19-3-11 10:50
現在的家長,是很難「看開一點」。我看反而是「看得很緊」。

不理自己孩子,人追我追,你癲,我狂過你。咁嘅氣氛,所以我説家長有份做成香港教育亂象。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 19-3-11 11:42
香港既小學教育, 係扼殺小朋友好奇心既時候。希望中學會好D。

中學又分班,又選科又DSE,在小學培養不到的好奇心,中學不靠小學專攻分數的策略,忽然培養到好奇心,。。。難矣。

little_yolky    發表於 19-3-11 13:01

eviepa 發表於 19-3-10 23:54
那個家長不想自己的子女出色?小弟也不例外,今天和大家分享一件開心的小事。

今早,已大學畢業的女兒到王 ...

練習都有用,可以補底。

shadeslayer 發表於 19-3-11 12:45
不理自己孩子,人追我追,你癲,我狂過你。咁嘅氣氛,所以我説家長有份做成香港教育亂象。
...
無得顛狂架, 只有有教無類, 因材施教。唔通阿妹你又叫佢操練習咩, 佢溫晒D書你都劏雞還神啦。唔同小朋友, 有唔同standard丫嘛, B1有B1既教法, B2有B2既教法呀。

little_yolky 發表於 19-3-11 11:55
咁我阿女又閱讀, 又做練習, 雙軌發展, 都應該係喜多過悲掛。希望。

愈來愈覺得,閲讀,練習,是多是寡,是形式上的事。比形式上的事更重要的,是孩子資質個性,和家長心態和立場。

little_yolky 發表於 19-3-11 13:04
無得顛狂架, 只有有教無類, 因材施教。唔通阿妹你又叫佢操練習咩, 佢溫晒D書你都劏雞還神啦。唔同小朋友,  ...

咁你係比較有理智丫嗎。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-3-11 12:41
都要睇下遇唔遇到好老C
咁又係,前2年遇着個改文啱都當錯,上堂唔單只唔阻止同學講中文連自己都講埋嘅老師

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-11 11:59
你果間啫, 我哋間仲係傳統教學法, 真係好鬼悶。以前悶極都係捱半日, 仲有半日自己玩丫嘛, 依家要全日喎。:i ...
成日聽你咁申真係唔知點解仲要俾錢讀

shadeslayer 發表於 19-3-11 12:59
中學又分班,又選科又DSE,在小學培養不到的好奇心,中學不靠小學專攻分數的策略,忽然培養到好奇心,。。 ...

小女得喎,中學接觸咗 IS,Geography 後引發到好奇心喎,咁佢一定係異類?!

YolandaTam 發表於 19-3-11 13:47
小女得喎,中學接觸咗 IS,Geography 後引發到好奇心喎,咁佢一定係異類?!
...

我說難,不是說異類。十科八科得2科有好奇心,好過無。