用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無讀過李寶椿世界聯合書院的家長?
go

有無讀過李寶椿世界聯合書院的家長? [複製鏈接]

我女第3次面試已經完成,下個月知收生結果;我想聽下曾經讀過的校友、家長,可以講下在學校讀左2年的轉變。

因為要寄宿,更加想知多d,希望可以分享下
   2    0    0    0

回覆樓主:

我是舊生,不過年代久遠了,在EK好少人問呢間學校。是一間令人眼界大開的學校,我都希望我的小孩將來也可以在那裡就讀。

但是我已離開很久,宿舍實際情況應該不一樣,囡囡無師兄師姐可分享到感受嗎?

回覆樓主

這間學校俾你的係更廣闊的視野,和來自六十幾個不同國家的同學一起生活,對本地孩子文化衝擊難免,可是一生難得的經驗。

請問不是讀開 IB 小學中學的,  eg IGCSE, AP, Canadian, A Level etc 會收嗎?

chochofatcat 發表於 19-3-6 23:12
請問不是讀開 IB 小學中學的,  eg IGCSE, AP, Canadian, A Level etc 會收嗎?

冇關係,local school 也收,但要非常outstanding 及all rounded

bj1315 發表於 19-3-6 22:11
這間學校俾你的係更廣闊的視野,和來自六十幾個不同國家的同學一起生活,對本地孩子文化衝擊難免,可是一生 ...

咁同直接去外國boarding 甚様比較?

picamama 發表於 19-3-7 08:23
一般boarding school, 又豈可同UWC比?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 picamama 的帖子

UWC used to take elites from the top local schools (the top 1-2 students of a particular form) for their high school program, and they also provide scholarships. I know a 10Aer from MCS went there (ages ago, though)

bj1315 發表於 19-3-6 20:06
我是舊生,不過年代久遠了,在EK好少人問呢間學校。是一間令人眼界大開的學校,我都希望我的小孩將來也可以 ...

無,唔識人讀過呢間中學,我知的資料 全部都是由報紙、上網討論區。 我好想知用家口啤。

開眼界 系課程廣?出外接觸?與不同國籍的人相處?

坦白講,寄宿一至五ok, 星期六日都寄宿 又唔系好想

picamama 發表於 19-3-7 08:23

我沒有中學時期去boarding school 只是在海外大學住過dorm,沒法正面比較。要知道UWC的理念是世界大同,天涯若比鄰。我認為的差別
1. 相信普通boarding school 不會有60-70個國籍的人
2. 學生大部分有scholarships or financial aids 不是每個都是有資源的家庭。好多是十幾歲人第一次搭飛機
3.對社會議題世界議題非常關注 equality, diversity 是經常討論。不是入去只是aim for IB results

是有世界這麼大的感覺

hkpapa852 發表於 19-3-7 09:05
一般boarding school, 又豈可同UWC比?

如果同boarding school?

bj1315 發表於 19-3-7 09:29
我沒有中學時期去boarding school 只是在海外大學住過dorm,沒法正面比較。要知道UWC的理念是世界大同,天 ...

I see thanks, good points ! This is what I expect for answers not those regular EK answers like “level不同” “UWC for sure”

我沒有中學時期去boarding school 只是在海外大學住過dorm,沒法正面比較。要知道UWC的理念是世界大同,天 ...

2nd point is good to know

picamama 發表於 19-3-7 09:31
如果外國的top boarding school?
boarding school只係為入U既操練場

UWC係一個世界性既學校組織

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlemrs 發表於 19-3-7 09:16
無,唔識人讀過呢間中學,我知的資料 全部都是由報紙、上網討論區。 我好想知用家口啤。

開眼界 系課程廣 ...

文化交流衝擊是令一個人迅速成長,就算是寄宿,本地生都有家可回,外國同學基本上暑假才可以回家,有些來之前,從來未聽過香港,都會千里迢迢來,希望有一個改變命運的機會。

Btw 本地生weekend 係可以申請回家,亦有人每星期返,視乎個別孩子,有時候是小朋友想多留校

謝謝回復,囡囡現正讀緊國際學校,應該拎唔到scholarship, 所以要考慮佢的課程及理念。

其實學校是囡囡自發去揾,2nd in 的challenge day, 佢好開心 幾喜歡。 如果weekend可申請返屋企住宿就最好!

littlemrs 發表於 19-3-7 12:18
謝謝回復,囡囡現正讀緊國際學校,應該拎唔到scholarship, 所以要考慮佢的課程及理念。

其實學校是囡囡 ...

祝你囡囡入到,同時媽媽也有心理準備囡囡也未必願個個星期回家住,學校有朋友有活動,同埋都忙嘅。我當年係約父母出來飲茶。

現在做了父母,係明白不捨得嘅。

如果有能力考,就去外國的 UWC 比較好。

Cara2006 發表於 19-3-7 12:38
如果有能力考,就去外國的 UWC 比較好。

那當然了,海外UWC都要考到先得,由本地national committee 選每個College 派一至兩個(if selection process no change) LPC 就有commitment 收4成local。

讀得國際學校,樓主應該有能力一早放洋,我估只是唔想咁早。

bj1315 發表於 19-3-7 12:28
祝你囡囡入到,同時媽媽也有心理準備囡囡也未必願個個星期回家住,學校有朋友有活動,同埋都忙嘅。我當年 ...

其實係,雖然在香港寄宿 但都有唔捨得。
做女時,自己都會追求理想;當做左媽媽,就心情忐忑
‹ 上一主題|下一主題